Pridobivanje eteričnega olja rastlin iz rodu kadulj

15 september 2011

Pridobivanje eteričnega olja rastlin iz rodu kadulj

Rod kadulj (Salvia) je izredno bogat z aromatičnim rastlinjem, ki imajo bogato zgodovino uporabe v zeliščarstvu, ljudski medicini, aromaterapiji in aromakozmetiki. Največ teh rastlin raste na področju Mediterana, kjer jih tudi s pridom izkoriščajo za pridelavo eteričnega olja in čaja.

Komercialno najuspešnejše rastline za pridobivanje eteričnega olja, ki sodijo v razred kadulj, so žajbelj (Salvia officinalis), grški žajbelj (S. fruticosa Miller), španski žajbelj (S. lavandulaefolia), sporišna kadulja (S. verbenaca) in muškatna kadulja (S. sclarea). Žajbelj gojijo povsod po svetu, medtem ko muškatno kaduljo najdemo v Evropi in Severni Ameriki, grški žajbelj pa je divja rastlina, ki raste na področju Grčije in Turčije.

Pridobivanje eteričnega olja na Mediteranu v letih od 1990 do 1995

Španija

V Španiji se največ eteričnega olja pridobiva iz španskega žajblja, ki so ga iz divjine presadili v nasade. S parno destilacijo dobijo 0,8-1,0% eteričnega olja. Tako so v tem obdobju povprečno pridelali na leto 40t eteričnega olja.

Maroko

V Maroku ne pridobivajo eteričnega olja, pač pa posušene liste žajblja izvozijo. Tako so leta 1995 izvozili kar 81t posušenega žajblja.

Egipt

V tej državi pridelujejo zgolj posušene liste žajblja za čaj, eteričnega olja ne pridelujejo.

Balkan

Na balkanu je pridelova eteričnega olja žajblja razširjena, vendar razdrobljeno in zaradi tega povsem nekonkurenčno.

Francija

V Franciji močno razširjeno pridobivajo eterično olje muškatne kadulje, medtem ko eteričnega olja žajblja ne pridelajo veliko.

Grčija

Kljub temu, da je tu doma grški žajbelj, pa ga tu ne izkoriščajo za destilacijo eteričnega olja.

Turčija

Je izredno močan izvoznik posušenih listov grškega žajblja, ki raste v divjini na zahodu Turčije. Močno povpraševanje po posušenih listih je tudi na domačem trgu. V letih od 1990 do 1995 so tako v povprečju letno izvozili 500t posušenega žajblja.

Eterično olje se prideluje iz divjega grškega žajblja s komercialnimi destilatorji, prideluje pa se tudi žajbljeva izlužnina, ki jo pridelajo 500kg letno.

Pilotna destilacija aromatičnih rastlin iz rodu kadulj

Takšna oblika destilacije se navadno izvaja na majhnem destilatorju, s katerim se določijo parametri optimalne destilacije, ki da najboljši rezultat.

Grška kadulja

Največ olja pri destilaciji grške kadulje priteče iz destilatorja v prvi uri destilacije, v nadaljnih treh pa samo še 10%. Zanimivo je tudi to, da je v eteričnem olju, ki priteče iz destilatorja v prvih petnajstih minutah, 63% 1, 8-cineola, ki s časom pada vse na 8% po štirih urah destilacije. Vsebnost kafre doseže maksimum (16%) po tridesetih minutah destilacije, medten ko ß-kariofilen začne naraščati z začetnih 4%, po petnajstih minutah, na 17% po štirih urah.

Muškatna kadulja

90% eteričnega olja se izloči v prvih dveh urah destilacije, preostalih 10% pa v nadaljnih dveh urah.

V prvi uri destilacije je bilo v eteričnem olju kar 72% linalilnega acetata, njegov nivo pa je med celotno destilacijo nihal med 67-72%. Terpinilni acetat je svoj višek (10%) dosegel po treh urah destilacije, vsebnost linaloola pa je od začetnih 6% padla na 3,5% ob koncu destilacije.

Pri pridelavi eteričnega olja iz obeh rastlin je najbolj primerno, da destilacija traja štiri ure, saj daljša ni več upravičljiva.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Mazilo za srbečico ali ekcem

03 avgust 2017

Beseda ekcem izhaja iz grške besede, ki pomeni peniti se, vzkipeti ali vreti. Ekcem je zelo pogosta kožna motnja in ljudje, ki trpijo za njo vedo, da ni prijetna in da ne izgleda lepo. Na srečo pa lahko v nekaj preprostih korakih naredimo domače, naravno mazilo, ki nam bo pomagalo pri tej kožni nadlogi.

Nadaljuj z branjem →

Zdravilni napitek s cimetom in medom

24 februar 2017

Zvarek s cimetom in medom se uporablja za pospeševanje metabolizma, zniževanje ravni holesterola in zmanjševanje telesne teže. In še ena pomembna zadeva… okus… imeli ga boste radi ali pa ga boste sovražili.

Nadaljuj z branjem →

Sivkino maslo za telo

15 februar 2017

Eterično olje sivke je lahko, čisto in osvežujoče z zeliščno cvetnim vonjem, za pomirjanje uma in kože. V kozmetiki se uporablja dokaj pogosto zaradi izredno širokega spektra delovanja in priljubljenega vonja. Le kdo se nebi želel namazati s prečudovitim maslom za telo z vonjem po sivki?

Nadaljuj z branjem →