Hidrolat modrega glavinca

21 marec 2020

Hidrolat plavice

(Centaurea cyanus)

Modri glavinec, tudi plavica ali modriš je enoletna zdravilna rastlina s pokončnim robatim steblom in modrimi koški, ki najpogosteje raste med vsemi vrstami žit.

Modri glavinec je od 30 do 60 cm visoka rastlina, ki ima pokončno, sivo-zeleno razvejano steblo. Listi rastline so suličasti, dolgi od 1 do 4 cm. Cvetovi so izrazito modre barve, po čemer je rastlina dobila tudi ime, v premeru pa merijo od 1,5 do 3 cm. Barvilo se imenuje protocianin, ki ga vsebujejo tudi vrtnice, le da je pri njih rdeče barve. Cvet je v bistvu socvetje, ki ga sestavljajo drobni temnomodri cvetovi v sredini, okrog njih pa so razporejeni lijakasti modri listi, ki so na koncu nazobčani.

Čaj iz zeli in cvetov te rastline pospešuje izločanje urina, zaradi česar se v ljudskem zdravilstvu poparek uporablja pri obolenjih ledvic in mehurja, pa tudi pri težavah z jetri, žolčem in sklepi. Poleg tega se čaj uporablja tudi pri vnetju oči in očesne veznice, pa tudi proti krastam na glavah otrok in prhljaju. Ponekod iz posušenih cvetov pripravljajo prah, s katerim posujejo rane, ki se slabo celijo in gnojijo.

Modri glavinec je v Sloveniji uvrščen na Rdeči seznam praprotnic in semenk kot ranljiva vrsta. Razlog za ogroženost te rastline je uporaba herbicidov na njivah, ki so bile v preteklosti najbolj pogosto rastišče modrega glavinca. Le-ta je bil v preteklosti eden najbolj razširjenih njivskih plevelov.

Hidrolat se pridobiva s parno destilacijo cvetov in zeli, vsebuje pa 4-9% evkaliptola, 35-72% alkoholov in 22-26% aldehidov. Učinkuje antiiritabilno, astringentno, diretsko in pomirjevalno.

Koža

Hidrolat modrega glavinca kožo stimulira in pomirja. Odpravlja tudi obolenja kože, ki so posledica težav s prebavili. Še posebno je primeren za suho, oslabljeno in zrelo kožo.

Zdravje

Uporablja za zdravljenje vnetja očesne veznice in veke ter hordeola. S hidrolatom modrega glavinca naredimo obkladek ali ga uporabljamo kot vodico za izpiranje. Izredno priljubljena francoska očesna vodica "eau de casse lunettes" vsebuje ravno ta hidrolat.

Skupaj z vinom zdravi nalezljiva obolenja in odpravlja trdovratna vročinska stanja. Uporablja se tudi kot blagi tonik in diuretik.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Naravne barve za pirhe

28 marec 2020

Tokrat bomo postavili eterična olja, kozmetiko, žganjekuho in sodarstvo ob stran in se posvetili veliki noči, za katero so značilni pirhi. Ponujamo vam naravna barvila za pirhe.

Nadaljuj z branjem →

Kdaj smo odkrili toaletni papir in kaj smo uporabljali pred njegovim odkritjem?

14 marec 2020

Na našem starem portalu »Aromaterapija.si« smo našli še en članek, ki se navezuje na trenutno situacijo na celem svetu. Malo za šalo in malo zares se bomo tokrat posvetili toaletnemu papirju, ki ga menda zaradi paničnega nakupovanja v trgovinah tudi že primanjkuje. Vsi tudi vemo, da z njim onesnažujemo okolje in vsi vemo, da ga porabimo veliko preveč, vendar pa le redki vedo od kje je dejansko prišel in kaj so počeli pred samim odkritjem. No pa poglejmo...

Nadaljuj z branjem →

Razkužilo za roke

13 marec 2020

Zaradi trenutne situacije pri nas in v svetu, je v zadnjih dneh razkužilo za roke eden najbolj prodajanih in iskanih izdelkov. In ker ga je marsikje že zelo težko dobiti, smo mi pobrskali po člankih in receptih na našem nekdanjem portalu »Aromaterapija.si« (ki ni več v naši lasti) in izbrali nekaj receptov, ki so bili objavljeni med leti 2013 in 2015. Mogoče pa vam kakšen pride prav.

Nadaljuj z branjem →