Načini pridobivanja aromatičnih snovi iz rastlin

24 september 2008

Načini pridobivanja aromatičnih snovi iz rastlin

Koncentrirane aromatične sestavine v rastlinah se pridobivajo na več načinov. Rezultat pridobivanja so lahko eterična olja ali izvlečki. V aromaterapiji se največkrat uporabljajo eterična olja, medtem ko se ostali pripravki uporabljajo predvsem v parfumeriji in kozmetiki.

1. Eterična olja

Eterično olje se pridobiva s stiskanjem in destilacijo. Destilacija je lahko z vodno paro, vodo, vodo in vodno paro ali z vodno paro pod pritiskom.

1.1. Destilacija z vodo

Deli rastline so pri vodni destilaciji v direktnem stiku z vrelo vodo. Večina vodnih destilatorjev ima v kotlu mrežo, ki preprečuje, da bi se deli rastline pregreli na izvoru toplote. Vodna destilacija je značilna tudi za kuhanje žganja.

1.2. Destilacija z vodo in vodno paro

Pri tej vrsti destilacije se vodna para dovaja vodi, v kateri se nahajajo deli rastlin.

 

1.3. Destilacija s paro

Pri parni destilaciji se uporabljajo kotli iz bakra. Aromatični deli rastlin se postavijo na mrežo, skozi katero prehaja vodna para, ki ima temperaturo okrog 100°C. Vodne kapljice v pari s seboj ponesejo aromatične snovi v rastlini in se v hladilni tuljavi znova utekočinijo. V končni posodi tako dobimo aromatične snovi, ki so topne v vodi (hidrolat) in netopne v vodi (eterično olje). Oba produkta sta v aromaterapiji izredno cenjena zaradi zdravilnih lastnosti.

Izredno pomembno vlogo pri parni destilaciji igra temperatura pare in trajanje same destilacije. Parna destilacija sivke poteka približno eno uro, medtem ko sandalovine veliko dlje.

Obstaja več vrst parnih destilatorjev. Prenosni destilator je preprost in lahek. Uporabljamo ga lahko direktno ob nasadu, vendar lahko hkrati destiliramo le manjše količine materijala. Cirkulacijski ali kohobacijski parni destilator nam omogoča, da destilacijsko tekočino znova uporabimo pri destilaciji. Frakcionacijski destilator nam omogoča, da natančno določimo temperaturo in dolžino same destilacije. S tem dobimo različne frakcije eteričnih olj. Poprova meta vsebuje terpene, ki hlapijo pri temperaturi 150°C, mentone in mentol, ki hlapita pri temperaturah 200-230°C.

1.4. Destilacija s paro pod pritiskom

Pri tej obliki destilacije je v kotlu pritisk nekje med 100 in 200mmHg. Prednost take destilacije je v hitrosti pridobivanja eteričnega olja. Edina slabost je ta, da mora imeti destilator izredno učinkovit sistem hlajenja.

1.5. Stiskanje

S stiskanjem pridobivamo zgolj eterična olja iz lupine sadežev. Lupina se najprej nastrga s pomočjo mehanskih strgal, nato pa se jo postavi v stiskalnico, kjer se v kontroliranem temperaturnem okviru izstisne eterična olja. Ta eterična olja se nato izloči v centrifugi. Nastrgane lupine se lahko tudi stisne v klasični stiskalnici tako, da iz njih prične mezeti eterično olje.

 

2. Absoluti in ekstrakti

Poleg parne destilacije obstaja tudi več drugih načinov pridobivanja aromatičnih izvlečkov, ki se uporabljajo v parfumeriji in kozmetiki. En od takih izvlečkov je absolut, ki dejansko ni eterično olje, saj se pridobiva s pomočjo petrokemičnih topil. Po koncu ekstrakcije namreč ne moremo odstraniti vseh topil. Leta 1989 je Mednarodno združenje za raziskovanje dišav (International Fragnance Research Association) predlagalo dovoljeno koncentracijo benzena v absolutu, ki sme biti največ 10ppm.

2.1. Ekstrakcija s topili

Pierre Jean Robiquet je že leta 1835 uporabil tristopenjski postopek, ki je postal izrednjo cenjen. Ekstrakcija namreč poteka pri sobni temperaturi, vendar pa se pri tem uporablja izredno draga naprava. V prvi fazi se uporablja topilo (benzen, heksan ipd.), s katerim se izloči aromatične snovi iz delov rastline. Rezultat je voskasta mešanica, ki se imenuje koncentrat. Sestavljen je iz 50% aromatičnih snovi in 50% voskov. V drugi fazi se doda topilo, ki raztaplja topilo, ki se ga uporablja v prvi fazi. Postopek se ponovi večkrat, kot topilo pa se uporablja etanol. V tretji fazi se mešanica alkohola in voskov izpari pod pritiskom. Kljub temu se ne more izločiti vseh topil iz absolutov.

