Hidrolat divjega korenja

10 november 2018

Hidrolat divjega korenja - Daucus carota

(Daucus carota)

Divje korenje je enoletna ali dvoletna rastlina z neužitno belo korenino.

Hidrolat divjega korenja se pridobiva s parno destilacijo posušenih semen. Vsebuje 28-49% alkoholov in 12-36% estrov. Deluje razstrupljevalno in rahlo diuretsko.

Koža

Deluje protivnetno in blaži razdraženo, srbečo in suho kožo. Primerno je tudi za zdravljenje aknavosti, ekcemov in luskavice. Lahko ga dodamo tudi v pripravke za piling kože obraza, obrazne maske in v vodico za po britju. Dobro se obnese tudi kot tonik in čistilno sredstvo za zrelo kožo. Lahko ga dodate tudi našemu receptu za sladkorni piling s kokosovim maslom.

Zdravje

Hidrolat divjega korenja očiščuje in podpira jetra, sečni mehur, žolčnik in ledvice, saj deluje kot rahli diuretik. Zdravi in pomirja tudi razdraženo gladko mišično tkivo.

Prehrana

Izredno dobro se prileže v juhah, sladko kislih sokovih in solatnih prelivih ter omakah.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Eterično olje čajevca v kozmetiki

24 november 2018

Čavejec (Melaleuca alternifolia) prihaja iz Avstralije, kjer postaja izredno pomemben izvozni artikel. Mlada drevesa predelujejo v eterično olje čajevca (Melaleuca aetheroleum), ki ga najdemo v mnogih kozmetičnih izdelkih, tudi takšnih, ki sodijo v razred aromakozmetike in aromaterapije.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat lipe

21 november 2018

Lipa velja za središče družabnega življenja pri vseh Slovanih. V vaseh je bil tako običaj, da so na kamnitih sediščih vaščani obravnavali manjše medsebojne spore, sprejemali odločitve o medsebojni pomoči pri tekočih opravilih, volili, pod lipo pa so se tudi zbirali na praznovanjih, veselicah in plesih. Tako je lipa pomenila središče skupnosti. Tudi v ljudskem zdravilstvu ima bogato zgodovino, saj se lipov čaj kuha v zdravilne namene že vse od 16. stoletja.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat grenke pomaranče

17 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega grenke pomaranče. Sestavljen je iz 20-21% alkoholov. Deluje antiinflamatorno, antiseptično, antispazmodično, astringentno, pomirjevalno, hladilno, digestivno in sedativno.

Nadaljuj z branjem →