Hidrolat citronke

23 oktober 2018

Hidrolat citronke - Lippia citriodora, Lippia triphylla, Aloysia citriodora, Aloysia triphylla

(Lippia citriodora, Lippia triphylla, Aloysia citriodora, Aloysia triphylla)

Citronka je visok listnat grm s suličastimi in dišečimi listi ter majhnimi, belimi ali rožnatimi cvetovi. Eterično olje se pridobiva s parno destilacijo listov. Domovina citronke je Južna Amerika, od 18. stoletja pa je znana tudi v Evropi kot okrasna in zdravilna rastlina. Iz njenih listov in delov stebla se pripravlja tudi čaj.

Hidrolat citronke je stranski produkt parne destilacije svežih listov. Deluje protivnetno, razstrupljevalno in čisti jetra. Na splošno velja, da odlično tonizira celotno telo in sprošča. Še posebno se dobro obnese pri odpravljanju posledic stresa in predmenstrualnega sindroma. Lahko ga tudi uživamo v primeru razdraženega želodca.

V kolikor ga primešamo domačim kozmetičnim preparatom, uravnava delovanje kože in jo revitalizira. Hidrolat citronke lahko uporabljamo tudi za toniziranje normalne in mešane kože.

Izredno dobro se obnese tudi v različnih napitkih, slaščicah in pri morski hrani.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Hidrolat lipe

21 november 2018

Lipa velja za središče družabnega življenja pri vseh Slovanih. V vaseh je bil tako običaj, da so na kamnitih sediščih vaščani obravnavali manjše medsebojne spore, sprejemali odločitve o medsebojni pomoči pri tekočih opravilih, volili, pod lipo pa so se tudi zbirali na praznovanjih, veselicah in plesih. Tako je lipa pomenila središče skupnosti. Tudi v ljudskem zdravilstvu ima bogato zgodovino, saj se lipov čaj kuha v zdravilne namene že vse od 16. stoletja.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat grenke pomaranče

17 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega grenke pomaranče. Sestavljen je iz 20-21% alkoholov. Deluje antiinflamatorno, antiseptično, antispazmodično, astringentno, pomirjevalno, hladilno, digestivno in sedativno.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat geranije

14 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega olja geranije. Vonj rožne vode geranije je sladko rožen. Sestavljen je iz 30-45% alkoholov in 39-42% ketonov. Deluje analgetično, antikoagulantno, antiinflamatorno, antivirusno, baktericidno, pomirjevalno, dekongestivno, digestivno, ekspektorantno, lipolitično, mukolitično, sedativno, stimulativno.

Nadaljuj z branjem →