Eterično olje čajevca v kozmetiki

24 november 2018

Eterično olje čajevca v kozmetiki

Čavejec (Melaleuca alternifolia) prihaja iz Avstralije, kjer postaja izredno pomemben izvozni artikel. Mlada drevesa predelujejo v eterično olje čajevca (Melaleuca aetheroleum), ki ga najdemo v mnogih kozmetičnih izdelkih, tudi takšnih, ki sodijo v razred aromakozmetike in aromaterapije. Germicidnost, antiinflamatornost, dobra topnost v mazilni podlagi, popolna penetracija kože in ugled naravnega izdelka tvorijo osnovo za uporabo eteričnega olja čajevca v kozmetiki v koncentracijah od 0,5 do 5%. Primeren je za nego celotnega telesa, tudi majhnih otrok.

Eterično olje čajevca je povsem naraven proizvod, ki vsebuje izredno veliko koristnih učinkovin. Dokazano je, da to eterično olje deluje kot širokospektralni antiseptik, ki deluje proti različnim grampozitivnim in gramnegativnim bakterijam, plesnim in glivam. V terapevtskih koncentracijah nad 5% se uporablja kot antiseptik, fungicid in zdravi aknavost. Pri nižjih koncentracijah eterično olje čajevca izboljša delovanje aromakozmetičnih izdelkov za nego celotnega telesa, tudi majhnih otrok.

Poleg germicidnega delovanja pa naj bi eterično olje čajevca delovalo tudi protivnetno in kot tako blažilo tudi pike insektov. Klinična raziskava zdravljenja dermatofitije na stopalu (tinea pedis) je pokazala uspešno ozdravitev z 10% koncentracijo eteričnega olja čajevca v kremi. Raziskovalci so prišli do zaključka, da naj bi do ozdravitve prišlo zaradi protivnetnega delovanja in ne zaradi protiglivičnega. Raziskave učinkovanja čajevca na ustno higieno so pokazale, da zavira delovanje superoksidnih ionov, ki jih v prisotnosti delcev bakterijskih lipopolisaharidov izločajo nevtrofilci. Sicer normalen odziv organizma na prisotnost mikroorganizmov lahko sproži močan vnetni odziv, ki se kaže z eritemom, otekanjem, bolečino, ispuščaji in sproščanjem prostih radikalov, ki lahko povzročijo poškodbe kože.

Germicidne in antiinflamatorne lastnosti, dobra topnost v mazilni podlagi, popolna penetracija kože in ugled naravnega izdelka tvorijo osnovo za uporabo eteričnega olja čajevca v kozmetiki in farmaciji v koncentracijah od 0,5 do 5%.

Učinkovitost čajevca je močno povezana s koncentracijo eteričnega olja v izdelku. Visoke koncentracije eteričnega olja (>5%) se uporabljajo za zdravljenje bakterijskih in glivičnih infekcij, nižje koncentracije (0,5-3%) pa za nadzor mikroorganizmov in negovanje kože, las in nohtov.

Nega las

Kozmetični izdelki za nego las z eteričnim oljem čajevca se najpogosteje tržijo kot izdelki za nego mastnih las in odpravljanje prhljaja. Navadno vsebujejo od 1 do 5% eteričnega olja.

Znanstveniki so v eni zadnjih raziskav potrdili minimalno inhibitorno koncentracijo (MIC) eteričnega olja čajevca na Pitryosporum ovales. Čajevec je učinkovit že pri koncentraciji 0,5%, da zavre razmnoževanje te glivice, ki povzroča prhljaj.

Pri formulaciji izdelkov je potrebno umestiti šampone in regeneratorje kot izdelke za preprečevanje in daljše učinkovanje na površini lasišča. Mnoge lahko tržimo tudi kot izdelke za odpravljanje in preprečevanje ponovne infestacije z naglavnimi ušmi (Pediculus capitis). Eterično olje čajevca mnoge insekte, uši in pršice odžene ali celo ubije. V kolikor se formulacije izdelka lotimo pravilno, pa lahko eterično olje čajevca uniči tudi gnide.

Na našem blogu, v kategoriji »Recepti - lasje in lasišče« lahko najdete preproste recepte za domake kozmetične izdelke namenjene lasem in lasišču.

Obraz, zobje in ustna votlina

Kozmetični izdelki za nego težavne kože izkoriščajo germicidne in antiinflamatorne učinkovine eteričnega olja čajevca. Aknavost povzroča bakterija Propionibacterium acnes, sekundarne okužbe kože pa različne bakterije rodu Staphylococcus. Čajevec pomirja tudi razdraženo kožo, zmanjšuje eritem in otekanje okrog mozoljev. Aromaterapevtske pripravke lahko naredimo s 5% koncentracijo eteričnega olja čajevca, medtem ko aromakozmetični izdelki, med katere sodijo nočna in vlažilna krema, toniki ter čistila, vsebujejo od 0,5 do 1%.

