Hidrolat navadnega brina

18 april 2020

Hidrolat navadnega brina

(Juniperus communis)

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega olja brina. Sestavljen je iz 74-78% alkoholov in 8-9% ketonov. Deluje analgetično, antikoagulantno, antiinflamatorno, antivirusno, baktericidno, pomirjevalno, dekongestivno, digestivno, ekspektorantno, lipolitično, mukolitično, sedativno, stimulativno.

Pri parni destilaciji navadnega brina s parnim destilatorjem uporabimo mlade dele rastline, vključno z jagodami. Pomembno je, da rastlinski materijal fizično obdelamo. Najbolje je, da pri tem uporabimo vrtni drobilec, ki bo mlade vejice in jagode zdrobil. S tem bomo omogočili vodni pari, da prodre tudi v les vejic in iz njih pobere eterično olje in smole. Alembik z vratom napolnimo tesno do vrha. Sama destilacija navadnega brina traja nekje do dve uri, seveda pa je čas destilacije zelo odvisen tudi od velikosti parnega bakrenega kotlička.

Koža in lasje

Na kožo deluje osvežilno in tonično, še posebno močno deluje na mastno in aknasto kožo.

Zdravje

Hidrolat navadnega brina učinkuje razstrupljevalno, diuretsko, čisti ledvice in pomaga pri revmatoidnem artritisu in revmatizmu na splošno. Lajša tudi posledice diabetesa. Priporočljivo je, da dve žlici hidrolata zmešamo s pol litra vode in to mešanico pijemo čez cel dan. Lahko ga uporabljamo tudi skupaj s hidrolatom evkaliptusa.

Hidrolat brina v prehrani

Pogosto se uporablja za pripravo okusnih marinad in omak. Za pripravo takšnih specialnih omak priporočamo uporabo bakrenih loncev. Bakrena posoda ohranja hranilno vrednost hrane in njene organoleptične lastnosti. Obenem pa omogoča natančno kontrolo temperature, saj se izredno hitro segreva in ohlaja.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Hidrolat muškatne kadulje

16 april 2020

Muškatna kadulja je dvoletna ali enoletna rastlina z velikimi, kosmatimi in zelenimi listi. Cvetovi so majhni, modro-vijolične ali bele barve. Hidrolat se prideluje s parno destilacijo cvetnih vršičkov in listov. Vsebuje 11-49% alkoholov in 3-76% estrov. Deluje analgetično, antiseptično in astringentno. Prav tako uravnava nivo hormonov in živčni sistem.

Nadaljuj z branjem →

Zakaj je moje karitejevo maslo grudasto, zrnasto oziroma peščeno?

05 april 2020

Se je tudi vam že zgodilo, da je vaše karitejevo oziroma shea maslo postalo zrnasto? Ali pa ste morebiti takšnega že dobili? Se je zrnavost pojavila pri vašem domačem mazilu, ki ste ga naredili s pomočjo karitejevega masla? Ne skrbite, z maslom ni popolnoma nič narobe. Mi pa smo tu za vas, da vam poskušamo na čim bolj enostaven način razložiti, kaj se dogaja z vašim maslom.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat modrega glavinca

21 marec 2020

Modri glavinec, tudi plavica ali modriš je enoletna zdravilna rastlina s pokončnim robatim steblom in modrimi koški, ki najpogosteje raste med vsemi vrstami žit.

Nadaljuj z branjem →