Kaj je hidrolat ali rožna voda

15 avgust 2018

Hidrolati ali rožne vode

Hidrolati ali z drugo besedo rožne vode, so vodotopne sestavine eteričnega olja in v aromaterapiji še kako uporabne.

Aromatične rastline v svojih žlezah ali mešičkih zbirajo dišave, ki jih človek poskuša pretopiti v dragoceno eterično olje. To naredi s parno destilacijo, kjer kapljice pare nase vežejo rastlinske dišave, se na poti skozi destilator utekočinijo in zberejo v zbirni posodi. Aromatične snovi v rastlinah so sestavljene iz v vodi topnega in netopnega dela. V vodi netopni del plava na vodi in se uporabi kot eterično olje. V vodi topni del pa ni mogoče iz vode izločiti in predstavlja hidrolat ali rožno vodo.

Hidrolati so pomemben zdravilni material, ki ima izredno širok spekter uporabe. Uporabljamo jih v kozmetičnih pripravkih, pripravkih za nego kože in takrat, ko bi bila eterična olja pregroba.

Uporaba:

  • hladilno razpršilo - S pomočjo razpršila nanesemo hidrolat na telo, saj kožo osveži in ohladi. Taka uporaba je primerna še posebno na potovanjih in v klimatiziranih prostorih. Za vroče dni sta najbolj primerna hidrolata vrtnice in peperminta, za vročinske valove v menopavzi pa vrtnica, geranija in sivka. Hidrolate lahko med seboj tudi mešate.
  • pripravki za kožo - Hidrolati so učinkoviti toniki, z njimi dobro zdravimo akne, ranice in vnetja. Zaradi njihove narave jih lahko uporabljamo tudi pri otrocih.
  • vodica po britju - Preprečujejo vnetje kože in vraščanje dlačic. To vlogo najbolje opravijo hidrolati sandalovine, čajevca in kamilice.
  • prehladna obolenja - Čajevec in limona učinkujeta kot imunostimulanta ter olajšata dihanje in čistita zrak. Lahko se ju uporabi tudi v razpršilcu. Primerna sta za uporabo v pisarni, bolnišnici.
  • želodčne težave - Čajno žličko hidrolata peperminta vlijemo v lonček čaja Earl Grey skupaj z medom.
  • ustna vodica (težave z dlesnimi, vneto grlo, zadah)
  • utrujene oči - Utrujenost odpravimo tako, da na bombažno krpico vlijemo nekaj ohlajenega hidrolata. Položimo jo na oči za 10 minut. Za umirjanje utrujenih oči uporabite hidrolat kamilice.

Bolj podrobne informacije o posameznih hidrolatih po bomo napisali v prihodnje.

Vam je članek všeč? Delite ga z vašimi prijatelji na Fecebook-u ali vašem priljubljenem forumu. Za lažje deljene na družbenih omrežkih lahko uporabite tudi gumbe pod člankom.
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Hidrolat lipe

21 november 2018

Lipa velja za središče družabnega življenja pri vseh Slovanih. V vaseh je bil tako običaj, da so na kamnitih sediščih vaščani obravnavali manjše medsebojne spore, sprejemali odločitve o medsebojni pomoči pri tekočih opravilih, volili, pod lipo pa so se tudi zbirali na praznovanjih, veselicah in plesih. Tako je lipa pomenila središče skupnosti. Tudi v ljudskem zdravilstvu ima bogato zgodovino, saj se lipov čaj kuha v zdravilne namene že vse od 16. stoletja.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat grenke pomaranče

17 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega grenke pomaranče. Sestavljen je iz 20-21% alkoholov. Deluje antiinflamatorno, antiseptično, antispazmodično, astringentno, pomirjevalno, hladilno, digestivno in sedativno.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat geranije

14 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega olja geranije. Vonj rožne vode geranije je sladko rožen. Sestavljen je iz 30-45% alkoholov in 39-42% ketonov. Deluje analgetično, antikoagulantno, antiinflamatorno, antivirusno, baktericidno, pomirjevalno, dekongestivno, digestivno, ekspektorantno, lipolitično, mukolitično, sedativno, stimulativno.

Nadaljuj z branjem →