Izpiranje ust z oljem, starodaven način zdravljenja

04 september 2013

Izpiranje ust z oljem, starodaven način zdravljenja

Aromaterapija ima svoje korenine tudi v ajurvedi. Zato se bomo tokrat posvetili staremu ajurvedskemu postopku razstrupljevanja in zdravljenja s spiranjem ust z oljem. S tem se lotimo vzrokov za nastanek bolezni in pomagamo telesu pri procesu zdravljenja. Za zdravljenje potrebujemo zgolj eno žlico kokosovega masla dnevno.

Iziranje ust z oljem najdemo zapisano v Charaka Samhita, ajurvedskih tekstih. V tekstih je postopek poimenovan kot Kavala Gandoosha ali Kavala Graha. Postopek je izredno učinkovit, izboljša pa zdravje ustne votline in zdravi kronična in sistemska obolenja. Sam postopek je preprost, neškodljiv in cenovno ugoden. S postopkom lahko zdravimo glavobole, bronhitis, astmo, zobobol, trombozo, ekcem, kožne razjede, bolezni prebavil, ledvic, srca, jeter ipd. Pristop je holističen in zdravi sistemsko, izboljša pa tudi zdravje zob, dlesni in odpravlja slab zadah. Na začetku lahko pride do rahlega poslabšanja stanja, še posebno pri ljudeh z več obolenji ali slabim zdravstvenim stanjem.

Postopek izvedemo tako, da žlico kokosovega masla v ustih raztopimo in žvrkljamo skozi zobe 15-20 minut. Posopek izvedemo trikrat dnevno na prazen želodec. Zjutraj to naredimo na tešče pred zajtrkom in potem skozi dan pred vsakim večjim obrokom. Nato olje izpljunemo in ustno votlino speremo z vodo. Poskrbimo tudi za higieno zob. Tega olja nikoli ne zaužijemo, saj vsebuje veliko bakterij, strupov, gnoja in sluzi.

V ajurvedi se tradicionalno uporablja sončnično ali sezamovo olje, vendar sta neprijenega okusa. Zato lahko uporabimo kokosovo maslo, ki je prijetnega okusa in vonja. Poleg tega pa deluje tudi protivnetno, protibakterijsko in encimsko. Zjutraj si je tudi izredno težko vzeti dvajset minut časa zase, saj se nam neprestano mudi. Spiranje ust z oljem lahko izvajamo kar pod tušem, ko so minute veliko krajše. Postopek pri akutnih obolenjih izvajamo teden, pri kroničnih pa lahko mesec ali še dlje.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Hidrolat bora

20 oktober 2018

Hidrolat bora se prideluje s parno destilacijo iglic in storžkov črnega bora (Pinus nigra), rdečega bora (Pinus sylvestris) in obmorskega bora (Pinus pinaster).

Nadaljuj z branjem →

Z nosnimi inhalatorji nad prehladna obolenja

15 oktober 2018

Zima je tik pred vrati in počasi, vendar vedno pogosteje, se nas lotevajo različna prehladna obolenja. Tokrat smo se zato posvetili aromaterapevtskim inhalacijam z nosnimi inhalacijami za odgranjanje ravno teh »zimskih nevšečnosti«. Upamo, da boste posegli tudi po teh naravnih zdravilih.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat bezga

14 oktober 2018

Črni bezeg je grmovnica, ki zraste do 6m visoko. Do 30cm široko deblo ima globoko brazdasto skorjo. Raste v toplejših delih Evrope in Severne Amerike, z regionalnimi varietetami ali podvrstami, in tudi kot skupina posameznih podobnih vrst.

Nadaljuj z branjem →