Hidrolat damaščanske vrtnice

07 november 2018

Hidrolat damaščansle vrtnice - Rosa damascena

Slika: Samantha Hurley, obdelava: Unguentarium

(Rosa damascena)

Cvetni listi damaščanske vrtnice imajo na notranji površini majhne žleze, ki oddajajo vonjave. Hidrolat ali rožna voda je stranski produkt vodne destilacije damaščanske vrtnice, v katerem so v vodi topne aromatične snovi rastline.

Vse vrste vrtnic veljajo pri destilaciji za izjeme, saj se jih destilira z vodno destilacijo, tako kot na primer žganje. To pomeni, da rastlinski material plava v kotličeu destilatorja skupaj z vodo in ni dvignjen nad vodo, kjer bi ga obdelala para. Za vodno destilacijo lahko uporabite kotle za žganjekuho ali pa destilatorje z vratom, vendar pri teh, zadnjih, vrat odstranite.

Uporaba hidrolata damaščanske vrtnice ima več sto let dolgo zgodovino. Uporabljali so ga med verskimi obredi, za dobrodošlico gostom, duševno in telesno zdravljenje ipd. Podobno kot hidrolat sivke, se tudi hidrolat damaščanske vrtnice uporablja za zdravljenje mnogih bolezni. Priporočljiv je za suho, poškodovana, zgubano, od sonca prizadeto kožo, ustne razjede, prehladna obolenja, stres in pomirjanje duha.

Hidrolat damaščanske vrtnice je sestavljen iz 32-66% alkoholov, 8-9% estrov in 5-6% aldehidov. Na splošno zanj velja, da deluje antifungusno, antiinfekcijsko, antiinflamatorno, antispazmodično, antivirusno, baktericidno, pomirjujoče cirkulatorno, uravnalno, dekongestivno in poživljajoče.

Uporaba hidrolata damaščanske vrtnice za kožo in lase

Hidrolat damaščanske vrtnice je močno sredstvo za revitalizacijo kože. Uporablja se lahko v masažnih losjonih in tonikih. Že tradicionalno se uporablja vzdrževanje polti. Ima svež, delikaten vonj, ki dobesedno vabi k vsakodnevni uporabi.

Uporaben je za vse vrste kože, saj kožo neguje, revitalizira, jača njeno prekrvavljenost, uravnava izločanje sebuma, uravnava pH kože, oža pore, blaži dermatitis, antiseptično deluje na akne, še posebno pa je primeren za starajočo se kožo. Dobro se obnese tudi v glinenih oblogah. Pomirja tudi od sonca opečeno kožo. Hidrolat damaščanske vrtnice zmešajte s koruznim škrobom in ga nanesite na prizadeta mesta.

Psihično počutje

Enako dobro učinkuje tako na telo, kot tudi na psiho. Sprošča čustveno energijo in odpravlja živčnost in psihično napetost. Deluje sedativno in pomirjevalno. Nekateri vzamejo čajno žličko hidrolata takrat, ko jih prevzemata stres in nemir, spet drugi pa za ta namen uporabijo obrazni sprej.

Zdravje

V modernem zeliščarstvu se posušeni cvetovi vrtnice uporabljajo v infuziji ali zmleti v prah proti krvavitvam. Tinkturo naredimo tako, da pol litra vrele destilirane vode prelijemo preko dveh žlic posušenih cvetnih listov vrtnice. Nato dodamo še 15 kapljic vitriola in 5-7g belega sladkorja. Za jačanje želodca in odpravljanje krvavitev od dva do trikrat na dan vzemite tri do štiri žlice te tinkture.

Lahko naredite tudi sirup iz cvetnih listov. To naredite tako, da jih prelijete z vrelo vodo in jih v isti vodi pustite nadaljnih 24 ur. Nato vodo precedite in jo stehtajte. Vodi dodajte za njeno dvojno težo belega sladkorja. Sirup pomaga pri težavah s prebavo.

Lahko naredimo tudi med iz cvetnih listov vrtnice, ki pomaga pri vnetem grlu in razjedah ustne sluznice. Vrelo destilirano vodo prelijemo preko cvetnih listov, vodo filtriramo in jo zmešamo skupaj z medom.

Tudi sam hidrolat damaščanske vrtnice ima zdravilno moč, saj pomaga pri razjedah ustne sluznice in vnetem grlu. Uporabimo ga kot tekočino za grgranje ali kot sprej. Če ga zaužijemo, pomaga pri stafilokoknih in streptokoknih okužbah, vnetem mehurju, težavah z jetri, bruhanju in slabosti. Lahko ga uporabljamo tudi za blaženje razdraženih oči in vnetje očesne veznice. V kolikor imamo vnete, razdražene oči, vato navlažite s hidrolatom in jo položite na prizadeto oko.

Prehrana

V Turčiji se pogosto uporablja pri izdelavi tradicionalnih slaščic. Ko pripravljajo kandirane boragine cvetove, jih kuhajo v osladkanem hidrolatu. Primeren je za izdelavo slaščic, sorbetov, alkoholnih pijač ipd.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Hidrolat lipe

21 november 2018

Lipa velja za središče družabnega življenja pri vseh Slovanih. V vaseh je bil tako običaj, da so na kamnitih sediščih vaščani obravnavali manjše medsebojne spore, sprejemali odločitve o medsebojni pomoči pri tekočih opravilih, volili, pod lipo pa so se tudi zbirali na praznovanjih, veselicah in plesih. Tako je lipa pomenila središče skupnosti. Tudi v ljudskem zdravilstvu ima bogato zgodovino, saj se lipov čaj kuha v zdravilne namene že vse od 16. stoletja.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat grenke pomaranče

17 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega grenke pomaranče. Sestavljen je iz 20-21% alkoholov. Deluje antiinflamatorno, antiseptično, antispazmodično, astringentno, pomirjevalno, hladilno, digestivno in sedativno.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat geranije

14 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega olja geranije. Vonj rožne vode geranije je sladko rožen. Sestavljen je iz 30-45% alkoholov in 39-42% ketonov. Deluje analgetično, antikoagulantno, antiinflamatorno, antivirusno, baktericidno, pomirjevalno, dekongestivno, digestivno, ekspektorantno, lipolitično, mukolitično, sedativno, stimulativno.

Nadaljuj z branjem →