Presajanje sadik sivke

30 marec 2011

Presajanje sadik sivke

Sivka je rastlina, ki jo v našem okolju srečujemo izredno pogosto. Mnogi jo sadijo kot okrasno rastlino, kot dišavnico, zdravilno zel ali pa celo plantažno, za pridobivanje eteričnega olja in posušenih cvetov sivke. Tokrat se bomo posvetili sajenju sivke.

Utrjevanje sadik in načrtovanje nasada

Sadike sivke so sedaj lepo vzgojene v rastlinjaku, kjer so uspevale v kontroliranem okolju. Takšne sadike moramo dejansko ojačati, utrditi, da ne bi ob presajanju na prosto doživele prevelikega šoka in propadle. To naredimo tako, da sadike prestavimo v okolje, kjer pridejo v stik z nižjo temperaturo in nizko vlago v zraku. Tam jih pustimo dva do tri tedne pred samim presajanjem. Prav tako pa se moramo prepričati, da so sadike pred samim presajanjem zdrave in veselo uspevajo.

Za sajenje sivke je najbolj primerna jesen, vendar pa to le tam, kjer ni ostrih zim. Tako sajene rastline bodo do poletja že razvile zadosti razvejan koreninski sistem, da jim suša ne bo prišla do živega. Tam, kjer so zime bolj ostre, tudi pri nas, pa moramo saditi sivko v pomladanskem času. Takšne sadike bomo morali tudi bolj redno zalivati, saj do poletja še ne bodo razvile zadosti razvejanega koreninskega sistema. Pametno je, da pustimo "v rezervi" še nekaj sadik, v kolikor kakšna ne bo preživela poletja v samem nasadu.

Načrtovanje komercialnega nasada sivke je odvisno od pridelka, ki ga želimo pridelati na samem nasadu. Od tega bo namreč odvisen razmak med rastlinami v posamezni vrsti in razmak med vrstami. Razmak med vrstami je predvsem odvisen od načina žetja (ročno ali strojno) in se giblje tam nekje med 120 in 180cm, razmak med rastlinami v vrsti pa je odvisen od tega ali bomo iz rastlin pridobivali le eterično olje (ožji razmak) ali cvet (širši razmak). Razmak med rastlinami v vrsti je od 45 do 90cm. Seveda so ti razmaki odvisni tudi od vrste sivke, ki jo bomo sadili.

Presajanje sadik

Pred samim presajanjem sadik moramo pripraviti samo njivo. Njivo moramo skrbno preorati do globine 20cm, saj s tem preprečimo razrast plevela. Pred samim sajenjem moramo, v kolikor je to potrebno, zemljo tudi pognojiti. V kolikor bomo zatirali plevel s folijo, le-to razprostremo in vanjo vžgemo odprtine.

Presajanje sadik je ročno delo. Najprej izkopljemo jamo, vanjo nasujemo nekaj gnojila (najbolj priljubljen je kurji gnoj, ki ga pomešamo skupaj z zmletimi kostmi) in le-tega vmešamo z zemljo v jami. Nato vzamemo iz lončka sadiko sivke in jo previdno zasujemo v luknjo. Z rokami zemljo ob korenini trdno poteptamo.

Sadika naj bo presajena rahlo nad ravnjo zemlje, saj imajo pregloboko zakopane sadike slabše možnosti za uspešno rast. Sedaj je tudi čas, da ob rastlini speljemo tudi kapljični namakalni sistem, še posebno takrat, ko sadimo sadike v pomladanskem času.

Nikakor ne smemo pozabiti na kvaliteto sadik, ki jih imamo. Sadike morajo biti zdrave, še posebno pozornost moramo nameniti njihovim koreninam, ki morajo prav tako biti zdrave.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Kaj je hidrolat ali rožna voda

15 avgust 2018

Hidrolati ali z drugo besedo rožne vode, so vodotopne sestavine eteričnega olja in v aromaterapiji še kako uporabne.

Nadaljuj z branjem →

Ročno izdelana, naravna krema Chamois

20 julij 2018

Kolesarji rutinsko uporabljajo kremo Chamois za zmehčanje sedeža in preprečevanje drgnjenja. Veliko krem Chamois ​​ je ​​sicer komercialno na voljo, lahko pa si jo izdelate tudi sami s pomočjo receptov.

Nadaljuj z branjem →

Vodna kopel ali bain marie

11 julij 2018

Vodna kopel oziroma bain marie je postopek postopnega segrevanja materijalov pri enakomerni temperaturi. Največkrat se uporablja pri segrevanju hrane, kot je naprimer topljenje čokolade ali izdelava jajčne kreme, ki ju morate segrevati pri natančni temperaturi. Vodna kopel pa se uporablja tudi pri izdelavi domače kozmetike.

Nadaljuj z branjem →