Pogoji za gojenje sivke

24 marec 2011

Pogoji za gojenje sivke

Sivka je rastlina, ki raste na Mediteranu. Ker Slovenija leži na samem severu Mediterana, pa jo najdemo tudi pri nas. V prejšnjem članku smo se posvetili različnim vrstam sivke, tokrat pa bomo govorili o samem gojenju te prečudovite rastline.

Klima

Sivka raste nativno na Mediteranu, vse sivke pa ljubijo mediteransko podnebje. Največ sivke je vzgojene v Provansi, severnem predelu Francije, kjer so poletja dolga, sončna in topla, zime pa so izredno mile. Za svojo rast in razvoj potrebuje sivka obilo sonca, vendar pa ne prenaša dobro izredno visokih temperatur v poletnih mesecih. Nekoliko nižje temperature sivki omogočijo tudi razvoj lepših in bogatejših cvetov. Najbolj trdovratna sivka je vrste Lavandula Angustifolia. Rastlina lažje preživi nižje zimske temperature, ko je posajena v dobro drenirani zemlji.

Sivka dobro uspeva pri nižji zračni vlagi. Na področjih z višjo zračno vlago je hitro izpostavljena različnim boleznim, v nasadu pa morajo biti sivke posajene bolj na široko, da zrak lažje kroži med rastlinami.

 

Zemlja

Sivka raste bolje vpeščeni, ilovnati in dobro drenirani zemlji, ki ima pH nekje med 6 in 8. Drenaža je izredno pomembna, saj je rastlina podvržena h glivičnim boleznim korenin, ki jih povzročata Phytopthora cinnamoni in Armillariella mellea.

 

Gnojenje

Med samim postopkom načrtovanja nasada se moramo prepričati o hranljivosti zemlje. V kolikor zemlji manjkajo hranljiva, jih moramo pred sajenjem sadik zemlji dodati. Sivka je izredno skromna rastlina, vendar pa je dobro, da dobi dovolj hranljivih snovi za razvoj v prvih mesecih razraščanja. Sadike bodo še posebno vesele zemlje, ki je bogata z dušikom. Z gnojenjem pa ne smemo pretiravati, saj bo prebogata zemlja s hranljivimi snovmi upočasnila rast in razvoj rastline, manjši pa bo tudi doprinos eteričnega olja.

Namakanje

Sivka izredno dobro prenaša sušo, vendar pa za svoj razvoj kljub temu potrebuje določeno količino vode. Več vode potrebujejo mlajše rastline, na zadostno količino vode moramo misliti še posebno ob vročem, suhem in vetrovnem vremenu. Zrele rastline veliko lažje prenašajo sušna obdobja in zato potrebujejo veliko manj namakanja. Raziskovalci iz Nove Zelandije so ugotovili, da kvaliteto in doprinos lahko izboljšamo z občasnim namakanjem tudi pri starejšem nasadu sivke. Suša stanjša steblo in zmanjša velikost cvetov, kar pomeni, da bomo pri destilaciji dobili manj eteričnega olja. Izredno priporočljivo je tudi namakanje po sami žetvi, saj le-to pospeši rast in zveča število cvetov v prihodnji sezoni. Prekomerno namakanje lahko povzroči glivično obolenje korenin.

Najbolj primerno je kapljično namakanje. Namakanje s pršilkami je izredno pro blematično:

  • je izredno potratno z vodo,
  • povzroči razpad strukture same rastline in posledično otežkočeno žetev,
  • pri vrstah sivke, ki imajo daljša stebla, lahko pride tudi do upogiba zunanjih stebel in posledično do umazanja cvetov in njihovega gnitja,
  • pri mlajših sadikah lahko pride do erozije zemlje ob korenini,
  • namakanje ni osredotočeno le na koreninski sistem pač pa na celotno zemlji, kar povzroči bujno razrast plevela.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Mazilo za srbečico ali ekcem

03 avgust 2017

Beseda ekcem izhaja iz grške besede, ki pomeni peniti se, vzkipeti ali vreti. Ekcem je zelo pogosta kožna motnja in ljudje, ki trpijo za njo vedo, da ni prijetna in da ne izgleda lepo. Na srečo pa lahko v nekaj preprostih korakih naredimo domače, naravno mazilo, ki nam bo pomagalo pri tej kožni nadlogi.

Nadaljuj z branjem →

Zdravilni napitek s cimetom in medom

24 februar 2017

Zvarek s cimetom in medom se uporablja za pospeševanje metabolizma, zniževanje ravni holesterola in zmanjševanje telesne teže. In še ena pomembna zadeva… okus… imeli ga boste radi ali pa ga boste sovražili.

Nadaljuj z branjem →

Sivkino maslo za telo

15 februar 2017

Eterično olje sivke je lahko, čisto in osvežujoče z zeliščno cvetnim vonjem, za pomirjanje uma in kože. V kozmetiki se uporablja dokaj pogosto zaradi izredno širokega spektra delovanja in priljubljenega vonja. Le kdo se nebi želel namazati s prečudovitim maslom za telo z vonjem po sivki?

Nadaljuj z branjem →