Pet naravnih načinov za odvajanje od kajenja

28 januar 2013

Pet naravnih načinov za odvajanje od kajenja

Pred časom je na eni od naših delavnic pripeljal pogovor na odvajanje od kajenja na naraven način in ta članek je posledica tega pogovora. Vsi namreč vemo, da kajenje povzroči hudo odvisnost, ki kadilca trdno drži v svojih krempljih. Nekateri prenehajo kaditi tako, da enostavno odvržejo vse cigarete v koš, spet drugi iščejo rešitev v nikotinskih obližih, zdravilih ipd., le redki pa vedo, da obstaja tudi več naravnih načinov, s katerimi lahko prenehamo kaditi. Najbolj učinkovito pa je, da med seboj kombiniramo več različnih načinov.

V nekaj sekundah po prvem vdihu cigarete pride nikotin do možganskih poti za ugodje, kjer sproži sproščanje dopamina. Posledica je takojšen občutek ugodja. Nikotin se v možganih veže na nikotinske receptorje in tako poveča sproščanje nevrotransmiterjev, vključno z dopaminom in serotoninom. Ponavljajoča se uporaba nikotina krepi željo po kajenju in lahko povzroči povečanje tolerance. Nikotin povzroča telesno odvisnost. Ljudje, ki nehajo kaditi, imajo pogosto odtegnitvene simptome, npr. depresijo, nespečnost in razdražljivost. Samo dejanje kajenja postane zelo vezano na okoliščine in povezano z določenimi obredi, ki vključujejo odpiranje škatlice cigaret, prižiganje cigarete ter občutenje vonja in videza dima.1 Tako postanemo odvisni na različnih nivojih, ravno zaradi tega pa se je odvaditi od kajenja izredno težko.

Stanje telesa se začne izboljševati v nekaj urah po prenehanju kajenja. Še zlasti se začne odpravljanje škode, nastale zaradi cigaretnega dima, v srcu in pljučih. Po 10 do 15 letih nekajenja je tveganje za možgansko kap pri bivšem kadilcu enako kot pri osebi, ki ni nikdar kadila. Opustitev kajenja pri katerikoli starosti zmanjša tveganje za prezgodnjo smrt.2

Zdravstvene koristi opustitve kajenja glede na čas, ki je minil od prenehanja kajenja:

  • 20 minut — izboljšajo se lahko krvni tlak, srčni utrip in periferni obtok,
  • 12 ur — Koncentracija ogljikovega monoksida v krvi se vrne na normalno,
  • 48 ur — nikotin se odstrani iz telesa; okus in vonj se izboljšata,
  • 2-12 tednov — krvni obtok se lahko izboljša in delovanje pljuč se lahko poveča,
  • 1-9 mesecev — kratka sapa in kašelj se zmanjšata,
  • 1 leto — čezmerno tveganje za koronarno bolezen srca je pol tolikšno kot pri kadilcu,
  • 10 let — tveganje za raka na pljučih je pol tolikšno kot pri kadilcu,
  • 15 let — tveganje za srčni infarkt in možgansko kap se zmanjša na enako raven kot pri nekadilcu.2

 

Lobelija (Lobelia inflata)

Imenuje se tudi indijanski tobak, ki se v ljudski medicini uporablja kot zdravilo za zdravljenje astme in določenih bolezni bronhijev. Ameriški staroselci liste rastline kadijo. Za odvajanje od kajenja lahko uporabimo tinkturo ali pa tablete, vsebuje pa 14 alkaloidov, od katerih lobelin stimulira živčne končiče, ki drugače reagirajo na nikotin. Lobelija tako ne ublaži zgolj želje po kajenju, ampak odpravi tudi posledice, ki jih je nikotin povzročil na pljučih.

Akupunktura

Ko kadilec preneha s kakjenjem, pade nivo dopamina v možganih. To povzroči odtegnitvene sindrome. Akupunktura pospeši izločanje dopamina v možganih in tako omogoči lažje prenehanje kajenja. Po akupunkturo kar 40% kadilcev uspešno preneha s kajenjem, 53% pa zmanjša količino pokajenih cigaret.

