Prihaja mraz, pripravimo si mazilo za ustnice

10 september 2014

Prihaja mraz, pripravimo si mazilo za ustnice

Ustnice morajo prenašati veliko gibov mišic v podkožju, ki se pri prehranjevanju in govorjenju neprestano krčijo in raztezajo. Vidni del ustnic, vermilion, je prekrit s posebno prehodno kožo, ki prekriva mišično in podporno maščobno tkivo in je izredno posebna. Nima dobro razvite poroženele plasti (stratum corneum), kar ji daje tudi drugačen izgled. Poškodba takšne kože privede do razbarvanja karakteristične rdeče barve in posledično do levkokeratoze.

S starostjo se ustnice prično tanjšati in izgubljati njihovo značilno obliko. Do tega pride zaradi izgube podpornega maščobnega tkiva v ustnicah, zob in spremembe kostne strukture dlesni. Mišično tkivo v ustnicah skozi celo življenje ostane nespremenjeno.

Ustnice bomo najbolje negovali tako, da jih bomo ohranili nepoškodovane. To pomeni, da moramo redno uporabljati balzame za ustnice z visoko vsebnostjo voskov in debelo teksturo. Le takšne težje odstranimo s slino. V kolikor smo izpostavljeni ultravijoličnim žarkom, pa moramo uporabljati balzame za ustnice z fizično in/ali kemično zaščito pred soncem.

Z leti žleze lojnice, ki se nahajajo ob robu ustnic, postanejo rumenkaste in prično slabše delovati. Stanje še poslabšuje pogosta obstrukcija nosu, saj dihanje skozi usta kožo ustnic še dodatno izsuši.

Izredno pomembno je tudi, da uporabljamo balzame za ustnice, ki vsebujejo zaščito pred sončnimi žarki. Z njimi lahko preprečimo akutni solarni in aktinični heilitis. Preprečujejo pa tudi nastanek herpesa, saj je znano, da herpes virus aktivira tudi sončna svetloba.

 

Mazila za nego ustnic

Mazila za nego ustnic so, fizikalno gledano, plastični geli. Geli so poltrdi sistemi, ki so sestavljeni vsaj iz dveh faz:

 • trdne, ki tvori trodimenzionalno rešetko, in
 • tekoče, ki se nanjo adsorbira, delno pa je v njej ujeta (zaprta).

Tekoča faza v gelu ni prosto gibljiva, kakor je na primer v suspenziji. Tako zgrajen sistem je potem poltrden, kar je osnovni pogoj za to, da se da razmazati, vendar zadosti kompakten, da ga lahko iz stika nemoteno stisnemo.

Plastični so vsi tisti geli, katerih zunanja oblika in notranja zgradba se po prenehanju delovanja sile ne obnovita več. To pomeni, da se obe, zgradba in oblika, nepovratno spremenita, ko mazilo razmažemo. To novo stanje mazila bo obstajalo do naslednjega novega razmaza. Mazilo se torej obnaša ravno nasprotno kot, na primer, elastika.

Pri mazilih za nego ustnic trodimenzionalno rešetko predstavlja čebelji vosek, tekočo fazo pa navadno neko rastlinsko maslo ali izbrana mešanica rastlinskih olj in masel. Sestavine pa pri tem ne igrajo samo vloge nosilne podlage, pač pa tudi negujejo samo kožo. Vosek je pri tem izredno pomemben, saj na površini ustnic ustvari obstojen in varovalen film, ki ga le s težavo odstranimo. Mešanici voska in olja pa seveda dodamo tudi eterično olje, ki igra vlogo učinkovine. Pri tem se odločamo za eterična olja s prijetnimi okusi.

Pri mazilih je izredno pomemben postopek izdelave, saj vpliva na kakovost in obstojnost samega pripravka. Pri izdelavi je tako pomembna temperatura segrevanja, zaporedje združevanja sestavin, hitrost in dolžina mešanja. V vsakem primeru moramo olja in čebelji vosek segrevati nad vodno paro toliko časa, da se vosek v celoti raztopi. Pomembno je, da segrevamo hitro, da so občutljive nenasičene maščobne kisline krajši čas izpostavljene povišanim temperaturam. Priporočljivo je mazilu dodati tudi rastlinski vitamin E, saj ta poveča prepustnost kože in podaljša življenjsko dobo mazilu.

