Pogoji za gojenje sivke

24 marec 2011

Pogoji za gojenje sivke

Sivka je rastlina, ki raste na Mediteranu. Ker Slovenija leži na samem severu Mediterana, pa jo najdemo tudi pri nas. V prejšnjem članku smo se posvetili različnim vrstam sivke, tokrat pa bomo govorili o samem gojenju te prečudovite rastline.

Klima

Sivka raste nativno na Mediteranu, vse sivke pa ljubijo mediteransko podnebje. Največ sivke je vzgojene v Provansi, severnem predelu Francije, kjer so poletja dolga, sončna in topla, zime pa so izredno mile. Za svojo rast in razvoj potrebuje sivka obilo sonca, vendar pa ne prenaša dobro izredno visokih temperatur v poletnih mesecih. Nekoliko nižje temperature sivki omogočijo tudi razvoj lepših in bogatejših cvetov. Najbolj trdovratna sivka je vrste Lavandula Angustifolia. Rastlina lažje preživi nižje zimske temperature, ko je posajena v dobro drenirani zemlji.

Sivka dobro uspeva pri nižji zračni vlagi. Na področjih z višjo zračno vlago je hitro izpostavljena različnim boleznim, v nasadu pa morajo biti sivke posajene bolj na široko, da zrak lažje kroži med rastlinami.

 

Zemlja

Sivka raste bolje vpeščeni, ilovnati in dobro drenirani zemlji, ki ima pH nekje med 6 in 8. Drenaža je izredno pomembna, saj je rastlina podvržena h glivičnim boleznim korenin, ki jih povzročata Phytopthora cinnamoni in Armillariella mellea.

 

Gnojenje

Med samim postopkom načrtovanja nasada se moramo prepričati o hranljivosti zemlje. V kolikor zemlji manjkajo hranljiva, jih moramo pred sajenjem sadik zemlji dodati. Sivka je izredno skromna rastlina, vendar pa je dobro, da dobi dovolj hranljivih snovi za razvoj v prvih mesecih razraščanja. Sadike bodo še posebno vesele zemlje, ki je bogata z dušikom. Z gnojenjem pa ne smemo pretiravati, saj bo prebogata zemlja s hranljivimi snovmi upočasnila rast in razvoj rastline, manjši pa bo tudi doprinos eteričnega olja.

Namakanje

Sivka izredno dobro prenaša sušo, vendar pa za svoj razvoj kljub temu potrebuje določeno količino vode. Več vode potrebujejo mlajše rastline, na zadostno količino vode moramo misliti še posebno ob vročem, suhem in vetrovnem vremenu. Zrele rastline veliko lažje prenašajo sušna obdobja in zato potrebujejo veliko manj namakanja. Raziskovalci iz Nove Zelandije so ugotovili, da kvaliteto in doprinos lahko izboljšamo z občasnim namakanjem tudi pri starejšem nasadu sivke. Suša stanjša steblo in zmanjša velikost cvetov, kar pomeni, da bomo pri destilaciji dobili manj eteričnega olja. Izredno priporočljivo je tudi namakanje po sami žetvi, saj le-to pospeši rast in zveča število cvetov v prihodnji sezoni. Prekomerno namakanje lahko povzroči glivično obolenje korenin.

Najbolj primerno je kapljično namakanje. Namakanje s pršilkami je izredno pro blematično:

  • je izredno potratno z vodo,
  • povzroči razpad strukture same rastline in posledično otežkočeno žetev,
  • pri vrstah sivke, ki imajo daljša stebla, lahko pride tudi do upogiba zunanjih stebel in posledično do umazanja cvetov in njihovega gnitja,
  • pri mlajših sadikah lahko pride do erozije zemlje ob korenini,
  • namakanje ni osredotočeno le na koreninski sistem pač pa na celotno zemlji, kar povzroči bujno razrast plevela.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Kaj je hidrolat ali rožna voda

15 avgust 2018

Hidrolati ali z drugo besedo rožne vode, so vodotopne sestavine eteričnega olja in v aromaterapiji še kako uporabne.

Nadaljuj z branjem →

Ročno izdelana, naravna krema Chamois

20 julij 2018

Kolesarji rutinsko uporabljajo kremo Chamois za zmehčanje sedeža in preprečevanje drgnjenja. Veliko krem Chamois ​​ je ​​sicer komercialno na voljo, lahko pa si jo izdelate tudi sami s pomočjo receptov.

Nadaljuj z branjem →

Vodna kopel ali bain marie

11 julij 2018

Vodna kopel oziroma bain marie je postopek postopnega segrevanja materijalov pri enakomerni temperaturi. Največkrat se uporablja pri segrevanju hrane, kot je naprimer topljenje čokolade ali izdelava jajčne kreme, ki ju morate segrevati pri natančni temperaturi. Vodna kopel pa se uporablja tudi pri izdelavi domače kozmetike.

Nadaljuj z branjem →