Čebelji vosek

09 november 2016

Čebelji vosek

Čebelji vosek je naravni vosek, ki ga izdelujejo medonosne čebele vrste Apis mellifera. Medonosne čebele, ki poleti živijo približno 35 dni, prično izdelovati vosek v osmih voskovnih žlezah približno od desetega do šestnajstega dneva. Žleze pretvorijo sladkor, ki ga vsebuje med, v vosek, ta pa se prične nabirati v obliki belih kosmičev na trebuhu čebele. Te voskaste kosmiče čebele prežvečijo in iz njih sestavijo satovje.

Je belo-rumene do rumeno-rjave barve, kar je deloma odvisno od količine barvil, ki vanj pridejo, zaidejo s cvetnim prahom, propolisom in medom. Pri nižjih temperaturah (pod 30°C) je vosek trden, pri 32-35°C je plastičen in upogljiv ter se z lahkoto gnete, pri 62-64°C pa se povsem stopi. Nad 85°C pride do razbarvanja. Gostota voska je od 0,964 do 0,970.

Poznanih je že več kot 300 komponent voska. Glavne sestavine so palmitat, palmitoleat in oleatni estri dolgoverižnih alifatskih alkoholov.

Čebelji vosek izdelujejo parne voskovne žleze, ki ležijo na sprednji strani trebušnih okrovov četrtega do sedmega člena čebeljega zadka. Pod površino trebušnega okrova, ki mu pravimo voščeno ogledalo, so skrite celice voskovnih žlez (gre za preobražene epidermalne celice). Te celice izločajo tekoči vosek, ki pronica skozi pore voščenega ogledalca in se na površini strdi v školjkaste luske, debele 0,5 mm. Čebele voščene luske z dlačicami na nogah prenesejo do čeljusti, kjer jih zgnetejo v željeno obliko. Pri tem opravilu za mazanje čeljusti žleze slinavke izločajo gosto alkalno snov. Iz voska gradijo satje. V celice satja zalega matica, delavke pa vanje shranjujejo med in cvetni prah. Iz voska izdelujejo tudi voščene pokrovce, s katerimi pokrivajo celice, napolnjene z medom. Vosek nastane, ko se med presnavlja v maščobnih celicah, povezanih z voskovnimi žlezami, in se tako pretvori v čebelji vosek. Pogoj za sposobnost proizvodnje voska je, da se čebele prve dni svojega življenja hranijo s pelodom ter tako dobijo protein, ki omogoča razvoj maščobnih celic. Pogoj je tudi zaloga medu v panju, ki ga čebele zaužijejo kot surovino za izdelavo voska. Da čebela izdela 1kg voska, mora zaužiti 8,4 kg medu.

Človek čebelji vosek slabo prebavlja in zaužit na človeka nima nobenega vpliva. Ima pa toliko več dobril lastnosti ob nanosu na kožo, saj deluje kot naraven okluziv, ki vpliva neposredno na kislinsko-lipidni plašč kože in posredno na količino vlage v koži. Pospešuje tudi celjenje kože. Vosek lahko dodamo tekočemu rastlinskemu olju in tako pridelamo različna mazila, saj v pripravku ustvari trodimenzionalno rešetko, ki zadrži učinkovine.

Čebelji vosek se uporabljamo za:

  • žvečenje — Pomešan z medom se uporablja pri vnetjih ustne votline ali obolelega požiralnika in želodca, za čiščenje nosnega dela žrela, pri vnetju čelnih votlin, dlesni, pri astmi, senski mrzlici in senenem nahodu.
  • izdelavo kozmetičnih izdelkov — Čebelji vosek daje koži mehkobo, elastičnost, vlago in jo hkrati ščiti pred obolenji. Uporablja se kot sestavina krem, mazil, losjonov, mil, depilacijskih krem, ličil, utrjevalcev za lase.
  • izdelavo farmacevtskih izdelkov — Uporablja se kot sestavina za različna mazila, obliže in druge farmacevtske oblike.
  • uporabo v medicini — Vosek uporabljajo za izdelovanje kalupov in odtisov.
  • drugo — svečarstvo, pečatenje, izdelavo pisanic s pomočjo voščenega pisala, za mazanje pekačev pri peki peciva (vosek omogoča lepo peko, hkrati pa ne daje nobenih kalorij, saj je za človeški organizem neprebavljiv), premazi za pohištvo, vrtnarske maže, v živilski industriji, za barvanje tekstila (batik), za zaščito kovin pred korozijo…Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Mazilo za srbečico ali ekcem

03 avgust 2017

Beseda ekcem izhaja iz grške besede, ki pomeni peniti se, vzkipeti ali vreti. Ekcem je zelo pogosta kožna motnja in ljudje, ki trpijo za njo vedo, da ni prijetna in da ne izgleda lepo. Na srečo pa lahko v nekaj preprostih korakih naredimo domače, naravno mazilo, ki nam bo pomagalo pri tej kožni nadlogi.

Nadaljuj z branjem →

Zdravilni napitek s cimetom in medom

24 februar 2017

Zvarek s cimetom in medom se uporablja za pospeševanje metabolizma, zniževanje ravni holesterola in zmanjševanje telesne teže. In še ena pomembna zadeva… okus… imeli ga boste radi ali pa ga boste sovražili.

Nadaljuj z branjem →

Sivkino maslo za telo

15 februar 2017

Eterično olje sivke je lahko, čisto in osvežujoče z zeliščno cvetnim vonjem, za pomirjanje uma in kože. V kozmetiki se uporablja dokaj pogosto zaradi izredno širokega spektra delovanja in priljubljenega vonja. Le kdo se nebi želel namazati s prečudovitim maslom za telo z vonjem po sivki?

Nadaljuj z branjem →