Poletje — čas za polet z letalom

09 junij 2010

Poletje — čas za polet z letalom

Hiter tempo življenja nam narekuje tudi hitrejše oblike potovanja, kot je tudi polet z letalom. Hitro od točke A do točke B, tam skoncentrirati doživetja in nato spet ponovno nazaj domov v normalen delovni ritem. Kljub vsemu pa takšno »lagodno« potovanje prinaša tudi slabe strani, ki jih lahko olajšamo s pomočjo aromaterapije.

Večina ljudi se na poletni dopust odpravi z letalom, vendar pa tudi ta oblika potovanja prinaša določene težave. V letalu smo dejansko v klimatiziranem prostoru, ki je pod konstantnim pritiskom. To povzroča dehidracijo, zatekanje spodnjih okončin, mišične krče, suho kožo, glavobole in razbolena kolena. Pri letenju se izogibajmo alkoholu, kavi in pravemu čaju, saj vsa ta poživila delujejo diuretsko. Bolje je piti veliko naravnih sokov in vode. V kolikor smo nagnjeni k napihnjenosti in želodčnim težavam, je velika verjetnost, da se bodo te težave pojavile ravno na potovanju, saj pri poletu prihaja do velikih sprememb v tlakih. Plini v prebavilih se tako pričnejo raztezati in povzročajo dodatne težave. Zato pred odhodom spijemo zvrhano skodelico čaja poprove mete ali v kozarcu vode zmešamo eno kapljico eteričnega olja poprove mete in čajno žličko medu.

V kolikor nas med poletom rad popade nemir, si pred odhodom pripravimo robček, na katerega nakapamo nekaj kapljic eteričnega olja sivke in geranije ter ga shranimo v plastični vrečki. Ko se bo nemir v vas stopnjeval, nekajkrat globoko vdihnemo aromatične hlape, se udobno namestimo v sedežu, zapremo oči in se sprostimo. Sivka in geranija dobro vplivata tudi na ljudi, ki se na potovanjih hitro razdražijo.

Obstajata dva načina, s katerima lahko olajšate posledice otekanja spodnjih okončin, ki se stopnjuje pri daljših poletih. Pri prvem vzemite bombažni robček in ga rahlo navlažite ter nanj nakapajte pet kapljic eteričnega olja sivke. Previdno ga zložite in pospravite v plastično vrečko. Ko bodo pričeli zatekati vaši gležnji, jih ovijte z robčkom, noge pa nežno masirajte proti srcu. Pri drugem načinu se boste morali umakniti na stranišče. Tam si temeljito zmasirajte noge z gibi proti srcu z oljem, ki ste si ga pripravili doma. V čajno žličko osnovnega olja nakapajte pet kapljic eteričnega olja sivke ali evkalipta. V kolikor boste na dolgem poletu, si pripravite večjo količino tega olja.

Mišične krče izredno dobro odpravlja eterično olje geranije. Tako kot zgoraj si predhodno pripravite kompreso iz bombažnega robčka, ki ste jo predhodno navlažili in nakapali eterično olje geranije. Ko se pričnejo pojavljati krči, prizadeto mesto samo ovijte z vlažnim in aromatičnim robčkom.

Kolena niso bila ustvarjena za večurno sedenje v letalu. Boleče zna biti predvsem za izredno visoke ljudi, ki kar hitro ugotovijo, da je stol pred njimi preveč blizu. S kompreso, na katero ste nanesli eterično olje sivke, si dodobra zmasirajte koleni. V kolikor vam je pred ostalimi nerodno, se umaknite na stranišče.

Tudi otroke je težko prepričati, da bi sedeli popolnoma pri miru več ur. Tako stvari izredno hitro uidejo izpod nadzora. Doma pripravite masažno olje, za umiritev preljubih otročičkov. Zmešajte 30ml lahkega osnovnega olja s 15 kapljicami eteričnega olja kamilice. Ko se bo vzdušje stopnjevalo, otrokom z masažnim oljem temeljito zmasirajte noge in roke. Po tem se bodo izredno hitro umirili in najverjetneje tudi zaspali.

Daljši polet predstavlja tudi prehod preko več časovnih pasov, to pa s seboj prinese tudi t.i. »jet lag«. Pojavijo se dehidracija, slabost, slab apetit, utrujenost in glavobol, navadno pa lahko pokvarijo več dni težko pričakovanega dopusta. Do tega sindroma pride zaradi neusklajenosti ure telesa z dejansko uro v časovnem pasu. S pomočjo eteričnih olj lahko nežno in počasi ti dve uri uskladimo. V jutranjem času je najbolj učinkovita mešanica eteričnega olja poprove mete in evkalipta, v večernem času pa sivka in geranija. Preventivno pa deluje tudi prha ali kopel pred samim potovanjem, pri tem pa moramo uporabiti dve kapljici poprove mete ali evkalipta.

Ko prispete na cilj, se morate ostati budni in oditi v posteljo šele po lokalnem času. V kolikor boste odšli spat po telesni uri, se boste verjetno zbudili po njej. To lahko pomeni, da se zbudite tudi ob enih zjutraj čili in spočiti. Pred spanjem si privoščite aromatično kopel z eteričnim oljem sivke in geranije. Če to ni mogoče, si v dlan vlijte nekaj osnovnega olja in mu dodajte po eno kapljico sivke in geranije. Z rokami si zmasirajte vrat, ramena, zgornji del hrbta in prsni koš. Med samomasažo globo inhalirajte prijetno aromo. V kolikor ste na splošno utrujeni od potovanja, si zmasirajte tudi noge in predel medenice. S tem boste odpravili napetost in bolečine, ki jih povzroča dolgo sedenje. Z aromaterapijo nadaljujte tudi naslednje dni. Jutranjo kombinacijo eteričnih olj lahko podkrepite tudi z eteričnim oljem grenivke, ki vas bo poživilo in pripravilo na vsa nepričakovana in pričakovana doživetja počitniških dni.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Mazilo za srbečico ali ekcem

03 avgust 2017

Beseda ekcem izhaja iz grške besede, ki pomeni peniti se, vzkipeti ali vreti. Ekcem je zelo pogosta kožna motnja in ljudje, ki trpijo za njo vedo, da ni prijetna in da ne izgleda lepo. Na srečo pa lahko v nekaj preprostih korakih naredimo domače, naravno mazilo, ki nam bo pomagalo pri tej kožni nadlogi.

Nadaljuj z branjem →

Zdravilni napitek s cimetom in medom

24 februar 2017

Zvarek s cimetom in medom se uporablja za pospeševanje metabolizma, zniževanje ravni holesterola in zmanjševanje telesne teže. In še ena pomembna zadeva… okus… imeli ga boste radi ali pa ga boste sovražili.

Nadaljuj z branjem →

Sivkino maslo za telo

15 februar 2017

Eterično olje sivke je lahko, čisto in osvežujoče z zeliščno cvetnim vonjem, za pomirjanje uma in kože. V kozmetiki se uporablja dokaj pogosto zaradi izredno širokega spektra delovanja in priljubljenega vonja. Le kdo se nebi želel namazati s prečudovitim maslom za telo z vonjem po sivki?

Nadaljuj z branjem →