Nega ran z aromaterapijo

27 oktober 2018

Nega ran z aromaterapijo

Koža je v našem telesu organ, ki je najbolj izpostavljen infekcijam, boleznim in poškodbam, celjenje ran pa je nazorni prikaz, kako naše telo učinkovito vzdržuje homeostazo. Pogosto pa moramo tem kompleksnim mehanizmom vzpostavljanja notranjega okolja v območju, ki je optimalno za življenje, tudi pomagati. Zavedati se moramo, da se iz akutnih obolenj hitro razvijejo tudi kronična. Zato se bomo tokrat posvetili učinkovitemu delovanju aromaterapije in naravnih kozmetičnih pripravkov na celjenje ran.

Stopnje celjenja ran

Celjenje ran razdelimo na:

 • primarno celjenje, ko se prekinjeno ali poškodovano tkivo zarašča brez vnetja ali tvorbe vmesnega granulacijskega tkiva, z gladko brazgotino in brez zapletov,
 • sekundarno celjenje, ko se prekinjeno ali poškodovano tkivo zarašča s tvorbo granulacijskega tkiva zaradi prisotne okužbe, zaključi pa z obsežno brazgotino.

Klasični model celjenja rane lahko razdelimo v več, delno prekrivajočih se, povsem pričakovanih faz. V kolikor si faze ne sledijo, celjenje ni uspešno in vodi v razvoj kroničnih ran. Zato je poznavanje teh faz ključnega pomena pri uspešnemu zdravljenju ran, tudi s holističnim pristopom.

Vnetna faza — Takoj po mehanski poškodbi kože, sluznice ali tkiva sledi tvorba kraste, ki prepreči nadaljno krvavitev in služi kot osnovna opora rane vse do razvoja granulacijskega tkiva in kasneje kolagena. Vnetje na mestu poškodbe pospeši cirkulacijo, povzroči otekanje tkiva in sproži faktorje, ki sprožijo naslednjo fazo celjenja.

Med vnetjem na mesto poškodbe pridejo bele krvne celice, ki odstranijo nesnago, odmrlo tkivo in mikroorganizme. Stranski produkt takšnega čiščenja je gnoj. Na koncu je rana čista, celice pa pričnejo tvoriti granulacijsko tkivo. V kolikor v rani ostane kakšen tujek se lahko vnetna faza podaljša, to pa lahko vodi v kronično rano.

Proliferacijska faza — Po dveh do treh dneh se pričnejo tvoriti nove žile. Nastajati začno posebni fibroblasti, ki izoblikujejo nov ekstracelularni matriks in granulacijsko tkivo. Zaradi tega poškodovano področje potrebuje veliko kisika in hranljivih snovi, ki jih celice prejmejo s krvjo. Zaradi tega je okolica rane pordela.

Granulacijsko tkivo deluje kot rudimentarno tkivo in raste toliko časa, dokler v celoti ne prekrije rane. Ob koncu granulacije prično fibroblasti preoblikovati granulacijsko tkivo v kolagen in tako ojačajo moč tkiva v predelu rane.

Pomanjkanje kisika zaustavi rast fibroblastov in nastanka ekstracelularnega matriksa, to pa vodi v nastanek fibrotičnih brazgotin. Zato moramo biti še posebno pozorni na ljudi, ki imajo motnje cirkulacije in kadijo, saj bo pri njih moten dotok sveže krvi na mesto poškodbe. Pri njih bo tako proces celjenja občutno daljši.

Epitelizacija — Ko je rana v celoti zapolnjena z granulacijskim tkivom, epitelijske celice začno najprej zaraščati robove rane. Novonastala koža je nežna in občutljiva za vse morebitne poškodbe. Negovati jo je potrebno izredno previdno.

Kontrakcija — Ta faza celjenja rane lahko traja več tednov in je izredno pomembna, saj koži povrne prvotni izgled. V kolikor poteka predolgo, lahko koža izgubi prvotni izdled in celo funkcijo. Posebne celice, podobne celicam gladkega mišičja, vlečejo intracelularni matriks znotraj rane in tako ožajo rano, med tem časom pa fibroblasti polagajo kolagenska vlakna in ojačajo poškodovan predel.

