Hidrolat bora

20 oktober 2018

Hidrolat bora - Pinus sylvestris, Pinus nigra, Pinus pinaster

(Pinus sylvestris, Pinus nigra, Pinus pinaster)

Hidrolat bora se prideluje s parno destilacijo iglic in storžkov črnega bora (Pinus nigra), rdečega bora (Pinus sylvestris) in obmorskega bora (Pinus pinaster).

Vrste bora

Rdeči bor je do 40 m visoko drevo, katerega steblo ima premer do 1,5m. Skorja je na mladih drevesih nevpadljive, rjave barve, na starejših pa se na zgornjem delu delbla in vejah lušči in odkrije intenzivno oranžno rdečo barvo. V območju vej je rdečkasta. Iglice izraščajo v parih in se obdržijo na drevesu tri leta. So modro zelene. Na odraslih rastlinah so dolge od 5 do 7, včasih tudi do 11cm. Doseže starost 300 let, raste pa v Evropi in Centralni Aziji.

Črni bor je do 40m visoko drevo. Skorja je črnorjava ali rdeče-vijoličasta in razpokana. Iz ene listne nožnice rasteta dve iglici, dolgi 8 do 15cm. Storži nimajo peclja, dolgi pa so do 8cm. Starost doseže do 600 let. Raste na območju Sredozemlja in v Mali Aziji.

Obmorski bor zdraste do 40m visoko, s skorjo sprva svetle, kasneje pa rdeče-rjave in močno razpokane kože. Iz listne nožnice rasteta dve, do 15cm dolgi iglici. Storži so dolgi 22cm. Raste v Sredozemlju.

Hidrolat

Hidrolat vsebuje 36% evkaliptola, 29 - 31% alkoholov in 13 - 16% ketonov. Deluje analgetično, antikoagulantno, antiinfekcijsko, antiinflamatorno, antivirusno, baktericidno, pomirjevalno, digestivno, ekspektorantno, mukolitično, sedativno in stimulativno.

Hidrolat bora je še posebno primeren za majhne otroke, saj lahko z njim masiramo otrokov prsni koš v primeru respiratornih obolenj in iz njega pripravimo inhalacije, saj raztaplja sluz v dihalnih poteh in tako olajša izkašljevanje in dihanje. V zimskem času ga lahko uporabimo za vlaženje prostorov, saj na ta način vlažimo in razkužujemo prostor ter tako izkoriščamo njegove antiseptične, antibakterialne in fungicidne lastnosti. Na celotno telo deluje tonično in pomirja duha. Za slednje ga lahko uporabljamo v kopelih, izparilnikih in savnah.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Hidrolat lipe

21 november 2018

Lipa velja za središče družabnega življenja pri vseh Slovanih. V vaseh je bil tako običaj, da so na kamnitih sediščih vaščani obravnavali manjše medsebojne spore, sprejemali odločitve o medsebojni pomoči pri tekočih opravilih, volili, pod lipo pa so se tudi zbirali na praznovanjih, veselicah in plesih. Tako je lipa pomenila središče skupnosti. Tudi v ljudskem zdravilstvu ima bogato zgodovino, saj se lipov čaj kuha v zdravilne namene že vse od 16. stoletja.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat grenke pomaranče

17 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega grenke pomaranče. Sestavljen je iz 20-21% alkoholov. Deluje antiinflamatorno, antiseptično, antispazmodično, astringentno, pomirjevalno, hladilno, digestivno in sedativno.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat geranije

14 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega olja geranije. Vonj rožne vode geranije je sladko rožen. Sestavljen je iz 30-45% alkoholov in 39-42% ketonov. Deluje analgetično, antikoagulantno, antiinflamatorno, antivirusno, baktericidno, pomirjevalno, dekongestivno, digestivno, ekspektorantno, lipolitično, mukolitično, sedativno, stimulativno.

Nadaljuj z branjem →