Pet preprostih kozmetičnih receptov iz kokosovega olja

09 april 2013

Pet preprostih kozmetičnih receptov iz kokosovega olja

Mnogo ljudi pozablja, da je koža naš največji organ v telesu, ta organ pa je izredno živ in dinamičen. Se razteza, krči, prehranjuje in tudi obnavlja. Pri tem ščiti naše telo pred okolico, vendar pa hkrati tudi vsrkava snovi iz okolice, tudi tiste, ki jih mi nanesemo na kožo. Zato ni samo pomembno, kaj damo v telo, ampak tudi kaj damo na telo. Zato tokrat predstavljamo pet preprostih kozmetičnih receptov, ki si jih lahko pripravimo sami doma iz prečudovitega kokosovega masla.

Pri kokosovem maslu moramo biti pozorni na njegov izvor in čistost. Najbolj cenjeno in hkrati tudi najbolj kvalitetno je deviško in hladno stiskano kokosovo maslo. Pozorni moramo biti na barvo, vonj in teksturo samega izdelka.

Kokosovo maslo spada med super hrano, za katero so značilne tudi zdravilne lastnosti. Uravnava nivoje hormonov, jača delovanje imunskega sistema in na drugi strani hrani kožo, jo mehča, pomlajuje in vrača lesk. Naj bo kokosovo maslo vaše skrito orožje proti vsem agresivnim in škodljivim kemikalijam v industrijski kozmetiki.

Odstranjevalec ličil

Med prsti segrejemo nekaj deviškega ali rafiniranega kokosovega masla in ga nanesemo na obraz. Z bombažno blazinico nato odstranimo ličila, ki se v rastlinski maščobi raztopijo. Na koncu obraz očistimo z vlažno krpo.

 

Deodorant

Industrijski deodoranti in antiperspiranti vsebujejo veliko škodljivih snovi, ki jih povezujemo tudi z nastankom kroničnih in rakavih obolenj. Zato si lahko kar doma pripravimo lasten deodorant iz dveh delov jedilne sode bikarbone, dveh delov škroba in enega dela kokosovega masla. Kokosovo maslo neguje kožo, soda bikarbona odstrani bakterije, ki ustvarjajo neprijeten vonj, škrob pa ohranja kožo suho. Seveda tej mešanici lahko dodamo še eterično olje čajevca ali žajblja.

 

Zobna pasta

Zobno pasto lahko pripravimo doma iz enega dela kokosovega masla in enega dela jedilne sode bikarbone. Mešanici dodamo lahko tudi nekaj kapljic eteričnega olja poprove mete za svež zadah in nekaj glicerina.

 

Olje za britje

Kokosovo maslo je primerno tudi za britje. Na kožo ga nanesemo v malo večji količini in pričnemo z britjem. Po končanju si zgolj privoščimo prho, ki bo odstranila obrite dlake in že smo pripravljeni na nov dan s povsem gladko in mehko kožo.

 

Maslo za telo

Kokosovo maslo je že brez dodatkov izredno negovalno in dišeče. Vsekakor pa ga lahko še dodatno obogatimo z drugim rastlinskim in eteričnim oljem. Lahko mu dodamo tudi v olju topne vitamine. Vsekakor dovolj razlogov za dobro navlaženo in pomlado kožo.
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Hidrolat bora

20 oktober 2018

Hidrolat bora se prideluje s parno destilacijo iglic in storžkov črnega bora (Pinus nigra), rdečega bora (Pinus sylvestris) in obmorskega bora (Pinus pinaster).

Nadaljuj z branjem →

Z nosnimi inhalatorji nad prehladna obolenja

15 oktober 2018

Zima je tik pred vrati in počasi, vendar vedno pogosteje, se nas lotevajo različna prehladna obolenja. Tokrat smo se zato posvetili aromaterapevtskim inhalacijam z nosnimi inhalacijami za odgranjanje ravno teh »zimskih nevšečnosti«. Upamo, da boste posegli tudi po teh naravnih zdravilih.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat bezga

14 oktober 2018

Črni bezeg je grmovnica, ki zraste do 6m visoko. Do 30cm široko deblo ima globoko brazdasto skorjo. Raste v toplejših delih Evrope in Severne Amerike, z regionalnimi varietetami ali podvrstami, in tudi kot skupina posameznih podobnih vrst.

Nadaljuj z branjem →