Maturacija in faza preoblikovanja — Ta faza lahko traja eno leto ali dlje, odvisno od obsežnosti poškodbe in poteka celjenja. Med maturacijo se kolagen tipa III menja s kolagenom tipa I in tako ojača poškodovano področje.

Vloga eteričnih olj pri celjenju ran

Izredno pomembno je, da za zdravljenje ran izberemo prava eterična in rastlinska olja ter izlužnine. Pri izboru eteričnih olj moramo najti predvsem taka, ki bodo:

 • preprečila okužbo rane z mikroorganizmi,
 • zmanjšala vnetje,
 • pomagala odstraniti gnoj in odmrlo tkivo iz rane,
 • pospešila granulacijo in nastanek kolagena,
 • pospešila nastanek krvnih žil in pospešila prekrvavitev tkiva,
 • pospešila krčenje tkiva okrog rane,
 • olajšala spremljajočo bolečino,
 • bila cenovno ugodna in
 • se lahko nanašala in hitro očistila.

Predlagamo vam uporabo kvalitetnih osnovnih olj Unguentarium® ter 100% eteričnih olj Unguentarium®.

Koncentracije eteričnih olj v rastlinskih oljih, izlužninah, medu ali glinenih oblogah se gibljejo od 1,5-25%, vse pa je odvisno predvsem od pacienta in izkušenosti aromaterapevta. Pred vsakim pregledom moramo vzeti podrobno anamnezo pacienta in opraviti obližni test. Nerazredčenih eteričnih olj nikoli ne nanašamo direktno v rano!

Eterično olje sivke (Lavandula angustifolia) pospešuje brazgotinjenje, regeneracijo celic in učinkovito uničuje celice. Pogosto se jo uporablja tudi pri zdravljenju opeklin.

Eterično olje mire (Commiphora myrrha) se že vse od antičnih časov uporablja za zdravljenje ran, še posebno učinkovito deluje pri zdravljenju preležanin. Povečuje tudi število levkocitov v krvi in zavira množenje bakterije Staphylococcus aureus in drugih grampozitivnih bakterij.

Eterično olje čajevca (Melaleuca alternifolia) deluje antibakterijsko in kot tak deluje proti širokemu spektru bakterij in glivic, vključno proti Staphylococcus aureus. Zaradi tega je izredno koristen pri zdravljenju okuženih ran. V aromaterapiji igra celo vlogo antibiotika.

Eterično olje balzamovca (Abies balsamea) deluje proti stafilokokom in E. coli, deluje protivnetno in cikatrizantno. Domorodni Američani so ga uporabljali tudi za zdravljenje opeklin, razjed in ureznin.

Eterično olje limone (Citrus limon) se uporablja za čiščenje gnojnih ran, saj visoka vsebnost monoterpenov (90-95%) deluje agresivno na kožo in sluznico. Ima izredne antibakterijske sposobnosti, učinkovito pa tudi stimulira bele krvne celice.

Eterično olje nemške kamilice (Matricaria recutita) je nepogrešljiva pri zdravljenju ran, saj deluje protivnetno, antimikrobno in pospešuje brazgotinjenje. Zaradi visoke vsebnosti oksidov (20-55%) deluje kot učinkovit baktericid in deluje tudi prosti MRSA. Še posebno dobro se obnese pri zdravljenju kožnih razjed in preležanin.

Eterično olje niaoulija (Melaleuca viridiflora) deluje sinergistično z eteričnim oljem limone in ga lahko kot takega uporabljamo za čiščenje gnojnih ran, razkuževanje, odpravljanje bolečin in vnetja. Pospešuje tudi regeneracijo celic.

Eterično olje kadilne bozvelije (Boswellia carteri) pospešuje regeneracijo celic. Primerno je za nego ran pri ljudeh v hospicu, saj deluje tudi duhovno in poživljajoče.

