Pet preprostih kozmetičnih receptov iz kokosovega olja

09 april 2013

Pet preprostih kozmetičnih receptov iz kokosovega olja

Mnogo ljudi pozablja, da je koža naš največji organ v telesu, ta organ pa je izredno živ in dinamičen. Se razteza, krči, prehranjuje in tudi obnavlja. Pri tem ščiti naše telo pred okolico, vendar pa hkrati tudi vsrkava snovi iz okolice, tudi tiste, ki jih mi nanesemo na kožo. Zato ni samo pomembno, kaj damo v telo, ampak tudi kaj damo na telo. Zato tokrat predstavljamo pet preprostih kozmetičnih receptov, ki si jih lahko pripravimo sami doma iz prečudovitega kokosovega masla.

Pri kokosovem maslu moramo biti pozorni na njegov izvor in čistost. Najbolj cenjeno in hkrati tudi najbolj kvalitetno je deviško in hladno stiskano kokosovo maslo. Pozorni moramo biti na barvo, vonj in teksturo samega izdelka.

Kokosovo maslo spada med super hrano, za katero so značilne tudi zdravilne lastnosti. Uravnava nivoje hormonov, jača delovanje imunskega sistema in na drugi strani hrani kožo, jo mehča, pomlajuje in vrača lesk. Naj bo kokosovo maslo vaše skrito orožje proti vsem agresivnim in škodljivim kemikalijam v industrijski kozmetiki.

Odstranjevalec ličil

Med prsti segrejemo nekaj deviškega ali rafiniranega kokosovega masla in ga nanesemo na obraz. Z bombažno blazinico nato odstranimo ličila, ki se v rastlinski maščobi raztopijo. Na koncu obraz očistimo z vlažno krpo.

 

Deodorant

Industrijski deodoranti in antiperspiranti vsebujejo veliko škodljivih snovi, ki jih povezujemo tudi z nastankom kroničnih in rakavih obolenj. Zato si lahko kar doma pripravimo lasten deodorant iz dveh delov jedilne sode bikarbone, dveh delov škroba in enega dela kokosovega masla. Kokosovo maslo neguje kožo, soda bikarbona odstrani bakterije, ki ustvarjajo neprijeten vonj, škrob pa ohranja kožo suho. Seveda tej mešanici lahko dodamo še eterično olje čajevca ali žajblja.

 

Zobna pasta

Zobno pasto lahko pripravimo doma iz enega dela kokosovega masla in enega dela jedilne sode bikarbone. Mešanici dodamo lahko tudi nekaj kapljic eteričnega olja poprove mete za svež zadah in nekaj glicerina.

 

Olje za britje

Kokosovo maslo je primerno tudi za britje. Na kožo ga nanesemo v malo večji količini in pričnemo z britjem. Po končanju si zgolj privoščimo prho, ki bo odstranila obrite dlake in že smo pripravljeni na nov dan s povsem gladko in mehko kožo.

 

Maslo za telo

Kokosovo maslo je že brez dodatkov izredno negovalno in dišeče. Vsekakor pa ga lahko še dodatno obogatimo z drugim rastlinskim in eteričnim oljem. Lahko mu dodamo tudi v olju topne vitamine. Vsekakor dovolj razlogov za dobro navlaženo in pomlado kožo.
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Naravne barve za pirhe

28 marec 2020

Tokrat bomo postavili eterična olja, kozmetiko, žganjekuho in sodarstvo ob stran in se posvetili veliki noči, za katero so značilni pirhi. Ponujamo vam naravna barvila za pirhe.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat modrega glavinca

21 marec 2020

Modri glavinec, tudi plavica ali modriš je enoletna zdravilna rastlina s pokončnim robatim steblom in modrimi koški, ki najpogosteje raste med vsemi vrstami žit.

Nadaljuj z branjem →

Kdaj smo odkrili toaletni papir in kaj smo uporabljali pred njegovim odkritjem?

14 marec 2020

Na našem starem portalu »Aromaterapija.si« smo našli še en članek, ki se navezuje na trenutno situacijo na celem svetu. Malo za šalo in malo zares se bomo tokrat posvetili toaletnemu papirju, ki ga menda zaradi paničnega nakupovanja v trgovinah tudi že primanjkuje. Vsi tudi vemo, da z njim onesnažujemo okolje in vsi vemo, da ga porabimo veliko preveč, vendar pa le redki vedo od kje je dejansko prišel in kaj so počeli pred samim odkritjem. No pa poglejmo...

Nadaljuj z branjem →