Kaj je hidrolat ali rožna voda

15 avgust 2018

Hidrolati ali rožne vode

Hidrolati ali z drugo besedo rožne vode, so vodotopne sestavine eteričnega olja in v aromaterapiji še kako uporabne.

Aromatične rastline v svojih žlezah ali mešičkih zbirajo dišave, ki jih človek poskuša pretopiti v dragoceno eterično olje. To naredi s parno destilacijo, kjer kapljice pare nase vežejo rastlinske dišave, se na poti skozi destilator utekočinijo in zberejo v zbirni posodi. Aromatične snovi v rastlinah so sestavljene iz v vodi topnega in netopnega dela. V vodi netopni del plava na vodi in se uporabi kot eterično olje. V vodi topni del pa ni mogoče iz vode izločiti in predstavlja hidrolat ali rožno vodo.

Hidrolati so pomemben zdravilni material, ki ima izredno širok spekter uporabe. Uporabljamo jih v kozmetičnih pripravkih, pripravkih za nego kože in takrat, ko bi bila eterična olja pregroba.

Uporaba:

  • hladilno razpršilo - S pomočjo razpršila nanesemo hidrolat na telo, saj kožo osveži in ohladi. Taka uporaba je primerna še posebno na potovanjih in v klimatiziranih prostorih. Za vroče dni sta najbolj primerna hidrolata vrtnice in peperminta, za vročinske valove v menopavzi pa vrtnica, geranija in sivka. Hidrolate lahko med seboj tudi mešate.
  • pripravki za kožo - Hidrolati so učinkoviti toniki, z njimi dobro zdravimo akne, ranice in vnetja. Zaradi njihove narave jih lahko uporabljamo tudi pri otrocih.
  • vodica po britju - Preprečujejo vnetje kože in vraščanje dlačic. To vlogo najbolje opravijo hidrolati sandalovine, čajevca in kamilice.
  • prehladna obolenja - Čajevec in limona učinkujeta kot imunostimulanta ter olajšata dihanje in čistita zrak. Lahko se ju uporabi tudi v razpršilcu. Primerna sta za uporabo v pisarni, bolnišnici.
  • želodčne težave - Čajno žličko hidrolata peperminta vlijemo v lonček čaja Earl Grey skupaj z medom.
  • ustna vodica (težave z dlesnimi, vneto grlo, zadah)
  • utrujene oči - Utrujenost odpravimo tako, da na bombažno krpico vlijemo nekaj ohlajenega hidrolata. Položimo jo na oči za 10 minut. Za umirjanje utrujenih oči uporabite hidrolat kamilice.

Bolj podrobne informacije o posameznih hidrolatih po bomo napisali v prihodnje.

Vam je članek všeč? Delite ga z vašimi prijatelji na Fecebook-u ali vašem priljubljenem forumu. Za lažje deljene na družbenih omrežkih lahko uporabite tudi gumbe pod člankom.
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Ročno izdelana, naravna krema Chamois

20 julij 2018

Kolesarji rutinsko uporabljajo kremo Chamois za zmehčanje sedeža in preprečevanje drgnjenja. Veliko krem Chamois ​​ je ​​sicer komercialno na voljo, lahko pa si jo izdelate tudi sami s pomočjo receptov.

Nadaljuj z branjem →

Vodna kopel ali bain marie

11 julij 2018

Vodna kopel oziroma bain marie je postopek postopnega segrevanja materijalov pri enakomerni temperaturi. Največkrat se uporablja pri segrevanju hrane, kot je naprimer topljenje čokolade ali izdelava jajčne kreme, ki ju morate segrevati pri natančni temperaturi. Vodna kopel pa se uporablja tudi pri izdelavi domače kozmetike.

Nadaljuj z branjem →

Mazilo za srbečico ali ekcem

03 avgust 2017

Beseda ekcem izhaja iz grške besede, ki pomeni peniti se, vzkipeti ali vreti. Ekcem je zelo pogosta kožna motnja in ljudje, ki trpijo za njo vedo, da ni prijetna in da ne izgleda lepo. Na srečo pa lahko v nekaj preprostih korakih naredimo domače, naravno mazilo, ki nam bo pomagalo pri tej kožni nadlogi.

Nadaljuj z branjem →