Hidrolat muškatne kadulje

16 april 2020

Hidrolat muškatne kadulje

(Salvia sclarea)

Muškatna kadulja je dvoletna ali enoletna rastlina z velikimi, kosmatimi in zelenimi listi. Cvetovi so majhni, modro-vijolične ali bele barve. Hidrolat se prideluje s parno destilacijo cvetnih vršičkov in listov. Za destilacijo muškatne kadulje vam priporočamo uporabo namenskih parnih kotlov »Destilatorji z vratom«. Hidrolat vsebuje 11-49% alkoholov in 3-76% estrov. Deluje analgetično, antiseptično in astringentno. Prav tako uravnava nivo hormonov in živčni sistem.

Hidrolat muškatne kadulje in koža

Hidrolat muškatne kadulje deluje astringentno in antiseptično pri uporabi v obliki tonika. Primeren je za aknasto in mastno kožo. Prav tako izboljšuje stanje postarane in vnete kože.

Zdravje

Ta hidrolat lahko uporabimo kot tekočino za grgranje, saj pomirja vneto grlo. Uravnava tudi hormone in pomaga ženskam pri menstrualnih težavah. Priporočljiva je uporaba tega hidrolata 10 dni pred menstruacijo in zadnje tri tedne nosečnosti, saj pomaga pripraviti maternico na porod in blaži bolečine med samim porodom. Odpravlja tudi posledice depresije. V obdobju menopavze pa odpravlja neprijetne vročinske valove.

Hidrolat muškatne kadulje v prehrani

Hidrolat ima izredno močan in prepoznaven okus. Izkušeni vinarji starajo vino v sodovih iz francoskega hrasta. Nekateri vinarji pa so naredili še korak dlje. V Nemčiji vinarji s hidrolatom muškatne kadulje, skupaj s hidrolatom bezga, izboljšujejo kvaliteto vinu, saj mu ta dva hidrolata dodata bolj prestižen, muškatni okus.  Prav tako se z njim lahko naredi prečudovit martini, punč iz belega vina in prečudovite sladke priboljške.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Hidrolat navadnega brina

18 april 2020

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega olja brina. Sestavljen je iz 74-78% alkoholov in 8-9% ketonov. Deluje analgetično, antikoagulantno, antiinflamatorno, antivirusno, baktericidno, pomirjevalno, dekongestivno, digestivno, ekspektorantno, lipolitično, mukolitično, sedativno, stimulativno.

Nadaljuj z branjem →

Zakaj je moje karitejevo maslo grudasto, zrnasto oziroma peščeno?

05 april 2020

Se je tudi vam že zgodilo, da je vaše karitejevo oziroma shea maslo postalo zrnasto? Ali pa ste morebiti takšnega že dobili? Se je zrnavost pojavila pri vašem domačem mazilu, ki ste ga naredili s pomočjo karitejevega masla? Ne skrbite, z maslom ni popolnoma nič narobe. Mi pa smo tu za vas, da vam poskušamo na čim bolj enostaven način razložiti, kaj se dogaja z vašim maslom.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat modrega glavinca

21 marec 2020

Modri glavinec, tudi plavica ali modriš je enoletna zdravilna rastlina s pokončnim robatim steblom in modrimi koški, ki najpogosteje raste med vsemi vrstami žit.

Nadaljuj z branjem →