Destilacija poprove mete

15 julij 2016

Parna destilacija poprove mete Unguentarium 01

Eterična olja mnogih vrst rastlin iz rodu met (Mentha) lahko pridobivamo s parno destilacijo. Štiri vrste so komercialnega pomena za pridobivanje eteričnega olja. Same rastline so si izredno podobne, medtem ko se eterična olja med seboj zelo razlikujejo:

 • poprova meta (Mentha piperita) je povečini sestavljen iz mešanice mentola in mentona (70%),
 • kanadska meta (Mentha canadensis) je najboljši vir naravnega mentola (približno 70%),
 • klasasta meta (Mentha spicata) in žlahtna meta (Mentha gracilis) vsebujeta približno 66% karvona,
 • polaj (Mentha pelegium) vsebuje 90% pulegona.

Vse te osnovne sestavine izparevajo znotraj temperaturnega razpona med 99,4 in 99,6°C. Spadajo med »površinska« olja, saj jih izločajo žleze, ki se nahajajo na površini listov. Mehurčkaste oljne žleze (trihome) lahko opazimo že s preprostim povečevalom.

Destilacija mete je tipična za rastline, ki vsebujejo srednje količine površinskega eteričnega olja, ki se nahaja na rahlo absorptivni podlagi listov. Zato se ne razlikuje med posameznimi vrstami met, temveč je za vse mete enaka.

Za destilacijo potrebujemo delno posušen (ovenet) rastlinski materijal, čeprav smo v našem primeru uporabili povsem svežo poprovo meto, kar za prikaz destilacije ni moteče. V kolikor uporabimo svež rastlinski materijal, se med destilacijo na površini listov nabere prevelika količina vlage. Ta pride od znotraj, ko se rastlinske celice ob prisotnosti vodne pare sesedejo. Zaradi te vlage ni prisotne absorpcijske kapacitete, ki bi pomešala paro z eteričnim oljem. Posledično je slabši prenos toplotne energije s pare na eterično olje, kar se na koncu pokaže v nižji količini destiliranega eteričnega olja. Na koncu velika večina eteričnega olja pristane v kotličku in se tam uniči.

Zaradi tega moramo po žetvi rastlinski materijal pustiti na njivi, da ga sonce delno osuši. Na površini tako nastane delno absorptivna površina, ki omogoča prenos toplotne energije z vodne pare na aromatične molekule. Rastlinski materijal poberemo preden porumeni in postane pod prsti drobljiv. V idelanih pogojih moramo znižati vsebnost vlage na približno 25% preostale teže rastlinskega materijala.

Sam proces parne destilacije je povsem preprost:

