Destilacija sivke

07 maj 2011

Destilacija sivke

Eterično olje velja za dušo rastline, za njeno bistvo, ki preplavi telo in duha, ko pridemo z njim v stik. Destilacija pa je čas, ko to eterično olje pridobivamo. Sam postopek je na prvi pogled izredno preprost, vendar pa podrobnejši pogled razkrije mnogo skritih podrobnosti.

Eterično olje sivke nastaja v drobcenih globularnih žlezah, ki se nahajajo v cvetovih. Nekaj nezrelega olja lahko najdemo tudi v ostalih delih rastline, vendar pa je glavnina eteričnega olja v cvetovih. Ko cvet dozori, dozori tudi eterično olje. V kolikor destiliramo sivkine cvetove prezgodaj, bo takšno eterično olje imelo več "zelenih" not.

Eterično olje sivke se pridobiva s parno destilacijo cvetov in stebel sivke, ko je približno polovica cvetov na klasu zacvetela (5. in 6. stopnja zrelosti). Steblo naj bo dolgo od 6 do 10cm. Stebla omogočijo, da rastlinje v vratu destilatorja ni preveč zbito tako, da para enakomerno prehaja skozi rastlinje. Tradicionalno in v majhnih nasadih se sivko žanje ročno s srpom, požeto sivko se poveže v snop in odloži na vrh same rastline. Tako cvetovi rahlo ovenijo in postanejo mehkejši. Zaradi tega bo para lažje prehajala v sam cvet. Ko je žetev opravljena se snopiče odnese do destilatorja in destilira.

V večjih nasadih se žetev opravlja strojno, kjer kombajn že na samem polju polni sod, ki je dejansko že del destilatorja. Stroj med samo žetvijo poškoduje cvetove tako, da mora biti sod tesno zaprt, da eterično olje ne izhlapeva oz. da ni izpostavljeno svetlobi. Zato moramo preprečiti dostop svetlobe do aromatičnega materijala. Strojna žetev se opravlja kasneje, kot ročna, saj pri strojni žetvi cvetovi ne ovenijo na polju in se tako ne zmehčajo.

 

Moč pare

Snov v parnem stanju vsebuje veliko več energije kot snov v tekočem. Da bi spremenili tekočine v paro, moramo dovajati toploto. Vodna para vsebuje veliko več energije v primerjavi z vodo v tekočem ali trdnem stanju. V kolikor želimo tekočo vodo spremeniti v paro, ji moramo dovajati energijo v obliki toplote. Količina potrebne toplote za pretvorbo določene količine tekočine v paro brez dejanske spremembe v temperaturi same pare je latentna toplota izparevanja. V kolikor želimo enako količino pare kondenzirati nazaj v tekoče stanje, moramo molekulam pare odvzeti njihovo energijo. To naredimo z ohlajanjem.

Vsaka tekočina konstantno oddaja hlape s svoje površine. Če bi bila tekočina ujeta v tesno zaprtem prostoru, bi para v prostoru dvigovala tlak, ki bi se zviševal z rastjo temperature. Parni tlak se dviguje z višanjem temperature, vendar le do izenačitve tlaka z atmosferskim tlakom. Dodatno dodajanje toplote povzroči samo dodatno nastajanje pare. Nato tekočina prične vreti, temperatura pri katerem nastopi vrenje je dejansko točka vrelišča, ki je odvisna od tlaka.

Destilator deluje pod dejanskim atmosferskim tlakom, ki je na nadmorski višini 0m 760 mmHg. Linalil acetat, ki je ena glavnih sestavin eteričnega olja, proizvaja pri 99,6°C 12 mmHg parnega tlaka in voda pri enaki temperaturi 748 mmHg. Tako mešanica vode in linalil acetata proizvaja 760mmHg pri 99,6°C in bo pri tej temperaturi prišla tudi to točke vrelišča. Samostojno linalil acetat zavre pri 220°C in teži k razpadu. V prisotnosti pare pa preide v parno stanje pri temperaturi, ki je rahlo pod samim vreliščem vode.

Parna destilacija za pridobivanje eteričnih olj temelji na spajanju olja in vode pri temperaturi, ki je blizu vrelišča vode. Z dodanim parnim tlakom samega eteričnega olja pa bo parni tlak mešanice enak atmosferskemu tlaku.

Prenos toplote s pare na eterično olje

Na začetku samega procesa ob prisotnosti vodne pare aromatične žleze v cvetovih sivke popokajo. Na površini cvetov se ustvarijo drobne zaplate homogenega in hladnega eteričnega olja. Na obrobju pa je mejna ploskev, kjer se lahko voda meša s samim eteričnim oljem. Vodna para se utekočini na površini cvetov in pri tem oddaja toploto bližnjemu eteričnemu olju, da ta lahko prične izhlapevati. Voda ob izparevanju sprejema energijo v obliki toplote, ob utekočinjanju pa to toploto oddaja.

Vodna para se nikdar ne utekočini direktno na površini zaplate eteričnega olja, saj se voda in olje slabo mešata. To lahko naredi le na sami mejni ploskvi. Tu se olje in voda stikata in tu pride do izhlapevanja eteričnega olja. Kljub temu pa je hitrost izhlapevanja izredno počasna.

V kolikor je površina cvetov aromatičnih rastlin vpojna ali dlakava, kot je sivkin cvet, bosta olje in voda med seboj reagirala s pomočjo kapilarne aktivnosti vode. To neizmerno poveča področje, kjer lahko para kondenzira in preda svojo energijo eteričnemu olju, da bo ta lahko izhlapel. Šele sedaj se hitrost izparevanja eteričnega olja izredno poveča.

