Izpiranje ust z oljem, starodaven način zdravljenja

04 september 2013

Izpiranje ust z oljem, starodaven način zdravljenja

Aromaterapija ima svoje korenine tudi v ajurvedi. Zato se bomo tokrat posvetili staremu ajurvedskemu postopku razstrupljevanja in zdravljenja s spiranjem ust z oljem. S tem se lotimo vzrokov za nastanek bolezni in pomagamo telesu pri procesu zdravljenja. Za zdravljenje potrebujemo zgolj eno žlico kokosovega masla dnevno.

Iziranje ust z oljem najdemo zapisano v Charaka Samhita, ajurvedskih tekstih. V tekstih je postopek poimenovan kot Kavala Gandoosha ali Kavala Graha. Postopek je izredno učinkovit, izboljša pa zdravje ustne votline in zdravi kronična in sistemska obolenja. Sam postopek je preprost, neškodljiv in cenovno ugoden. S postopkom lahko zdravimo glavobole, bronhitis, astmo, zobobol, trombozo, ekcem, kožne razjede, bolezni prebavil, ledvic, srca, jeter ipd. Pristop je holističen in zdravi sistemsko, izboljša pa tudi zdravje zob, dlesni in odpravlja slab zadah. Na začetku lahko pride do rahlega poslabšanja stanja, še posebno pri ljudeh z več obolenji ali slabim zdravstvenim stanjem.

Postopek izvedemo tako, da žlico kokosovega masla v ustih raztopimo in žvrkljamo skozi zobe 15-20 minut. Posopek izvedemo trikrat dnevno na prazen želodec. Zjutraj to naredimo na tešče pred zajtrkom in potem skozi dan pred vsakim večjim obrokom. Nato olje izpljunemo in ustno votlino speremo z vodo. Poskrbimo tudi za higieno zob. Tega olja nikoli ne zaužijemo, saj vsebuje veliko bakterij, strupov, gnoja in sluzi.

V ajurvedi se tradicionalno uporablja sončnično ali sezamovo olje, vendar sta neprijenega okusa. Zato lahko uporabimo kokosovo maslo, ki je prijetnega okusa in vonja. Poleg tega pa deluje tudi protivnetno, protibakterijsko in encimsko. Zjutraj si je tudi izredno težko vzeti dvajset minut časa zase, saj se nam neprestano mudi. Spiranje ust z oljem lahko izvajamo kar pod tušem, ko so minute veliko krajše. Postopek pri akutnih obolenjih izvajamo teden, pri kroničnih pa lahko mesec ali še dlje.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Kaj je hidrolat ali rožna voda

15 avgust 2018

Hidrolati ali z drugo besedo rožne vode, so vodotopne sestavine eteričnega olja in v aromaterapiji še kako uporabne.

Nadaljuj z branjem →

Ročno izdelana, naravna krema Chamois

20 julij 2018

Kolesarji rutinsko uporabljajo kremo Chamois za zmehčanje sedeža in preprečevanje drgnjenja. Veliko krem Chamois ​​ je ​​sicer komercialno na voljo, lahko pa si jo izdelate tudi sami s pomočjo receptov.

Nadaljuj z branjem →

Vodna kopel ali bain marie

11 julij 2018

Vodna kopel oziroma bain marie je postopek postopnega segrevanja materijalov pri enakomerni temperaturi. Največkrat se uporablja pri segrevanju hrane, kot je naprimer topljenje čokolade ali izdelava jajčne kreme, ki ju morate segrevati pri natančni temperaturi. Vodna kopel pa se uporablja tudi pri izdelavi domače kozmetike.

Nadaljuj z branjem →