 • Meto požanjemo dopoldan, ko temperature ozračja še niso visoke (Slika 1). Pustimo jo na soncu, da se delno posuši, vendar ne toliko, da bi zbledela in se pričela med prsti drobiti.
 • Pripravimo destilator, gorilnik in cevi za dovajanje vode (Slika 2).
 • Priporočamo uporabo gorilnika s tremi gorilnimi glavami, saj omogoča bolj kontrolirano dovajanje toplote (Slika 3). S srednjo ročico uravnavamo delovanje osrednjega gorilca (Slika 4), z desno desne polovice zunanjega gorilca (Slika 5), z levo pa leve polovice (Slika 6).
 • Kotliček napolnemo z vodo do ⅔ (Slika 7). V kolikor bomo v kotliček nalili več vode, bo voda med vretjem pljuskala in poškodovala rastlinski materijal, ki se nahaja v vratu destilatorja!
 • Preiskusimo delovanje gorilnika (Slika 8, 9 in 10).
 • Vrat destilatorja napolnimo z rastlinskim materijalom (Slika 11 in 12).
 • Glavo destilatorja napolnimo z rastlinskim materijalom (Slika 13).
 • Previdno postavimo glavo destilatorja na vrat destilatorja (Slika 14).
 • Pri tem moramo biti pozorni na rastlinski materijal, ki ne sme gledati ven iz spoja (Slika 15 in 16).
 • Na glavo destilatorja pritrdimo povezovalno cev (Slika 17). Pri tem moramo biti pozorni na dejstvo, da se s segrevanjem baker močno širi. Zato medeninastih navojev ne smemo preveč zategniti, saj jih po destilaciji ne bomo mogli več odviti.
 • Med povezovalno cev in hladilnik namestimo podaljšek (Slika 18).
 • Hladilnik povežemo s cevmi za odvajanje in dovajanje vode. Cev za dovajanje hladne vode pritrdimo spodaj (samo modeli premium), za odvajanje vroče vode pa zgoraj. Hladilnik napolnimo s hladno vodo (Slika 19).
 • Spoja na spodnjem in zgornjem delu vratu moramo zatesniti. Zato uporabljamo pasto iz ržene moke (Slika 20 in 21). Pasta mora biti povsem gladka in brez grudic (Slika 22). Več o tradicionalnem mašenju spojev si lahko preberete s klikom TUKAJ.
 • S pasto namažemo oba spoja (Slika 23 in 24).
 • Med segrevanjem destilatorja pripravimo stojalo za ločilni lij in ločilni lij, s katerim bomo ločevali eterično olje od hidrolata (Slika 25).
 • Ko temperatura destilatorja doseže 98°C  (Slika 26) prične iztekati eterično olje pomešano s hidrolatom (Slika 27).
 • Zmanjšamo moč gorilnika tako, da gori samo osrednji del gorilnika.
 • Mešanico vlijemo v ločilni lij, počakamo, da se ta loči in potem hidrolat sproti ločujemo od eteričnega olja (Slika 28). Bodite pozorni na »maščobo«, ki se je nabrala na površini vodne gladine. To je eterično olje! Po koncu destilacije previdno ločimo ves hidrolat tako, da v ločilnem liju ostane samo eterično olje.
 • Med destilacijo moramo biti pozorni na temperaturo vode v hladilniku. Hladilna tuljava ima tri zavoje. Normalno je, da iz prvega zavoja, gledano od zgoraj navzdol, izhajajo mehurčki, saj je v tem delu para izredno vroča. Vodo menjamo takrat, ko mehurčki izhajajo iz drugega zavoja, oz. je hladilnik do polovice topel. V kolikor čakamo, da se segreje še tretji zavoj, bo iz hladilnika pričela uhajati para.

Destilator mora biti napolnjen v celoti. V kolikor žanjemo večje količine, stebla rastline ne smejo biti daljša od petih centimetrov.

Pri destilaciji smo uporabili:

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Mazilo za srbečico ali ekcem

03 avgust 2017

Beseda ekcem izhaja iz grške besede, ki pomeni peniti se, vzkipeti ali vreti. Ekcem je zelo pogosta kožna motnja in ljudje, ki trpijo za njo vedo, da ni prijetna in da ne izgleda lepo. Na srečo pa lahko v nekaj preprostih korakih naredimo domače, naravno mazilo, ki nam bo pomagalo pri tej kožni nadlogi.

Nadaljuj z branjem →

Zdravilni napitek s cimetom in medom

24 februar 2017

Zvarek s cimetom in medom se uporablja za pospeševanje metabolizma, zniževanje ravni holesterola in zmanjševanje telesne teže. In še ena pomembna zadeva… okus… imeli ga boste radi ali pa ga boste sovražili.

Nadaljuj z branjem →

Sivkino maslo za telo

15 februar 2017

Eterično olje sivke je lahko, čisto in osvežujoče z zeliščno cvetnim vonjem, za pomirjanje uma in kože. V kozmetiki se uporablja dokaj pogosto zaradi izredno širokega spektra delovanja in priljubljenega vonja. Le kdo se nebi želel namazati s prečudovitim maslom za telo z vonjem po sivki?

Nadaljuj z branjem →