Hidrolat melise

12 marec 2020

Hidrolat melise

(Melissa officinalis)

Melisa je zdravilna rastlina in začimba, ki uspeva v Sredozemlju. Njeno ime je grškega izvora in sicer melissa pomeni čebela. To ime je dobila zaradi bogatih cvetov, na katerih se čebele rade pasejo. Druga ljudska imena za to rastlino so: aselnica, čebeloperka, črnica, maternjak, matičnik, medeni list, medenka, medovka, oselnica, osenika, rojevnica, srčno zelje, citronska melisa, limonasta meta... Je do 80cm visoka trajnica s širokorobnimi, pecljatimi in nazobčanimi listi. Ima majhne, bele, včasih nekoliko rožnate ali rumenkaste cvetove. Dišijo po limoni. Korenine so razrasle in lasaste. Raste na suhih tleh na sončni legi na posekah in ob zidovih, kjer je zavarovana pred vetrom.

Rastlina ima življenjsko dobo 10 let, vendar jo zaradi vzdrževanja rodovitnosti zemlje menjajo na 5 let. Prvo žetev lahko naredimo v aprilu, kasneje pa žanjemo dvakrat in sicer junija in avgusta.

Meliso najdemo na opustelih, siromašnih in peščenih tleh južne Evrope, od koder tudi izvira. To rastlino so cenili zaradi njenih zdravilnih lastnosti že od nekdaj. Paracelzij jo je vključil tudi v svoj življenjski napoj (»elixir vitaæ, primum ens melissæ«), s katerim je obnavljal življenjsko energijo in podaljševal življenje. Zeliščarji so meliso dajali v svoje zvarke, vina in napoje, še dandanes pa jo najdemo v likerjih. Tudi vodice za po britju (»eau de colognes«) so vsebovale meliso. Mazilo z enim odstotkom posušene zeli melise dokazano blaži herpetične izbruhe.

Eterično olje melise se pridobiva s parno destilacijo listov in cvetnih vršičkov. Kako potekajo različne vrste destilacije smo opisali v članku »Načini pridobivanja aromatičnih snovi iz rastlin«. Pri destilaciji svežih delov rastline dobimo 0,01-0,02% eteričnega olja, pri destilaciji posušenih delov rastline pa 0,13% eteričnega olja, hidrolat pa je stranski proizvod. Sama destilacija melise je izredno zahtevna, saj eterično olje vsebuje veliko hidrofilnih, v vodi topnih, aromatičnih molekul. Zato ima hidrolat melise skoraj identične lastnosti kot eterično olje. Več o parni destilaciji rastlin, njihovi vzgoji in sajenju lahko preberete na našem blogu Unguentarium, pod kategorijo »Destilacija eteričnih olj«.

Hidrolat je sestavljen iz 69-73% aldehidov in 10% ketonov. Deluje analgetično, antikoagulantno, antiinflamatorno, antioksidativno, pomirjevalno, digestivno, ekspektorantno, imunostimulativno, lipolitično, mukolitično, sedativno in stimulativno.

Protivnetne lastnosti hidrolata melise pomagajo pri vnetih vekah (blepharitis) in vnetju veznice (conjuctivitis). Aromaterapevti eterično olje melise vedno povezujejo z ženskimi težavami, hidrolat pa sledi temu prepričanju. Za potrošnika je vsekakor tudi cenovno bolj dostopen od eteričnega olja. Pomaga uravnavati menstrualni cikel in odpravlja bolečine ob menstruaciji. Pomirjujoče delovanje tudi odpravlja glavobole in posledice PMS. Preprečuje tudi jutranjo slabost pri nosečnosti, zaradi prijetnega okusa po limoni pa ga tudi lažje zaužijemo.

Pomirja tudi razdražen želodec, odpravlja slabost in pospešuje prebavo. Prav tako odpravlja črevesne krče.

V času prehladnih obolenj vsak dan spijemo kozarec vode, ki mu primešamo hidrolat. To počnemo toliko časa, dokler epidemije ne prenehajo. Izboljša delovanje imunskega sistema.

Ljudska medicina povezuje meliso s srčnimi »boleznimi«, kjer so bolj prizadeta čustva, kot pa dejansko srčnožilni sistem. Aromatična voda čudovito tonizira živčevje in posledično privzdiguje, sprošča in pomirja razdražene živce in tudi čustva, ki se nabirajo v srcu. Zaradi tega je priporočljiva v času čustvenih kriz. Hidrolat lahko uporabimo v napitku ali pa ga dodamo v kopel.

Koža

Hidrolat melise pomirja pike insektov, deluje pa tudi kot učinkovit tonik za razdraženo in mastno kožo. Samega lahko uporabljamo tudi kot čistilno sredstvo, primeren pa je tudi za nego temenic (crusta lactea) in vnete kože zaradi plenic.

Prehrana

Hidrolat melise ima prečudovit vonj in okus po limoni. Zato se dobro obnese v različnih napitkih, pa naj bodo ti sladki ali grenki. Lahko ga dodamo tudi vodi, nad katero bomo v pari skuhali zelenjavo.

V kolikor ste se odločili, da boste hidrolat melise izdelali sami vam priporočamo uporabo namenskih parnih kotlov »Destilatorji z vratom«, s katerimi boste lahko pridelali čisto svoj in domač hidrolat, pa še kakšna kapljica eteričnega vam bo ostala.

Za hranjenje hidrolata pa vam priporočamo uporabo ene izmed temnih stekleničk.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Naravne barve za pirhe

28 marec 2020

Tokrat bomo postavili eterična olja, kozmetiko, žganjekuho in sodarstvo ob stran in se posvetili veliki noči, za katero so značilni pirhi. Ponujamo vam naravna barvila za pirhe.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat modrega glavinca

21 marec 2020

Modri glavinec, tudi plavica ali modriš je enoletna zdravilna rastlina s pokončnim robatim steblom in modrimi koški, ki najpogosteje raste med vsemi vrstami žit.

Nadaljuj z branjem →

Kdaj smo odkrili toaletni papir in kaj smo uporabljali pred njegovim odkritjem?

14 marec 2020

Na našem starem portalu »Aromaterapija.si« smo našli še en članek, ki se navezuje na trenutno situacijo na celem svetu. Malo za šalo in malo zares se bomo tokrat posvetili toaletnemu papirju, ki ga menda zaradi paničnega nakupovanja v trgovinah tudi že primanjkuje. Vsi tudi vemo, da z njim onesnažujemo okolje in vsi vemo, da ga porabimo veliko preveč, vendar pa le redki vedo od kje je dejansko prišel in kaj so počeli pred samim odkritjem. No pa poglejmo...

Nadaljuj z branjem →