Poletje — čas za potovanja: odhod na počitnice

04 junij 2010

Poletje — čas za potovanja: odhod na počitnice

Celo leto čakamo na poletje in na poletni dopust, ko svojo družino odpeljemo na lepše. Dolge mesece izbiramo destinacijo, varčujemo trdo prisluženi denar, pripravljamo avto na dolgo pot in na koncu odštevamo dneve, ki nas ločijo do odhoda. Na dan odhoda je vse pripravljeno, pa smo takrat tudi mi in naši družinski člani?

Potovanje naj bi bilo eno najbolj zabavnih dogodkov v našem življenju, vendar pa nam pot lahko pokvari slabost v avtu ali na letalu. Eterično olje poprove mete čudovito pomirja razdražen želodec tako, da bo koristilo vsakemu občutljivemu popotniku. Je izredno močno, tako da moramo to eterično olje uporabljati v zmernih količinah. Pred odhodom kapnite eno kapljico eteričnega olja v kozarec z vodo in dodajte za okus malo sladkorja ali medu. Vsebino počasi pijte. Eterično olje lahko nakapate tudi na kocko sladkorja in jo počasi ližete. Taka uporaba eteričnih olj je primerna tudi za potovanja, saj imate lahko kocke sladkorja s poprovo meto v svoji osebni prtljagi in jih uporabite po potrebi.

Drugo eterično olje, ki je koristno med potovanjem, je tudi ingverjevo, ki se še posebno dobro obnese pri morski bolezni. Nekaj kapljic tega eteričnega olja nanesite na bombažni robček in vdihujte njegove hlape med potovanjem ali pa ga zmešajte z nekaj kapljicami rastlinskega olja in s to masažno mešanico nežno masirajte predel zgornjega abdomna.

V poletnem času gneča na cesti ni nobena redkost, posledice pa so lahko dokaj hude. Izpušni plini, stres in vročina lahko načnejo že tako krhko tehtnico, ki tehta med dobrim in slabim dopustom. Potnike v avtu lahko ohladimo in pomirimo z eteričnim oljem sivke, evkalipta in poprove mete. Na bombažne kroglice nakapajte mešanico eteričnih olj in jih postavite ob zadnje okno. Ta eterična olja ne delujejo zgolj antibiotično in antiseptično, pač pa bodo tudi blažila razvrane živce in preprečila, da počijo. Voznika vonj ne bo uspaval, pač pa bo umirjen in pozoren na okolico. Pred dolgo in utrujujočo vožnjo si lahko voznik tudi privošči kopel, pri tem pa uporabi eterično olje bazilike, ki jo nakapa direktno v vodo ali na brisačo, s katero si nato obroše telo. Bazilika bo izboljšala koncentracijo in pozornost voznika.

Izpušni plini lahko povzročajo slabost. Zato vam svetujemo, da v prometni gneči ne odpirate oken. Uporabite raje eterično olje evkalipta, ki ga nanesete na nekaj bombažnih robčkov in jih strateško razporedite po avtu. Vonj evkalipta bo učinkovito odstranil neprijeten vonj od zunaj.

Potovalna slabost nastane zaradi nasprotujočih si signalov, ki jih možganom pošiljajo oči in notranje uho, kjer se nahaja čut za ravnotežje. Zato med potovanjem glejte vedno v smeri same vožnje, na letalu ali ladji pa enostavno zaprite oči.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Mazilo za srbečico ali ekcem

03 avgust 2017

Beseda ekcem izhaja iz grške besede, ki pomeni peniti se, vzkipeti ali vreti. Ekcem je zelo pogosta kožna motnja in ljudje, ki trpijo za njo vedo, da ni prijetna in da ne izgleda lepo. Na srečo pa lahko v nekaj preprostih korakih naredimo domače, naravno mazilo, ki nam bo pomagalo pri tej kožni nadlogi.

Nadaljuj z branjem →

Zdravilni napitek s cimetom in medom

24 februar 2017

Zvarek s cimetom in medom se uporablja za pospeševanje metabolizma, zniževanje ravni holesterola in zmanjševanje telesne teže. In še ena pomembna zadeva… okus… imeli ga boste radi ali pa ga boste sovražili.

Nadaljuj z branjem →

Sivkino maslo za telo

15 februar 2017

Eterično olje sivke je lahko, čisto in osvežujoče z zeliščno cvetnim vonjem, za pomirjanje uma in kože. V kozmetiki se uporablja dokaj pogosto zaradi izredno širokega spektra delovanja in priljubljenega vonja. Le kdo se nebi želel namazati s prečudovitim maslom za telo z vonjem po sivki?

Nadaljuj z branjem →