Gojenje ingverja doma

04 februar 2012

Gojenje ingverja doma

Ingver (Zingiber officinalis) je začimbna rastlina, ki raste v tropskem in subtropskih pasovih. Je večletna rastlina, ki zraste do 50cm visoko in kot taka primerna za vzgojo tudi v hladnejših podnebnih pasovih. S svojim pekočim okusom in vonjem limone pa lahko obogati marsikatero jed in napitek.

Ingver je močno prepleten s kitajsko tradicijo. Najdemo ga v mnogih kitajskih kulinaričnih in medicinskih receptih. Ima namreč izredno veliko zdravilnih lastnosti, ki jih ljudje s pridom izkoriščajo. V Evropi je bil priljubljen že v srednjem veku, iz njega pa so izdelovali pivo, čaj, vino ipd. Sama rastlina za gojenje ni popolnoma nič zahtevna, z njo pa lahko poleg krožnika obogatimo tudi vrt ali okensko polico.

Za gojenje ingverja najprej potrebujemo svežo ingverjevo koreniko, ki jo kupimo v trgovini. Izberemo debelo, svetlečo in z mnogimi očesi. Iz očes bodo namreč pognala nova stebla. Nato izberemo lonček, ki je dvakrat širši od same korenike in ga do ¾ napolnimo z zemljo. Koreniko najprej dobro operemo, saj jo mnogi prodajalci premažejo z zaviralci rasti. Nato jo za nekaj ur namočimo v mlačni vodi in enostavno položimo na površino zemlje. Vse skupaj dobro zalijemo. Lonček postavimo na mesto, kjer ga ne bo doseglo direktno sonce, saj rastlina ne mara direktnega sonca. Poskrbimo le, da bo zemlja vedno vlažna.

Za uspešno gojenje ingverja si moramo zapomniti le tri stvari: redno zalivanje, brez direktnega sonca in zmrzali.

Čez nekaj časa bo korenika pričela s kaljenjem. Iz očes bodo pokukali zeleni poganjki, ki se bodo razvili v veje. Sedaj lahko rastlino prestavimo na svetlejše mesto, vendar nikakor ne na direktno sonce. Ko se zunaj prično dvigati temperature (nad 10°C), pričnemo rastlino počasi privajati na zunanje okolje. Za nekaj ur jo postavimo ven na mesto, kjer bo čez toplo sezono njeno stalno mesto in čas postopoma podaljšujemo

Jeseni rastlino prestavimo v temen prostor, kjer temperature ne bodo padle pod ničlo. Listi bodo porumeneli in odpadli. V času mirovanja rastlino zalivamo le enkrat na mesec. Dvakrat na leto zemljo dognojimo, na nekaj let pa rastlino presadimo.

Koreniko lahko prvič oberemo po enem letu od sajenja same rastline. V tem letu se mora namreč sama rastlina dobro razviti in okrepiti. Le zdrava in močna rastlina nam bo dobro obrodila. V kolikor želimo imeti sveže korenike ingverja, jih pričnemo pobirati sredi sezone rasti. V tem obdobju jih jemljemo "za sproti". Pozorni moramo biti, da ne poškodujemo cele rastline. Jeseni, ko listi rastline obledijo, pa pobiramo na zalogo in lahko vzamemo večji del korenik.

Ingverjevo koreniko shranimo tako, da jo narežemo na kolobarje in zmrznemo. Tako namreč ostane popolnoma sveža. Iz nje lahko pripravimo čaj, tinkture, eterično olje, hidrolat ali pa jo kandiramo in imamo za priboljšek.

 
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Mazilo za srbečico ali ekcem

03 avgust 2017

Beseda ekcem izhaja iz grške besede, ki pomeni peniti se, vzkipeti ali vreti. Ekcem je zelo pogosta kožna motnja in ljudje, ki trpijo za njo vedo, da ni prijetna in da ne izgleda lepo. Na srečo pa lahko v nekaj preprostih korakih naredimo domače, naravno mazilo, ki nam bo pomagalo pri tej kožni nadlogi.

Nadaljuj z branjem →

Zdravilni napitek s cimetom in medom

24 februar 2017

Zvarek s cimetom in medom se uporablja za pospeševanje metabolizma, zniževanje ravni holesterola in zmanjševanje telesne teže. In še ena pomembna zadeva… okus… imeli ga boste radi ali pa ga boste sovražili.

Nadaljuj z branjem →

Sivkino maslo za telo

15 februar 2017

Eterično olje sivke je lahko, čisto in osvežujoče z zeliščno cvetnim vonjem, za pomirjanje uma in kože. V kozmetiki se uporablja dokaj pogosto zaradi izredno širokega spektra delovanja in priljubljenega vonja. Le kdo se nebi želel namazati s prečudovitim maslom za telo z vonjem po sivki?

Nadaljuj z branjem →