2.2. Enfloracija

Ta metoda pridelave dišečih pripravkov se uporablja predvsem pri krhkih rastlinah. S tem fizično zahtevnim postopkom so pričeli v Franciji, vendar pa se dandanes nikjer več ne uporablja. Najprej se živalsko mast s tolčenjem zmehča in z njo prekrije steklene pladnje, šasije. Na šasije se položi cvetove rastlin, dokler v mast ne prenesejo svojih aromatičnih snovi. Rastline se večkrat zamenja s svežimi. Tako se dobi dišeča mast, ki se razstopi v alkoholu.

2.3. Ekstrakcija z ogljikovim dioksidom

Ta inovativna metoda ekstrakcije z utekočinjenim ogljikovim dioksidom je znana vse od 80. let prejšnjega stoletja. Z njo se pridobiva osnovne sestavine za okuse in dišave. Odkrili so jo nemški znanstveniki, saj so želeli dobiti aromatične snovi iz rastlin tako, da jih pri tem ne bi uničili ali spremenili že med samim postopkom ekstrakcije. Med to ekstrakcijo se ne uporablja nobenih topil ali visoke temperature. Temperatura ogljikovega dioksida se pod pritiskom vzdržuje pri 31°C tako, da je v tekočem stanju. Ogljikov dioksid raztopi aromatične snovi v rastlini. Rezultat je rahlo izvleček z nizkim pH, ki je drugačen od eteričnega olja, ki smo ga dobili s parno destilacijo.

Eterično olje nemške kamilice je temno modre barve, saj je med parno destilacijo zaradi prisotnosti vode in toplote v njem nastal kamazulen, ki ga dejansko v kamilici ni. V kamilici je njegov brezbarvni predhodnik, metricin, ki naj bi deloval protivnetno. Metricin dobimo le pri ekstrakciji z ogljikovim dioksidom.

Ta postopek je izredno drag in zahteva zapleteno opremo. Kljub vsemu je postopek izredno cenjen pri izdelavi parfumskih in začimbnih olj. Je tudi pod drobnogledom aromaterapevtov, saj dejansko s tem postopkom dobimo 100% čiste rastlinske izvlečke, ki jih dejansko proizvaja rastlina. Potrebno bo sicer veliko raziskav na področju učinkovanja teh deviških ekstraktov na človeka, vendar je to področje vredno naše pozornosti. V prihodnjih letih lahko ti izvlečki postanejo osrednji del aromaterapije.

2.4. Ekstrakcija s florasolom

Tudi ta postopek je relativno nov. Razvili in pantentirali so ga v Angliji, kot topilo pa se pri tem postopku uporablja florasol. Zanimivo je to, da ima topilo vrelišče pri 30°C. Tako lahko aromatične snovi raztopimo pri sobni temperaturi, topilo izločimo iz absoluta brez vretja ter tako ne uničimo spojin v njem. V primerjavi s heksanom je tega topila kar 1000-krat manj v končni raztopini. Tudi ti absoluti so izredno cenjeni pri izdelavi parfumskih in začimbnih olj.

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Eterično olje čajevca v kozmetiki

24 november 2018

Čavejec (Melaleuca alternifolia) prihaja iz Avstralije, kjer postaja izredno pomemben izvozni artikel. Mlada drevesa predelujejo v eterično olje čajevca (Melaleuca aetheroleum), ki ga najdemo v mnogih kozmetičnih izdelkih, tudi takšnih, ki sodijo v razred aromakozmetike in aromaterapije.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat lipe

21 november 2018

Lipa velja za središče družabnega življenja pri vseh Slovanih. V vaseh je bil tako običaj, da so na kamnitih sediščih vaščani obravnavali manjše medsebojne spore, sprejemali odločitve o medsebojni pomoči pri tekočih opravilih, volili, pod lipo pa so se tudi zbirali na praznovanjih, veselicah in plesih. Tako je lipa pomenila središče skupnosti. Tudi v ljudskem zdravilstvu ima bogato zgodovino, saj se lipov čaj kuha v zdravilne namene že vse od 16. stoletja.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat grenke pomaranče

17 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega grenke pomaranče. Sestavljen je iz 20-21% alkoholov. Deluje antiinflamatorno, antiseptično, antispazmodično, astringentno, pomirjevalno, hladilno, digestivno in sedativno.

Nadaljuj z branjem →