Hidrolat geranije

14 november 2018

Hidrolat geranije - Pelargonium graveolens

(Pelargonium graveolens)

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega olja geranije. Vonj rožne vode geranije je sladko rožen. Sestavljen je iz 30-45% alkoholov in 39-42% ketonov. Deluje analgetično, antikoagulantno, antiinflamatorno, antivirusno, baktericidno, pomirjevalno, dekongestivno, digestivno, ekspektorantno, lipolitično, mukolitično, sedativno, stimulativno.

Uporaba hidrolata geranije za kožo in lase

V kozmetičnih in aromatičnih vodicah deluje tonično, regenerativno in stimulativno. Odličen je za nego mastne, aknaste kože, saj uravnava izločanje sebuma.

Psihično počutje

Hidrolat geranije deluje kot antidepresiv.

Zdravje

V aromatičnih vodicah deluje poživljajoče in krepilno za srce. Pomaga tudi pri sončarici. Listi v infuziji se lahko uporabljajo s čajem za izboljšanje prebave v želodcu, saj pospešuje izločanje želodčnega soka in peristaltiko. Primeren je tudi za blaženje vročinskih valov pri menpavzi, na splošno deluje tudi na uravnavanje hormonov pri ženskah. Stimulira nadledvično žlezo.

Uporaba hidrolata geranije v prehrani

V Tuniziji ga izredno pogosto uporabljajo v prehrani, še posebno pri pripravi slaščic, peciv, krem in včasih tudi kot sladilo.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Eterično olje čajevca v kozmetiki

24 november 2018

Čavejec (Melaleuca alternifolia) prihaja iz Avstralije, kjer postaja izredno pomemben izvozni artikel. Mlada drevesa predelujejo v eterično olje čajevca (Melaleuca aetheroleum), ki ga najdemo v mnogih kozmetičnih izdelkih, tudi takšnih, ki sodijo v razred aromakozmetike in aromaterapije.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat lipe

21 november 2018

Lipa velja za središče družabnega življenja pri vseh Slovanih. V vaseh je bil tako običaj, da so na kamnitih sediščih vaščani obravnavali manjše medsebojne spore, sprejemali odločitve o medsebojni pomoči pri tekočih opravilih, volili, pod lipo pa so se tudi zbirali na praznovanjih, veselicah in plesih. Tako je lipa pomenila središče skupnosti. Tudi v ljudskem zdravilstvu ima bogato zgodovino, saj se lipov čaj kuha v zdravilne namene že vse od 16. stoletja.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat grenke pomaranče

17 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega grenke pomaranče. Sestavljen je iz 20-21% alkoholov. Deluje antiinflamatorno, antiseptično, antispazmodično, astringentno, pomirjevalno, hladilno, digestivno in sedativno.

Nadaljuj z branjem →