Kdaj smo odkrili toaletni papir in kaj smo uporabljali pred njegovim odkritjem?

14 marec 2020

Na našem starem portalu »Aromaterapija.si« smo našli še en članek, ki se navezuje na trenutno situacijo na celem svetu. Malo za šalo in malo zares se bomo tokrat posvetili toaletnemu papirju, ki ga menda zaradi paničnega nakupovanja v trgovinah tudi že primanjkuje. Vsi tudi vemo, da z njim onesnažujemo okolje in vsi vemo, da ga porabimo veliko preveč, vendar pa le redki vedo od kje je dejansko prišel in kaj so počeli pred samim odkritjem. No pa poglejmo...

Ste vedeli, da tako kot koronavirus tudi toaletni papir izvira iz Kitajske? Verjetno ne. Dejansko so toaleten papir izumili Kitajci v 14. stoletju. Sprva ga je uporabljal le cesar in kasneje omejen krog veljakov. Američan Joseph Cayetty je nato leta 1857 pričel tovarniško izdelovati toaletni papir in ga pod imenom "terapevtski papir" tudi množično prodajati. Dalo se ga je kupiti v paketih po 500 listov hkrati.

Pred samim odkritjem toaletnega papirja so si ljudje pomagali na različne načine. V javnih kopališčih v antičnem Rimu so  uporabljali mokre gobe, ki so bile pritrjene na dolgo palico, bogatejši sloj pa si je očistil zadnjo plat z volno in rožno vodo. Francosko plemstvo je uporabljalo mešanico konoplje in volne, skupaj pa so jo povili s čipko. Britanski lordi pa so uporabljali kar liste iz knjig.

Revni sloj si je pomagal kar z golimi rokami, travo, mahom ter ponekod tudi z vodo. V Indiji so levo roko uporabljali zgolj za čiščenje zadnje plati, medtem ko v Afriki desno. Druga roka je bila vedno namenjena za pozdravljanje ljudi.

V Ameriki je bilo priljubljeno v te namene uporabljati časopisni papir in telefonske imenike. V kolikor le-the ni bilo pri roki, je prišla prav tudi kakšna stran iz knjige. Nekateri tiskarji so že tiskali knjige, ki so imele rahlo perforirane strani, da so jih bralci v trenutkih sile lažje odtrgali.

Sedaj veste od kje izvira in kdaj so ga izumili. Če pa vam ga slučajno za nekaj časa zmanjka pa je zgoraj navedenih nekaj alternativ. 😂 Izbor alternative pa prepuščamo vam. 😂😂😂

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Naravne barve za pirhe

28 marec 2020

Tokrat bomo postavili eterična olja, kozmetiko, žganjekuho in sodarstvo ob stran in se posvetili veliki noči, za katero so značilni pirhi. Ponujamo vam naravna barvila za pirhe.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat modrega glavinca

21 marec 2020

Modri glavinec, tudi plavica ali modriš je enoletna zdravilna rastlina s pokončnim robatim steblom in modrimi koški, ki najpogosteje raste med vsemi vrstami žit.

Nadaljuj z branjem →

Razkužilo za roke

13 marec 2020

Zaradi trenutne situacije pri nas in v svetu, je v zadnjih dneh razkužilo za roke eden najbolj prodajanih in iskanih izdelkov. In ker ga je marsikje že zelo težko dobiti, smo mi pobrskali po člankih in receptih na našem nekdanjem portalu »Aromaterapija.si« (ki ni več v naši lasti) in izbrali nekaj receptov, ki so bili objavljeni med leti 2013 in 2015. Mogoče pa vam kakšen pride prav.

Nadaljuj z branjem →