Dvojno čiščenje obraza

08 september 2010

Dvojno čiščenje obraza

Že stari Rimljani so uporabljali olja, pomade, s katerimi so čistili svoja prepotena in prašna telesa. Olje je zmehčalo umazanijo, ki so jo nato postrgali s telesa s strgali. Tudi v kozmetiki sedaj ponovno prihajajo v ospredje čistilne kreme in olja, s katerimi si lahko očistimo obraz na podoben način.

Čiščenje obraza je samo ena od faz nege, s katero kožo osvobodimo dnevnih nečistoč, ličil, odmrlih kožnih celic in oksidiranega sebuma. Pri tem moramo uporabiti izredno blaga čistila, ki ne vsebujejo agresivnih detergentov, sredstev za pospeševanje vpijanja, agresivnih kislin, sintetičnih konzervansov in dišav. S čiščenjem navadno pretiravamo, vendar pa povsem brez potrebe. V normalnih pogojih ima naša koža sposobnost samočiščenja. Če ne bi uporabljali ličil in živeli v mestih, ki so polna strupov, bi lahko zjutraj in zvečer kožo očistili le z bombažno krpico, ki bi jo namočili v studenčnico.

Kljub temu pa ne potrebujemo agresivnih čistil, pač pa samo nežno čistilo, ki bo odstranilo nečistoče, ki so se na našem obrazu nabrale čez dan. Te nečistoče včasih niti niso vidne s prostim očesom, saj predstavljajo drobne delce prahu, saj, dima, posušenega potu, mrtvih bakterij in ostankov ličil. Ti fini delci se nagrmadijo na površini naše kože, se počasi zajedajo v njene pore in tako tvorijo lepljivo plast, ki koži preprečuje dihanje.

V zadnjem času ponovno prihaja v ospredje tehnika dvojnega čiščenja obraza, ki predstavlja blago obliko naravnega čiščenja. Nekateri kozmetologi trdijo, da se je ta tehnika razvila v evropskih termah, spet drugi, da je del kitajske medicine. Dejstvo je, da jo dobro poznana v ayurvedi in aromaterapiji že dolga desetletja, uporabljali pa so jo že stari Rimljani za čiščenje celega telesa. Predstavlja svojstven pristop k čiščenju kože. Poleg čiščenja kožo hrani in uravnava njeno delovanje.

V prvi fazi čiščenja uporabimo čistilo na oljni osnovi, da s kože očistimo nečistoče, ki so se vanjo zajedale skozi celoten dan. Večji delež olja ima čistilo, močneje bo delovalo. Čistilo nežno vmasiramo v kožo in pustimo, da nekaj časa deluje. Nato ga enostavno obrišemo z obraza s srednje grobo bombažno brisačo ali pa dobro speremo z vodo. V nasprotju s splošnim prepričanjem čistila na oljni osnovi ne pospešujejo nastanek aken ali poslabšajo že obstoječo aknavost, saj so veliko bolj nežna od obstoječih agresivnih čistil. Koža se pred takimi agresivnimi in visoko dražečimi sestavinami brani s povečanim izločanjem sebuma. V kolikor uporabljamo mineralna ličila, jih s čistilom na oljni osnovi ne bomo mogli odstraniti, saj niso topna v oljih. V takem primeru uporabimo kar naravno rastlinsko milo, s katerim si očistimo obraz.

Milo ima v kozmetiki izredno slab sloves, vendar povsem po krivici. Kozmetologi so trdili, da maši pore in draži kožo. To je veljalo za stara mila, ki so bila narejena iz živalskih maščob in so vsebovala tudi agresivne detergente in penilce. Naravna rastlinska mila so narejena iz nerafiniranih rastlinskih olj. Ta vsebujejo naravne sestavine, soli maščobnih kislin, ki nastajajo med procesom umiljenja in naravne penilce. Peno naravnemu milu dajejo dejansko soli maščobnih kislin, ki nastanejo iz maščobnih kislin, ki se nahajajo v kokosovemu olju.

Naravna mila so bolj alkalna. Njihov pH se giblje med 7 in 10, medtem ko je pH kože 5,5. Kako so lahko takšna mila za kožo negovalna? Naša koža ima čudovit samouravnalni sistem, s katerim nevtralizira najbolj alkalne snovi v milu. Na žalost pa se ne more boriti proti sulfatom in ostalim sintetičnim snovem, ki jih lahko najdemo v industrijskih milih. Zato pri čiščenju obraza uporabljajte zgolj naravna rastlinska mila!

V drugi fazi se posvečamo čiščenju same kože in ne odstranjevanju nečistoč z njene površine. V kolikor smo v prvi fazi uporabili čistilo na oljni osnovi, tokrat uporabimo naravno rastlinsko milo, s katerim bomo odstranili ostanke olja. V kolikor pa smo v prvi fazi uporabili le milo, moramo sedaj uporabiti mehko, mlečnato, nepenečo čistilo, ki bo odstranilo ostanke mila in zmehčalo našo kožo. Vsebuje lahko glno, zeliščne astringente, blažilne čaje ali delce, ki bodo naredili nežen piling obraza. S krožnimi gibi vtiramo čistilno sredstvo v obraz vsaj eno minuto in ga nato speremo z mlačno vodo.

 
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Zdravilni napitek s cimetom in medom

24 februar 2017

Zvarek s cimetom in medom se uporablja za pospeševanje metabolizma, zniževanje ravni holesterola in zmanjševanje telesne teže. In še ena pomembna zadeva… okus… imeli ga boste radi ali pa ga boste sovražili.

Nadaljuj z branjem →

Sivkino maslo za telo

15 februar 2017

Eterično olje sivke je lahko, čisto in osvežujoče z zeliščno cvetnim vonjem, za pomirjanje uma in kože. V kozmetiki se uporablja dokaj pogosto zaradi izredno širokega spektra delovanja in priljubljenega vonja. Le kdo se nebi želel namazati s prečudovitim maslom za telo z vonjem po sivki?

Nadaljuj z branjem →

Kokosov namaz z medom

29 januar 2017

Kokosovo olje ni le zdravo, temveč tudi izredno okusno. Zato ga veliko ljudi uporablja tudi kot nadomestek maslu, pa naj bo to kot namaz ali kot del recepta za pomake, premaze in polnila tort. Zato smo tokrat pripravili okusen recept za prečudovit kokosov namaz.

Nadaljuj z branjem →