Vloga rastlinskih olj in izlužnin pri celjenju ran

Šipkovo olje (Rosa canina L.) pospešuje regeneracijo kože.

Neemovo olje (Azadirachta indica) deluje antimikrobno in pospešuje celjenje. Izredno cenjeno je v ajurvedi, vendar pa ga ljudje neradi uporabljajo zaradi neprijetnega vonja.

Karitejevo maslo (Butyrospermum parkii) se uporablja za pospeševanje celjenja z minimalnim brazgotinjenje. Po uporabi karitejevega masla so brazgotine veliko manj opazne, koža pa je prožna in mehka.

Izlužnina ognjiča (Calendula officinalis) deluje protivnetno, pospešuje celjenje ran in odpravlja otekline. Tudi ljudska medicina ga svetuje v te namene, saj izboljša lokalno cirkulacijo in tvorbo granulacijskega tkiva. Njegovo učinkovanje se izboljša z dodajanjem eteričnih olj s podobnim delovanjem.

Izlužnina šentjanževke (Hypericum perforatum) se posebno dobro obnese pri ranah, kjer so poškodovani tudi živci in prisotno vnetje.

Vloga hidrolatov in medu pri celjenju ran

Hidrolati in izvlečki rastlin na vodni osnovi so primerni tudi za:

direktno čiščenje ran,
izpiranje posebno globokih ran,
obkladke pri površinskih odrgninah.

Hidrolati že sami po sebi delujejo hladilno in rano vlažijo. Delujejo podobno kot eterična olja enakih rastlin, vendar pa so blaga in jih lahko nanašamo nerazredčene direktno na rano. Pozorni pa moramo biti na njihovo mikrobiološko neoporečnost, saj vsebujejo izredno malo aromatičnih molekul. Zaradi tako nizke koncentracije se lahko v njih razvijejo bakterije in plesni, ki jih lahko tako zanesemo direktno v odprto rano!

Naša tradicionalna medicina priporoča tudi nego različnih ran z medom, ki mu lahko po želji ali potrebi dodamo tudi različna eterična olja. Učinkovanje medu:

 • odpravljanje okužb,
 • odpravljanje vnetij, otekline, izcedka in bolečine,
 • razkroj tujkov in nekrotičnega tkiva,
 • odstranjevanje gnoja brez dodatne poškodbe zdravega tkiva,
 • pospeševanje granulacije in ponovne epitelizacije,
 • celjenje z minimalnim brazgotinjenjem.

Vam je članek všeč? Delite ga z vašimi prijatelji na Facebook-u ali vašem priljubljenem forumu. Za lažje deljene na družbenih omrežkih lahko uporabite tudi gumbe pod člankom.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Hidrolat lipe

21 november 2018

Lipa velja za središče družabnega življenja pri vseh Slovanih. V vaseh je bil tako običaj, da so na kamnitih sediščih vaščani obravnavali manjše medsebojne spore, sprejemali odločitve o medsebojni pomoči pri tekočih opravilih, volili, pod lipo pa so se tudi zbirali na praznovanjih, veselicah in plesih. Tako je lipa pomenila središče skupnosti. Tudi v ljudskem zdravilstvu ima bogato zgodovino, saj se lipov čaj kuha v zdravilne namene že vse od 16. stoletja.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat grenke pomaranče

17 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega grenke pomaranče. Sestavljen je iz 20-21% alkoholov. Deluje antiinflamatorno, antiseptično, antispazmodično, astringentno, pomirjevalno, hladilno, digestivno in sedativno.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat geranije

14 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega olja geranije. Vonj rožne vode geranije je sladko rožen. Sestavljen je iz 30-45% alkoholov in 39-42% ketonov. Deluje analgetično, antikoagulantno, antiinflamatorno, antivirusno, baktericidno, pomirjevalno, dekongestivno, digestivno, ekspektorantno, lipolitično, mukolitično, sedativno, stimulativno.

Nadaljuj z branjem →