Balzami za nego ustnic vsebujejo do 1 do 3% in so še posebno učinkoviti za preprečevanje in zdravljenje razpokanih in vnetih ustnic.

Eterično olje čajevca vedno pogosteje najdemo v izdelkih za nego zob in ustne votline. Pri koncentracijah nad 0,5% izredno težko zabrišemo okus, vendar pa stranke rade volje potrpijo. Višje koncentracije uporabimo v formulacijah za nego občutljivih zob, saj čajevec vpliva na mikrofloro ustne votline. Deluje tudi antiinflamatorno in na sluznice tudi kot lokalni anestetik. Slednje s pridom izkoriščamo tudi pri zdravljenju labialnega herpesa (herpes labialis). Že v nekaj minutah po nanosu izgine neprijetna srbeča bolečina na ustnici.

Germicidne in antiinflamatorne lastnosti se s pridom izkorišča tudi v izdelkih za britje in po britju. 1% koncentracija eteričnega olja v kremi ali peni za britje in vodici po britju kožo pomiri in preprečuje bakterijsko okužbo morebitnih mikroranic.

Nega telesa

Losijoni za nego kože po sončenju z 1% koncentracije eteričnega olja čajevca učinkovito pomirijo pordelo in opečeno kožo. Širokospektralna germicidnost nudi izvrstno čiščenje in odpravljanje neprijetnega vonja že v koncentracijah od 1 do 2% v trdih in tekočih milih, kopalnih oljih in gelih za prhanje. Naj spomnimo, da čajevec dobro preprečuje razvoj plesni in gljiv.

V deodorantih in antiperspirantih je eterično olje čajevca najbolj učinkovito v koncentracijah od 2 do 3%, pri čemer formulatorji svetujejo uporabo ustreznega stabilizatorja vonja.

Nega rok

Kreme za roke z okluzivi vsebujejo 1%, aromaterapevtske kreme za roke in nohte pa od 3 do 5% eteričnega olja čajevca. Slednje najpogosteje izkoriščajo fungicidne in antiinflamatorne učinkovine, ki pridejo do izraza pri suhi in razpokani koži rok in nohtih.

Nega nog in stopal

Britje, voskanje ali uporaba depilacijskih krem pogosto povzroči vnetje. Zato lahko uporabimo v kremah za nego nog eterično olje čajevca v koncentraciji od 1 do 2%. Pri koncentracijah od 3 do 5% pa lahko preprečimo nastanek športnega stopala.

Naravni konzervans

V naravnih pripravkih, kjer smo izredno omejeni z uporabo konzervansov, lahko v te namene uporabimo tudi eterično olje čajevca. Raziskave so pokazale, da lahko že s koncentracijo 0,5% zagotovimo zahtevam testov stabilnosti, ki jih predpisuje Britanska farmakopeja.

Ste navdušeni nad člankom? Več o aromaterpiji lahko preberete na našem blogu Unguentarium pod kategorijo »Aromaterapija«

 

Sorodni članki:




Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Hidrolat lipe

21 november 2018

Lipa velja za središče družabnega življenja pri vseh Slovanih. V vaseh je bil tako običaj, da so na kamnitih sediščih vaščani obravnavali manjše medsebojne spore, sprejemali odločitve o medsebojni pomoči pri tekočih opravilih, volili, pod lipo pa so se tudi zbirali na praznovanjih, veselicah in plesih. Tako je lipa pomenila središče skupnosti. Tudi v ljudskem zdravilstvu ima bogato zgodovino, saj se lipov čaj kuha v zdravilne namene že vse od 16. stoletja.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat grenke pomaranče

17 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega grenke pomaranče. Sestavljen je iz 20-21% alkoholov. Deluje antiinflamatorno, antiseptično, antispazmodično, astringentno, pomirjevalno, hladilno, digestivno in sedativno.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat geranije

14 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega olja geranije. Vonj rožne vode geranije je sladko rožen. Sestavljen je iz 30-45% alkoholov in 39-42% ketonov. Deluje analgetično, antikoagulantno, antiinflamatorno, antivirusno, baktericidno, pomirjevalno, dekongestivno, digestivno, ekspektorantno, lipolitično, mukolitično, sedativno, stimulativno.

Nadaljuj z branjem →