Hidrolat grenke pomaranče

17 november 2018

Hidrolat grenke pomaranče - Citrus aurantium amara

Slika: Ryan Bruce, obdelava: Unguentarium

(Citrus aurantium amara)

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega grenke pomaranče. Sestavljen je iz 20-21% alkoholov. Deluje antiinflamatorno, antiseptično, antispazmodično, astringentno, pomirjevalno, hladilno, digestivno in sedativno.

Koža in lasje

Na kožo deluje osvežilno, antiseptično, protivnetno in tonično, še posebno močno deluje na mastno in aknasto kožo. Suho kožo vlaži. Kožo napne in tonizira, še posebno močno deluje na kožo ljudi, ki so živčni in pod stresom.

Psihično počutje

Tako kot eterično olje, tudi hidrolat grenke pomaranče pomirja, poživlja, odpravlja stres in čustven nemir. V kopelih pomirja preveč živahne otroke in deluje sedativno brez zaspanosti.

Zdravje

Hidrolat grenke pomaranče deluje stimulativno na žolč in blaži zgago.

Prehrana

Nekaj kapljic tega hidrolata v kozarcu vode pomirja in čustveno uravnava. V kolikor ga dodamo kavi, zmanjša učinke kofeina na človekovo telo.

Prav tako, kot se pogosto uporablja v kozmetiki, se pogosto uporablja tudi v slaščičarstvu. Je okusen dodatek k slaščicam, napitkom, sadnim solatam ipd. Je tudi popoln dodatek k čokoladnim napitkom. V Franciji ga izdelovalci piškotov pogosto dajejo med testo, saj s tem dobijo čudovito krhkost piškotov.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Naravne barve za pirhe

28 marec 2020

Tokrat bomo postavili eterična olja, kozmetiko, žganjekuho in sodarstvo ob stran in se posvetili veliki noči, za katero so značilni pirhi. Ponujamo vam naravna barvila za pirhe.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat modrega glavinca

21 marec 2020

Modri glavinec, tudi plavica ali modriš je enoletna zdravilna rastlina s pokončnim robatim steblom in modrimi koški, ki najpogosteje raste med vsemi vrstami žit.

Nadaljuj z branjem →

Kdaj smo odkrili toaletni papir in kaj smo uporabljali pred njegovim odkritjem?

14 marec 2020

Na našem starem portalu »Aromaterapija.si« smo našli še en članek, ki se navezuje na trenutno situacijo na celem svetu. Malo za šalo in malo zares se bomo tokrat posvetili toaletnemu papirju, ki ga menda zaradi paničnega nakupovanja v trgovinah tudi že primanjkuje. Vsi tudi vemo, da z njim onesnažujemo okolje in vsi vemo, da ga porabimo veliko preveč, vendar pa le redki vedo od kje je dejansko prišel in kaj so počeli pred samim odkritjem. No pa poglejmo...

Nadaljuj z branjem →