Hidrolat geranije

14 november 2018

Hidrolat geranije - Pelargonium graveolens

(Pelargonium graveolens)

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega olja geranije. Vonj rožne vode geranije je sladko rožen. Sestavljen je iz 30-45% alkoholov in 39-42% ketonov. Deluje analgetično, antikoagulantno, antiinflamatorno, antivirusno, baktericidno, pomirjevalno, dekongestivno, digestivno, ekspektorantno, lipolitično, mukolitično, sedativno, stimulativno.

Uporaba hidrolata geranije za kožo in lase

V kozmetičnih in aromatičnih vodicah deluje tonično, regenerativno in stimulativno. Odličen je za nego mastne, aknaste kože, saj uravnava izločanje sebuma.

Psihično počutje

Hidrolat geranije deluje kot antidepresiv.

Zdravje

V aromatičnih vodicah deluje poživljajoče in krepilno za srce. Pomaga tudi pri sončarici. Listi v infuziji se lahko uporabljajo s čajem za izboljšanje prebave v želodcu, saj pospešuje izločanje želodčnega soka in peristaltiko. Primeren je tudi za blaženje vročinskih valov pri menpavzi, na splošno deluje tudi na uravnavanje hormonov pri ženskah. Stimulira nadledvično žlezo.

Uporaba hidrolata geranije v prehrani

V Tuniziji ga izredno pogosto uporabljajo v prehrani, še posebno pri pripravi slaščic, peciv, krem in včasih tudi kot sladilo.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Naravne barve za pirhe

28 marec 2020

Tokrat bomo postavili eterična olja, kozmetiko, žganjekuho in sodarstvo ob stran in se posvetili veliki noči, za katero so značilni pirhi. Ponujamo vam naravna barvila za pirhe.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat modrega glavinca

21 marec 2020

Modri glavinec, tudi plavica ali modriš je enoletna zdravilna rastlina s pokončnim robatim steblom in modrimi koški, ki najpogosteje raste med vsemi vrstami žit.

Nadaljuj z branjem →

Kdaj smo odkrili toaletni papir in kaj smo uporabljali pred njegovim odkritjem?

14 marec 2020

Na našem starem portalu »Aromaterapija.si« smo našli še en članek, ki se navezuje na trenutno situacijo na celem svetu. Malo za šalo in malo zares se bomo tokrat posvetili toaletnemu papirju, ki ga menda zaradi paničnega nakupovanja v trgovinah tudi že primanjkuje. Vsi tudi vemo, da z njim onesnažujemo okolje in vsi vemo, da ga porabimo veliko preveč, vendar pa le redki vedo od kje je dejansko prišel in kaj so počeli pred samim odkritjem. No pa poglejmo...

Nadaljuj z branjem →