Ko so vse sestavine mazilne podlage raztopljene, vse skupaj odstavimo z vodne pare, rahlo ohladimo, dodamo vitamin E in eterična olja ter vse skupaj vlijemo v ustrezno embalažo. Tokrat bomo potrebovali »Stik za balzam«, saj so mazila bolj trda in primerna za nanašanje v stiku.

 

Olja za nego ustnic

Rastlinska olja in masla sodijo med lipogele ter so dejansko mešani trigliceridi. Njihovo agregatno stanje je odvisno od deleža zaestrenih nenasičenih maščobnih kislin. Trdne maščobe imajo zaestrene samo nasičene maščobne kisline. Tekoče maščobe, imenujemo jih tudi olja, pa vsebujejo nenasičene maščobne kisline. Lipogeli so zmes trdnih in tekočih maščob. Lipogeli so koži prijazni in ne ovirajo fizioloških procesov, ki se odvijajo v njej. Naravne maščobe, še zlasti olja, so podvržene oksidacijskemu kvarjenju. Reakcijo pospešijo zračni kisik, toplota, svetloba in težke kovine (baker, železo). Začne se na dvojnih vezeh in nato poteka verižno, pri čemer nastanejo radikali, aldehidi in ketoni. Da proces preprečimo oziroma upočasnimo, dodajamo maščobam antioksidante, ki vstopajo v radikalske reakcije namesto njih. Nakatere rastlinske maščobe (olivno, šipkovo, ricinusovo olje) že po naravi vsebujejo antioksidante (na primer vitamin E), zato se manj kvarijo. Med predstavnike sodijo:

 • rastlinska olja (oljčno, jojobino, mandljevo ipd.) in
 • rastlinska masla (kokosovo, karitejevo, kakavovo ipd.)

Ko želimo ustvariti optimalno mešanico olj za nego ustnic, moramo imeti vedno v mislih željeno viskoznost olja, saj mora biti mešanica zadosti časa obstojna na površini ustnic in zadosti »redka«, da jo lahko nanašamo z roll-on nanašalnikom. V kolikor želimo pripraviti mazilo za nego ustnic stiku, se pogosteje odločamo za rastlinska masla kot pa za rastlinska olja, saj mora biti gel zadostne trdote. Drugače je pri mazilih za ustnice na roll-on, kjer mora biti rastlinskih masel izredno malo, okrog 1%. to je ravno toliko, da še ustvarimo naravni zaščitni film na površini kože. Priporočljivo je tudi dodati vitamin E, ki podaljša življenjsko dobo rastlinskim oljem in pospeši vpijanje olj v globlje plasti kože.

Osnovno mazilo za ustnice v stiku

 • 10g čebeljega voska
 • 20g rastlinskega masla
 • 3g vitamina E
 • 3kpl eteričnega olja

Osnovno mazilo za ustnice na roll-on

 • 10g rastlinskega olja
 • 1g vitamina E
 • 1kpl eteričnega olja

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Mazilo za srbečico ali ekcem

03 avgust 2017

Beseda ekcem izhaja iz grške besede, ki pomeni peniti se, vzkipeti ali vreti. Ekcem je zelo pogosta kožna motnja in ljudje, ki trpijo za njo vedo, da ni prijetna in da ne izgleda lepo. Na srečo pa lahko v nekaj preprostih korakih naredimo domače, naravno mazilo, ki nam bo pomagalo pri tej kožni nadlogi.

Nadaljuj z branjem →

Zdravilni napitek s cimetom in medom

24 februar 2017

Zvarek s cimetom in medom se uporablja za pospeševanje metabolizma, zniževanje ravni holesterola in zmanjševanje telesne teže. In še ena pomembna zadeva… okus… imeli ga boste radi ali pa ga boste sovražili.

Nadaljuj z branjem →

Sivkino maslo za telo

15 februar 2017

Eterično olje sivke je lahko, čisto in osvežujoče z zeliščno cvetnim vonjem, za pomirjanje uma in kože. V kozmetiki se uporablja dokaj pogosto zaradi izredno širokega spektra delovanja in priljubljenega vonja. Le kdo se nebi želel namazati s prečudovitim maslom za telo z vonjem po sivki?

Nadaljuj z branjem →