Hidrolat lipe

21 november 2018

Hidrolat lipe - Tilia platyphyllos, Tilia x europaea

(Tilia platyphyllos, Tilia x europaea)

Lipa velja za središče družabnega življenja pri vseh Slovanih. V vaseh je bil tako običaj, da so na kamnitih sediščih vaščani obravnavali manjše medsebojne spore, sprejemali odločitve o medsebojni pomoči pri tekočih opravilih, volili, pod lipo pa so se tudi zbirali na praznovanjih, veselicah in plesih. Tako je lipa pomenila središče skupnosti. Tudi v ljudskem zdravilstvu ima bogato zgodovino, saj se lipov čaj kuha v zdravilne namene že vse od 16. stoletja.

Lipa je več kot 30m visoko, listopadno drevo, ki lahko doseže starost tudi do 1000 let. Cvetovi so rumenkasti in beli, večinamo v visečih, majhnih pakobulih s krilato povečanim spodnjih ovršnim listom. Listi so veliki do 12cm, dolgi, srčasti in na obeh straneh dlakavi.

Hidrolat se pridobiva s parno destilacijo listov in cvetov, medtem ko destiliranje eteričnega olja ekonomsko ni upravičeno, saj ga je v lipi premalo. Eterično olje se pridobiva s pomočjo topil.

Hidrolat deluje blago protivnetno, protidražilno, pomirjevalno (majhna količina), digestivno, sproščujoče, sedativno, stimulativno (velika količina) in vazodilatatorno.

Uporaba hidrolata lipe na koži

Blaži in zdravi suhe ekceme, pomirja srbeče erupcije na koži in odpravlja zabuhlost.

Zdravje

Hidrolat lipe se uporablja za pomirjanje, sproščanje, odpravlja tudi anksioznost in depresijo ter blaži bolečine, ki nastanejo pri pasavcu. Pri tem ga imamo lahko za notranjo ali zunanjo uporabo, saj deluje sedativno. Z njim se lahko uspešno borimo proti glavobolom, migrenam in živčni izčrpanosti.

Uporaba hidrolata lipe v prehrani

Izredno dobro se prilega drugim zeliščnim hidrolatom ali čajem. Lahko ga dodamo tudi sladkim jedem delikatnega okusa.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Naravne barve za pirhe

28 marec 2020

Tokrat bomo postavili eterična olja, kozmetiko, žganjekuho in sodarstvo ob stran in se posvetili veliki noči, za katero so značilni pirhi. Ponujamo vam naravna barvila za pirhe.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat modrega glavinca

21 marec 2020

Modri glavinec, tudi plavica ali modriš je enoletna zdravilna rastlina s pokončnim robatim steblom in modrimi koški, ki najpogosteje raste med vsemi vrstami žit.

Nadaljuj z branjem →

Kdaj smo odkrili toaletni papir in kaj smo uporabljali pred njegovim odkritjem?

14 marec 2020

Na našem starem portalu »Aromaterapija.si« smo našli še en članek, ki se navezuje na trenutno situacijo na celem svetu. Malo za šalo in malo zares se bomo tokrat posvetili toaletnemu papirju, ki ga menda zaradi paničnega nakupovanja v trgovinah tudi že primanjkuje. Vsi tudi vemo, da z njim onesnažujemo okolje in vsi vemo, da ga porabimo veliko preveč, vendar pa le redki vedo od kje je dejansko prišel in kaj so počeli pred samim odkritjem. No pa poglejmo...

Nadaljuj z branjem →