Domači ingverjevi dražeji

23 december 2012

Domači ingverjevi dražeji

Včasih nas izda grlo ravno v trenutku, ko pri hiši nimamo niti kaplje medu ali priljubljenih ingverjevih bombonov, ki tako hitro odpravijo te težave. Zakaj pa si jih nebi pripravili kar sami? Pa si jih sploh lahko? Pa poglejmo!

Čas priprave: 8 ur

Težavnost: srednje težko

Sestavine:

 • 1l vode
 • 8cm širok kos sveže ingverjeve korenine
 • 1kg rjavega sladkorja
 • sok dveh limon
 • dve vejici timijana
 • sladkor v prahu

Priprava:

 1. Ingverjevo korenino olupimo in nastrgamo.
 2. Vodo zavremo in v vrelo vodo vržemo nastrgano ingverjevo korenino in timijan ter pustimo vse skupaj macerirati eno uro.
 3. Čaj skrbno precedimo in mu dodamo en kilogram rjavega sladkorja ter sok dveh limon. Vsebino nato zavremo. Zato moramo vzeti zadosti velik lonec, saj med vrenjem nastaja pena.
 4. Vsebino segrevamo toliko časa, dokler ne dobimo sirupu podobne zmesi oz. dokler skoraj vsa voda iz zmesi ne izhlapi. To lahko preizkusimo tako, da vlijemo nekaj sirupa v kozarec z mrzlo vodo. V kolikor se sirup strdi v trdo tvorbo, ki ob lomljenju poči, smo na pravi poti.
 5. Na pladenj vsujemo sladkor v prahu in vanj s prstom ali drugim okroglim predmetom naredimo luknje. V te luknje previdno vlijemo sirup. Pri tem moramo biti previdni, saj se z vročim sirupm lahko hudo opečemo!
 6. V dveh urah se sirup v priročnih kalupih strdi. Vsebino pladnja le precedimo in tako ločimo dražeje od sladkorja v prahu.

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Mazilo za srbečico ali ekcem

03 avgust 2017

Beseda ekcem izhaja iz grške besede, ki pomeni peniti se, vzkipeti ali vreti. Ekcem je zelo pogosta kožna motnja in ljudje, ki trpijo za njo vedo, da ni prijetna in da ne izgleda lepo. Na srečo pa lahko v nekaj preprostih korakih naredimo domače, naravno mazilo, ki nam bo pomagalo pri tej kožni nadlogi.

Nadaljuj z branjem →

Zdravilni napitek s cimetom in medom

24 februar 2017

Zvarek s cimetom in medom se uporablja za pospeševanje metabolizma, zniževanje ravni holesterola in zmanjševanje telesne teže. In še ena pomembna zadeva… okus… imeli ga boste radi ali pa ga boste sovražili.

Nadaljuj z branjem →

Sivkino maslo za telo

15 februar 2017

Eterično olje sivke je lahko, čisto in osvežujoče z zeliščno cvetnim vonjem, za pomirjanje uma in kože. V kozmetiki se uporablja dokaj pogosto zaradi izredno širokega spektra delovanja in priljubljenega vonja. Le kdo se nebi želel namazati s prečudovitim maslom za telo z vonjem po sivki?

Nadaljuj z branjem →