 

Baldrijan ali zdravilna špajka (Valeriana officinalis)

Priljubljeno zelišče za odpravljanje nespečnost, mišično zakrčenost, stres in anksioznost. To močno pomirjevalo lahko uporabimo tudi za blaženje sla po nikotinu, ki izvira iz razdražljivosti in nemira. Delovanje baldrijana še ni v celoti pojasnjeno, domneva pa se, da deluje na določene receptorje v možganih, kar deluje pomirjevalno. Njegovo delovanje lahko še dodatno ojačamo z ovesom (Avena sativa), šentjanževko (Hypericum perforatum) in virginsko čeladnico (Scutellaria lateriflora).

 

Telesna aktivnost

Odvajanje od kajenja nam olajša tudi telesna aktivnost. Med kajenjem se sprošča veliko dopamina, ki nam povzroči občutek ugodja, prav tako pa je tudi med telovadbo. Tako na enostaven način prelisičimo telo, da možganom dobaja visoke ravni dopamina in preprečimo pojav odtegnitvenih simptomov. Ne smemo pozabiti, da med vadbo tudi dobro predihamo pljuča in porabljamo odvečne kilograme, ki se ob prenehanju kajenja kaj hitro prično nabirati.

Pomembno je tudi, da pijemo veliko vode, saj ta napolni želodec in zaustavi potrebo po prenajedanju in kajenju.

 

Aromaterapija

Pri odvajanju od kajenja si lahko pomagamo tudi z eteričnimi olji. Najbolje je, da imamo vedno pri sebi stekleničko eteričnega olja črnega popra (Piper nigrum). Ob napadu želje po cigaretu stekleničko odpremo in naredimo nekaj globokih vdihov. Hlapi eteričnega olja grejejo in naredijo v grlu občutek, izredno podoben kajenju. Aromatične molekule pa se vežejo na nikotinske receptorje v možganih. Eterično olje angelike (Angelica officinalis, A. archangelica) prežene negativne misli, depresijo, nespečnost in razdražljivost. Še posebno močno deluje pri ljudeh, ki so kajenje povezovali z druženjem in nagrajevanjem. To eterično olje uporabimo tako, da nanesemo po eno kapljico direktno na pulzno mesto na zapestju. Poleg uporabe teh dveh eteričnih olj je priporočljiva tudi samomasaža z masažnim oljem za lažje odvajanje od kajenja. Že sama masaža sprošča in pomirja, šentjanževka, rožmarin, limona, ylang-ylang, poprova meta in kafra pa skupaj poskrbijo, da nam ne bo preveč hudo v prvih tednih brez nikotina. Zmasiramo se lahko večkrat dnevno, osredotočimo pa se predvsem na trup. Ko pomoči ne bomo več potrebovali, bomo tudi počasi pozabljali na samomasažo.

 

Viri:

  1. http://med.over.net/clanek/vpliv_nikotina_na_mozgane/#.UQOk_3y9KSM/sd
  2. http://med.over.net/clanek/koristi_prenehanja_kajenja/#.UQOmF3y9KSMKomentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Mazilo za srbečico ali ekcem

03 avgust 2017

Beseda ekcem izhaja iz grške besede, ki pomeni peniti se, vzkipeti ali vreti. Ekcem je zelo pogosta kožna motnja in ljudje, ki trpijo za njo vedo, da ni prijetna in da ne izgleda lepo. Na srečo pa lahko v nekaj preprostih korakih naredimo domače, naravno mazilo, ki nam bo pomagalo pri tej kožni nadlogi.

Nadaljuj z branjem →

Zdravilni napitek s cimetom in medom

24 februar 2017

Zvarek s cimetom in medom se uporablja za pospeševanje metabolizma, zniževanje ravni holesterola in zmanjševanje telesne teže. In še ena pomembna zadeva… okus… imeli ga boste radi ali pa ga boste sovražili.

Nadaljuj z branjem →

Sivkino maslo za telo

15 februar 2017

Eterično olje sivke je lahko, čisto in osvežujoče z zeliščno cvetnim vonjem, za pomirjanje uma in kože. V kozmetiki se uporablja dokaj pogosto zaradi izredno širokega spektra delovanja in priljubljenega vonja. Le kdo se nebi želel namazati s prečudovitim maslom za telo z vonjem po sivki?

Nadaljuj z branjem →