Gojenje in razmnoževanje citronke

06 april 2012

Gojenje in razmnoževanje citronke

Človek se v citronko dobesedno zaljubi in je ne more prenehati vohati. Vzgojiti je ni težko, vendar pa pri nas na žalost ne prezimi zunaj. Iz njenih listov se lahko pripravi prečudovit čaj, eterično olje ali pa z njenimi listi pripravimo aromatične vrečke, s katerimi odišavimo dom.

Citronka (Lippia citriodora, Lippia triphylla, Aloysia citriodora, Aloysia triphylla) je visok listnat grm s suličastimi in dišečimi listi ter majhnimi, belimi ali rožnatimi cvetovi. Eterično olje se pridobiva s parno destilacijo listov. Domovina citronke je Južna Amerika, od 18. stoletja pa je poznana tudi v Evropi kot okrasna in zdravilna rastlina. Iz njenih listov in delov stebla se pripravlja tudi čaj.

Rastlina ni zahtevna za gojenje, vendar pa obožuje sončne lege in rahlo zemljo. Rastlino je najlažje vzgojiti iz sadike ali podtaknjenca, malo težje in bolj zamudno pa iz semena. Sama rastlina izredno hitro raste tako, da prvo žetev lahko opravimo že po dveh mesecih od sajenja sadike.

Razmnoževanje rastline iz podtaknjenca

Citronka se le redno vzgaja iz semen in zato jih je na trgu tudi težko dobiti. Veliko lažje je rastlino vzgojiti s podtikanjem mlade in sveže vejice z nekaj listi. Vejico pustimo v kozarcu z vodo toliko časa, dokler iz nje ne poženejo koreninice. Ko so koreninice dalge približno dva centimetra, rastlino lahko posadimo v lonček. V lončku pustimo, da se sadika dobro opomore in jo šele nato presadimo ven.

 

Razmnoževanje rastline s sadikami

Sadike lahko kupimo v vrtnariji ali pa si jih vzgojimo sami s podtikanjem. Sadike lahko presadimo direktno na vrt, kjer bo rastlina bivala do jeseni ali pa direktno v lonec za vzgojo v stanovanju. V obeh primerih moramo računati na to, da rastlina izredno hitro uspeva in zato potrebuje malo več prostora.

Zemljo, kamor bomo posadili našo citronko razrahljamo in v sadilno luknjo samo nekaj domačega komposta. Zunaj sadimo rastlino šele takrat, ko mine nevarnost pozebe!

 

Vzgoja rastline

Ko rastlina doseže višino 12cm, jo za približno 4cm porežemo, saj bo tako razvila več stranskih vej. Bolj košata rastlina razvije več listov, več listov pa pomeni, da bo naš pridelek večji. Citronka potrebuje veliko vode in zato jo moramo vsaj dvakrat na teden zaliti, v kolikor ni bilo dežja. Dvakrat na leto jo tudi dognojimo.

Sredi poletja nas bo citronka obdarila s prečudovitimi majnimi bledimi cvetovi, ki imajo vonj po limoni. Cvetove lahko uporabljamo v enake namene kot liste. Liste lahko nabiramo pred in po cvetenju. Ko ze skrajšajo dnevi in temperatura pade pod 15°C prično listi odpadati, enako tudi pri rastlini, ki jo prenesemo v stanovanje.

Jeseni rastlino dobro obrežemo in presadimo v lonec ter postavimo v stanovanje na svetlo mesto. Pozimo rastlino zalivamo enkrat na teden.

Žetev

Pobiramo liste in mlade vršičke vej. Ker je rastlina trajnica, olesenele veje niso primerne za obiranje. Pobiramo lahko skozi celo leto razen pozimi, ko na rastlini ni listov, vendar pa moramo biti pri tem zmerni in rastlini ponuditi dovolj časa med posamičnim obiranjem, da si opomore. Listi imajo največ vonja tik pred cvetenjem.

Liste sušimo, med sušenjem pa ne izgubijo veliko okusa in vonja. Vsebujejo pa derivat kavne kisline verbaskozid, flavonide in dosti eteričnega olja s citralom, cineolom in drugimi aromatičnimi spojinami, ki dišijo po limoni. Iz posušenih ali svežih listov pripravljamo čajne poparke, ki jačajo prebavila, še posebno želodec. Listi so tudi nadvse uporabna začimba raznovrstnih jedi in prečudovit dodatek h napitkom. Iz listov lahko delamo razne skutne namaze, jih primešamo v kefir ali jogurt, solatne polivke, začinimo dušeno ali pečeno zelenjavo, pripravimo slaščice ipd. Sveža citronkina aroma se prileže tudi belemu mesu in ribam.
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Eterično olje čajevca v kozmetiki

24 november 2018

Čavejec (Melaleuca alternifolia) prihaja iz Avstralije, kjer postaja izredno pomemben izvozni artikel. Mlada drevesa predelujejo v eterično olje čajevca (Melaleuca aetheroleum), ki ga najdemo v mnogih kozmetičnih izdelkih, tudi takšnih, ki sodijo v razred aromakozmetike in aromaterapije.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat lipe

21 november 2018

Lipa velja za središče družabnega življenja pri vseh Slovanih. V vaseh je bil tako običaj, da so na kamnitih sediščih vaščani obravnavali manjše medsebojne spore, sprejemali odločitve o medsebojni pomoči pri tekočih opravilih, volili, pod lipo pa so se tudi zbirali na praznovanjih, veselicah in plesih. Tako je lipa pomenila središče skupnosti. Tudi v ljudskem zdravilstvu ima bogato zgodovino, saj se lipov čaj kuha v zdravilne namene že vse od 16. stoletja.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat grenke pomaranče

17 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega grenke pomaranče. Sestavljen je iz 20-21% alkoholov. Deluje antiinflamatorno, antiseptično, antispazmodično, astringentno, pomirjevalno, hladilno, digestivno in sedativno.

Nadaljuj z branjem →