Nabiranje začimb v domačem vrtu

27 junij 2012

Nabiranje začimb v domačem vrtu

Najpogosteje nabiramo začimbe tako, da z začimbnic kar trgamo liste, vendar pa je to napačno. S tem dajemo rastlinam napačne signale in tako upočasnimo njihovo rast. Veliko bolje je, če utrgamo celo vejico in tako pospešimo bujnost same rastline.

Gojenje začimbnih rastlin doma je vedno bolj priljubljeno. Gojimo jih lahko v lončkih na okenski polici ali pa na vrtu. V vsakem primeru nas bodo obdarile z bujno rastjo, vendar pa moramo z njimi ravnati pravilno. Največkrat trgamo liste kar s stebel in za seboj puščamo gola stebla, ki jih rastline ne moremo obnoviti. Tako ravnanje je napačno in škodljivo za rastlino.

Pravilno je, da pričnemo s trganjem takrat, ko je rastlina velika približno 12cm in ima na vejicah bujne in zdrave liste. Ni nam potrebno trgati večjih količin, ampak to lahko počnemo sproti. Poglejmo si za primer baziliko. V kolikor bazilike ne trgamo redno, se lahko izredno hitro močno razveja in razraste. Tako kot pri ostalih začimbnicah tudi baziliko nabiramo tako, da utrgamo vejico med drugim in tretjim parom listov. Rastlini bomo tako pustili še nekaj listov, da se bo lahko razvijala naprej. Na listih se namreč izvaja fotosinteza s katero rastlina prideluje hrano za življenje in razvoj.

Trganje za rastlino predstavlja stres na katerega se odzove z novimi poganjki. Posledično dobimo na ta način še močnejšo in bolj bujno rastlino. Rastlina tudi ne bo izgubljala energije s prehranjevanjem golega stebla, ampak bo ves življenjski sok šel v liste. V kolikor ne potrebujemo cele vejice, lahko odtrgamo samo toliko stebla, kot potrebujemo listov. Nikoli ne trgamo posamičnih listov!

Začimbe vedno nabiramo zjutraj, ko se je rosa na rastlinah že posušila. Sonce povzroča pospešeno izhlapevanje aktivnih snovi v začimbnicah, s tem pa začimbnice izgubijo svojo moč.

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Mazilo za srbečico ali ekcem

03 avgust 2017

Beseda ekcem izhaja iz grške besede, ki pomeni peniti se, vzkipeti ali vreti. Ekcem je zelo pogosta kožna motnja in ljudje, ki trpijo za njo vedo, da ni prijetna in da ne izgleda lepo. Na srečo pa lahko v nekaj preprostih korakih naredimo domače, naravno mazilo, ki nam bo pomagalo pri tej kožni nadlogi.

Nadaljuj z branjem →

Zdravilni napitek s cimetom in medom

24 februar 2017

Zvarek s cimetom in medom se uporablja za pospeševanje metabolizma, zniževanje ravni holesterola in zmanjševanje telesne teže. In še ena pomembna zadeva… okus… imeli ga boste radi ali pa ga boste sovražili.

Nadaljuj z branjem →

Sivkino maslo za telo

15 februar 2017

Eterično olje sivke je lahko, čisto in osvežujoče z zeliščno cvetnim vonjem, za pomirjanje uma in kože. V kozmetiki se uporablja dokaj pogosto zaradi izredno širokega spektra delovanja in priljubljenega vonja. Le kdo se nebi želel namazati s prečudovitim maslom za telo z vonjem po sivki?

Nadaljuj z branjem →