Zakaj je moje karitejevo maslo grudasto, zrnasto oziroma peščeno?

05 april 2020

Se je tudi vam že zgodilo, da je vaše karitejevo oziroma shea maslo postalo zrnasto? Ali pa ste morebiti takšnega že dobili? Se je zrnavost pojavila pri vašem domačem mazilu, ki ste ga naredili s pomočjo karitejevega masla? Ne skrbite, z maslom ni popolnoma nič narobe. Mi pa smo tu za vas, da vam poskušamo na čim bolj enostaven način razložiti, kaj se dogaja z vašim maslom.

Nadaljuj z branjem →

Destilacija poprove mete

15 julij 2016 2 komentarjev

Parna destilacija poprove mete Unguentarium 02Destilacija mete je tipična za rastline, ki vsebujejo srednje količine površinskega eteričnega olja, ki se nahaja na rahlo absorptivni podlagi listov. Zato se ne razlikuje med posameznimi vrstami met, temveč je za vse mete enaka.

Nadaljuj z branjem →

Destilator Al-Ambiq® v "akciji"

18 julij 2013

Pred nekaj dnevi nam je lastnik 5l alambika z vratom podjetja Al-Ambiq® poslal sliko destilacije sivke s pripisom: »22ml olja pri vsaki destilaciji, 30 odstotkov cvetov odprtih.«

Nadaljuj z branjem →

Zdravilni zeliščni gliceriti

19 julij 2012

Zeliščne tinkture so izredno poznane, medtem ko so gliceriti nekaj novega za marsikaterega zeliščarja in to kljub temu, da so veliko bolj blagi, varni in tudi prijetnega okusa. Vsekakor za začetnike, diabetike in otroke.

Nadaljuj z branjem →


Uporaba rastlinskega glicerina

11 julij 2012

Rastlinski glicerin, lahko tudi glicerol, je organska spojina in stranski produkt izdelave mila, množično pa se ga pridobiva tudi s hidrolizo palmovega in kokosovega olja pri visokih pritiskih in temperaturah. Slednji rastlinski glicerin je tudi veliko bolj koncentriran in čistejši. Raztaplja se v vodi in alkoholu, netopen pa je v olju. Je sladkega okusa, prozoren, brez vonja in popolnoma nestrupen. Množično se uporablja kozmetiki, farmaciji in prehrambeni industriji.

Nadaljuj z branjem →

Zdravilne zeliščne tinkture

15 junij 2012

Ljudska medicina je kot ena velika skrinja polna znanja, ki so ga vanjo nametali naši predniki. To znanje so pridobili iz vsakdanjega življenja z naravo, saj je bilo od tega odvisno njihovo preživetje. Pa pokukajmo v svet zdravilnih zeliščnih tinktur in se malo podučimo o njihovi pripravi.

Nadaljuj z branjem →

Sušenje sivke na enostaven način

13 junij 2012

Čez dober mesec se bo na najbolj sončnih nasadih pričela žetev sivke. Njene cvetove lahko podestiliramo in tako spremenimo v prečudovito eterično olje ali pa cvetove posušimo za kasnejšo uporabo v čajih, repelentnih blazinicah ipd. Tokrat smo za vas pripravili čudovito idejo, kako na enostaven način posušiti majhno količino sivke.

Nadaljuj z branjem →

Gojenje in razmnoževanje citronke

06 april 2012

Človek se v citronko dobesedno zaljubi in je ne more prenehati vohati. Vzgojiti je ni težko, vendar pa pri nas na žalost ne prezimi zunaj. Iz njenih listov se lahko pripravi prečudovit čaj, eterično olje ali pa z njenimi listi pripravimo aromatične vrečke, s katerimi odišavimo dom.

Nadaljuj z branjem →