Gojenje in razmnoževanje citronke

06 april 2012

Gojenje in razmnoževanje citronke

Človek se v citronko dobesedno zaljubi in je ne more prenehati vohati. Vzgojiti je ni težko, vendar pa pri nas na žalost ne prezimi zunaj. Iz njenih listov se lahko pripravi prečudovit čaj, eterično olje ali pa z njenimi listi pripravimo aromatične vrečke, s katerimi odišavimo dom.

Citronka (Lippia citriodora, Lippia triphylla, Aloysia citriodora, Aloysia triphylla) je visok listnat grm s suličastimi in dišečimi listi ter majhnimi, belimi ali rožnatimi cvetovi. Eterično olje se pridobiva s parno destilacijo listov. Domovina citronke je Južna Amerika, od 18. stoletja pa je poznana tudi v Evropi kot okrasna in zdravilna rastlina. Iz njenih listov in delov stebla se pripravlja tudi čaj.

Rastlina ni zahtevna za gojenje, vendar pa obožuje sončne lege in rahlo zemljo. Rastlino je najlažje vzgojiti iz sadike ali podtaknjenca, malo težje in bolj zamudno pa iz semena. Sama rastlina izredno hitro raste tako, da prvo žetev lahko opravimo že po dveh mesecih od sajenja sadike.

Razmnoževanje rastline iz podtaknjenca

Citronka se le redno vzgaja iz semen in zato jih je na trgu tudi težko dobiti. Veliko lažje je rastlino vzgojiti s podtikanjem mlade in sveže vejice z nekaj listi. Vejico pustimo v kozarcu z vodo toliko časa, dokler iz nje ne poženejo koreninice. Ko so koreninice dalge približno dva centimetra, rastlino lahko posadimo v lonček. V lončku pustimo, da se sadika dobro opomore in jo šele nato presadimo ven.

 

Razmnoževanje rastline s sadikami

Sadike lahko kupimo v vrtnariji ali pa si jih vzgojimo sami s podtikanjem. Sadike lahko presadimo direktno na vrt, kjer bo rastlina bivala do jeseni ali pa direktno v lonec za vzgojo v stanovanju. V obeh primerih moramo računati na to, da rastlina izredno hitro uspeva in zato potrebuje malo več prostora.

Zemljo, kamor bomo posadili našo citronko razrahljamo in v sadilno luknjo samo nekaj domačega komposta. Zunaj sadimo rastlino šele takrat, ko mine nevarnost pozebe!

 

Vzgoja rastline

Ko rastlina doseže višino 12cm, jo za približno 4cm porežemo, saj bo tako razvila več stranskih vej. Bolj košata rastlina razvije več listov, več listov pa pomeni, da bo naš pridelek večji. Citronka potrebuje veliko vode in zato jo moramo vsaj dvakrat na teden zaliti, v kolikor ni bilo dežja. Dvakrat na leto jo tudi dognojimo.

Sredi poletja nas bo citronka obdarila s prečudovitimi majnimi bledimi cvetovi, ki imajo vonj po limoni. Cvetove lahko uporabljamo v enake namene kot liste. Liste lahko nabiramo pred in po cvetenju. Ko ze skrajšajo dnevi in temperatura pade pod 15°C prično listi odpadati, enako tudi pri rastlini, ki jo prenesemo v stanovanje.

Jeseni rastlino dobro obrežemo in presadimo v lonec ter postavimo v stanovanje na svetlo mesto. Pozimo rastlino zalivamo enkrat na teden.

Žetev

Pobiramo liste in mlade vršičke vej. Ker je rastlina trajnica, olesenele veje niso primerne za obiranje. Pobiramo lahko skozi celo leto razen pozimi, ko na rastlini ni listov, vendar pa moramo biti pri tem zmerni in rastlini ponuditi dovolj časa med posamičnim obiranjem, da si opomore. Listi imajo največ vonja tik pred cvetenjem.

Liste sušimo, med sušenjem pa ne izgubijo veliko okusa in vonja. Vsebujejo pa derivat kavne kisline verbaskozid, flavonide in dosti eteričnega olja s citralom, cineolom in drugimi aromatičnimi spojinami, ki dišijo po limoni. Iz posušenih ali svežih listov pripravljamo čajne poparke, ki jačajo prebavila, še posebno želodec. Listi so tudi nadvse uporabna začimba raznovrstnih jedi in prečudovit dodatek h napitkom. Iz listov lahko delamo razne skutne namaze, jih primešamo v kefir ali jogurt, solatne polivke, začinimo dušeno ali pečeno zelenjavo, pripravimo slaščice ipd. Sveža citronkina aroma se prileže tudi belemu mesu in ribam.
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Naravne barve za pirhe

28 marec 2020

Tokrat bomo postavili eterična olja, kozmetiko, žganjekuho in sodarstvo ob stran in se posvetili veliki noči, za katero so značilni pirhi. Ponujamo vam naravna barvila za pirhe.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat modrega glavinca

21 marec 2020

Modri glavinec, tudi plavica ali modriš je enoletna zdravilna rastlina s pokončnim robatim steblom in modrimi koški, ki najpogosteje raste med vsemi vrstami žit.

Nadaljuj z branjem →

Kdaj smo odkrili toaletni papir in kaj smo uporabljali pred njegovim odkritjem?

14 marec 2020

Na našem starem portalu »Aromaterapija.si« smo našli še en članek, ki se navezuje na trenutno situacijo na celem svetu. Malo za šalo in malo zares se bomo tokrat posvetili toaletnemu papirju, ki ga menda zaradi paničnega nakupovanja v trgovinah tudi že primanjkuje. Vsi tudi vemo, da z njim onesnažujemo okolje in vsi vemo, da ga porabimo veliko preveč, vendar pa le redki vedo od kje je dejansko prišel in kaj so počeli pred samim odkritjem. No pa poglejmo...

Nadaljuj z branjem →