Hidrolat grenke pomaranče

17 november 2018

Hidrolat grenke pomaranče - Citrus aurantium amara

Slika: Ryan Bruce, obdelava: Unguentarium

(Citrus aurantium amara)

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega grenke pomaranče. Sestavljen je iz 20-21% alkoholov. Deluje antiinflamatorno, antiseptično, antispazmodično, astringentno, pomirjevalno, hladilno, digestivno in sedativno.

Koža in lasje

Na kožo deluje osvežilno, antiseptično, protivnetno in tonično, še posebno močno deluje na mastno in aknasto kožo. Suho kožo vlaži. Kožo napne in tonizira, še posebno močno deluje na kožo ljudi, ki so živčni in pod stresom.

Psihično počutje

Tako kot eterično olje, tudi hidrolat grenke pomaranče pomirja, poživlja, odpravlja stres in čustven nemir. V kopelih pomirja preveč živahne otroke in deluje sedativno brez zaspanosti.

Zdravje

Hidrolat grenke pomaranče deluje stimulativno na žolč in blaži zgago.

Prehrana

Nekaj kapljic tega hidrolata v kozarcu vode pomirja in čustveno uravnava. V kolikor ga dodamo kavi, zmanjša učinke kofeina na človekovo telo.

Prav tako, kot se pogosto uporablja v kozmetiki, se pogosto uporablja tudi v slaščičarstvu. Je okusen dodatek k slaščicam, napitkom, sadnim solatam ipd. Je tudi popoln dodatek k čokoladnim napitkom. V Franciji ga izdelovalci piškotov pogosto dajejo med testo, saj s tem dobijo čudovito krhkost piškotov.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Eterično olje čajevca v kozmetiki

24 november 2018

Čavejec (Melaleuca alternifolia) prihaja iz Avstralije, kjer postaja izredno pomemben izvozni artikel. Mlada drevesa predelujejo v eterično olje čajevca (Melaleuca aetheroleum), ki ga najdemo v mnogih kozmetičnih izdelkih, tudi takšnih, ki sodijo v razred aromakozmetike in aromaterapije.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat lipe

21 november 2018

Lipa velja za središče družabnega življenja pri vseh Slovanih. V vaseh je bil tako običaj, da so na kamnitih sediščih vaščani obravnavali manjše medsebojne spore, sprejemali odločitve o medsebojni pomoči pri tekočih opravilih, volili, pod lipo pa so se tudi zbirali na praznovanjih, veselicah in plesih. Tako je lipa pomenila središče skupnosti. Tudi v ljudskem zdravilstvu ima bogato zgodovino, saj se lipov čaj kuha v zdravilne namene že vse od 16. stoletja.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat geranije

14 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega olja geranije. Vonj rožne vode geranije je sladko rožen. Sestavljen je iz 30-45% alkoholov in 39-42% ketonov. Deluje analgetično, antikoagulantno, antiinflamatorno, antivirusno, baktericidno, pomirjevalno, dekongestivno, digestivno, ekspektorantno, lipolitično, mukolitično, sedativno, stimulativno.

Nadaljuj z branjem →