Naravne barve za pirhe

28 marec 2020

Tokrat bomo postavili eterična olja, kozmetiko, žganjekuho in sodarstvo ob stran in se posvetili veliki noči, za katero so značilni pirhi. Ponujamo vam naravna barvila za pirhe.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat modrega glavinca

21 marec 2020

Modri glavinec, tudi plavica ali modriš je enoletna zdravilna rastlina s pokončnim robatim steblom in modrimi koški, ki najpogosteje raste med vsemi vrstami žit.

Nadaljuj z branjem →

Kdaj smo odkrili toaletni papir in kaj smo uporabljali pred njegovim odkritjem?

14 marec 2020

Na našem starem portalu »Aromaterapija.si« smo našli še en članek, ki se navezuje na trenutno situacijo na celem svetu. Malo za šalo in malo zares se bomo tokrat posvetili toaletnemu papirju, ki ga menda zaradi paničnega nakupovanja v trgovinah tudi že primanjkuje. Vsi tudi vemo, da z njim onesnažujemo okolje in vsi vemo, da ga porabimo veliko preveč, vendar pa le redki vedo od kje je dejansko prišel in kaj so počeli pred samim odkritjem. No pa poglejmo...

Nadaljuj z branjem →

Razkužilo za roke

13 marec 2020

Zaradi trenutne situacije pri nas in v svetu, je v zadnjih dneh razkužilo za roke eden najbolj prodajanih in iskanih izdelkov. In ker ga je marsikje že zelo težko dobiti, smo mi pobrskali po člankih in receptih na našem nekdanjem portalu »Aromaterapija.si« (ki ni več v naši lasti) in izbrali nekaj receptov, ki so bili objavljeni med leti 2013 in 2015. Mogoče pa vam kakšen pride prav.

Nadaljuj z branjem →


Hidrolat melise

12 marec 2020

Melisa je zdravilna rastlina in začimba, ki uspeva v Sredozemlju. Njeno ime je grškega izvora in sicer melissa pomeni čebela. To ime je dobila zaradi bogatih cvetov, na katerih se čebele rade pasejo. Druga ljudska imena za to rastlino so: aselnica, čebeloperka, črnica, maternjak, matičnik, medeni list, medenka, medovka, oselnica, osenika, rojevnica, srčno zelje, citronska melisa, limonasta meta... Je do 80cm visoka trajnica s širokorobnimi, pecljatimi in nazobčanimi listi. Ima majhne, bele, včasih nekoliko rožnate ali rumenkaste cvetove. Dišijo po limoni. Korenine so razrasle in lasaste. Raste na suhih tleh na sončni legi na posekah in ob zidovih, kjer je zavarovana pred vetrom."

Nadaljuj z branjem →

Eterično olje čajevca v kozmetiki

24 november 2018

Čavejec (Melaleuca alternifolia) prihaja iz Avstralije, kjer postaja izredno pomemben izvozni artikel. Mlada drevesa predelujejo v eterično olje čajevca (Melaleuca aetheroleum), ki ga najdemo v mnogih kozmetičnih izdelkih, tudi takšnih, ki sodijo v razred aromakozmetike in aromaterapije.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat lipe

21 november 2018

Lipa velja za središče družabnega življenja pri vseh Slovanih. V vaseh je bil tako običaj, da so na kamnitih sediščih vaščani obravnavali manjše medsebojne spore, sprejemali odločitve o medsebojni pomoči pri tekočih opravilih, volili, pod lipo pa so se tudi zbirali na praznovanjih, veselicah in plesih. Tako je lipa pomenila središče skupnosti. Tudi v ljudskem zdravilstvu ima bogato zgodovino, saj se lipov čaj kuha v zdravilne namene že vse od 16. stoletja.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat grenke pomaranče

17 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega grenke pomaranče. Sestavljen je iz 20-21% alkoholov. Deluje antiinflamatorno, antiseptično, antispazmodično, astringentno, pomirjevalno, hladilno, digestivno in sedativno.

Nadaljuj z branjem →1 2 3 9 Naprej »