Več kot očitno je torej, da moramo med parno destilacijo ustvariti zadostno količino vodne pare, da bomo lahko z dovajanjem toplote hitro segreli eterično olje, ki se nahaja v aromatičnem materijalu v samem destilatorju. Hrati pa moramo tudi paziti, da ne dovajamo preveč vode, saj bomo tako preveč zmočili aromatični materijal in onemogočili kapilarno aktivnost vode.

 

Proces destilacije eteričnega olja

Parni destilator za destilacijo eteričnih olj je sestavljen iz:

Komercialni destilatorji imajo parni generator, ki v destilacijsko posodo, kjer se nahaja aromatični materijal, dovaja paro. Mali destilatorji za domačo uporabo imajo v ta namen narejen kotliček, v katerega nalijemo vodo, ki med vretjem oddaja paro. Ta para potuje skozi aromatični materijal, segreje eterično olje, ki se nahaja v cvetovih tako, da le-ta izpari.

  1. V kotliček napolnimo do 2/3 z vodo.
  2. V vrat in glavo tesno natlačimo aromatični materijal. V glavi in vratu destilatorja ne sme biti nobenega praznega prostora, saj bi lahko v takem primeru prišlo do inverzije. Para z eteričnim oljem bi se v hladnejšem praznem prostoru utekočinila. Pri tem bi eterično olje steklo v kotliček, kjer bi se pri visokih temperaturah uničilo.
  3. Vse dele destilatorja med seboj povežemo in zatesnimo. To lahko naredimo s pasto, ki jo pripravimo iz ržene moke in vode ali s silikonskim trakom. Zgornjo cev hladilnika povežemo z odtokom, spodnjo cev pa na vir hladne vode. Hladilnik tudi napolnimo z vodo.
  4. Pričnemo s segrevanjem vode. Naš cilj je, da čim prej dobimo zadostno količino pare. Ko voda vre poskrbimo, da je v glavi destilatorja temperatura med 95 do 100°C.
  5. Paro moramo hladiti izredno intenzivno. Tekočina, ki je mešanica hidrolata in eteričnega olja naj ima ob iztoku iz hladilnika vsaj 45°C. Pri tej temperaturi se bo eterično olje dovolj hitro raslojilo od hidrolata. Eterično olje sivke je lažje od vode in se bo nabralo na vrhu. Pri manjših, hišnih destilatorjih eterično olje ločimo od hidrolata z ločilnim lijem, pri industrijskih s separatorjem. To naredimo tako, da tekočino, ki priteče iz destilatorja, vlijemo v ločilni lij in pustimo, da se razsloji. Nato z ventilom počasi odtočimo hidrolat tako, da ostane v liju le eterično olje. Kljub temu pa vsega hidrolata ne moremo ločiti na tak način. Najlažji način za ločevanje je ta, da eterično olje zmrznemo. Pri tem se moramo zavedati, da kvaliteta eteričnega olja pri tem pade! V kolikor je v eteričnem olju še prisotna voda, jo odstranimo tako, da eteričnemu olju za nekaj dni primešamo brezvodni natrijev sulfat. Mešanico moramo občasno dobro pretresti, da bo brezvodni natrijev sulfat nase vezal vodne molekule. Nato pustimo, da se natrijev sulfat usede na tla in eterično olje odtočimo.

Če še vedno nismo prepričani, da nismo odstranili vse vode iz eteričnega olja, to lahko preverimo tako, da 5ml kloroforma primešamo 1ml eteričnega olja sivke. V kolikor mešanica ostane prozorna, eterično olje ne vsebuje vode, v kolikor pa postane mlečna, pa vsebuje vodo.

Eterično olje hranimo na temnem in hladnem. Steklenice morajo biti polne, saj zrak v njih pospeši oksidacijo eteričnega olja.

 

Bogatost vrst sivke z eteričnim oljem

Kvaliteta, vonj in količina eteričnega olja, ki ga pridobimo z destilacijo, je vsekakor odvisna od različnih vrst sivke. Spodaj si lahko tako ogledate nekaj pogostih vrst in njihov doprinos. Podatki so zgolj informativne narave, saj je količina eteričnega olja odvisna od dolge vrste faktorjev.

L. x angustifolia kg/rastlino ml EO/5kg materijala ml EO/rastlino
'Folgate' 1,6kg 34 10,9
'Wyckoff' 0,8 39 6,7
'Royal Purple' 1,0 20 4,0
'Martha Roderick' 0,9 31 5,5
'Royal Velvet' 1,1 23 5,1
'Maillette' 0,5 47 5,3
Lavandini
'Super' 0,6 64 8,6
'Provence' 1,1 34 7,8
'Grosso' 1,6 91 30,9
'Old English' 0,8 41 6,5

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Hidrolat bora

20 oktober 2018

Hidrolat bora se prideluje s parno destilacijo iglic in storžkov črnega bora (Pinus nigra), rdečega bora (Pinus sylvestris) in obmorskega bora (Pinus pinaster).

Nadaljuj z branjem →

Z nosnimi inhalatorji nad prehladna obolenja

15 oktober 2018

Zima je tik pred vrati in počasi, vendar vedno pogosteje, se nas lotevajo različna prehladna obolenja. Tokrat smo se zato posvetili aromaterapevtskim inhalacijam z nosnimi inhalacijami za odgranjanje ravno teh »zimskih nevšečnosti«. Upamo, da boste posegli tudi po teh naravnih zdravilih.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat bezga

14 oktober 2018

Črni bezeg je grmovnica, ki zraste do 6m visoko. Do 30cm široko deblo ima globoko brazdasto skorjo. Raste v toplejših delih Evrope in Severne Amerike, z regionalnimi varietetami ali podvrstami, in tudi kot skupina posameznih podobnih vrst.

Nadaljuj z branjem →