Prihaja mraz, pripravimo si mazilo za ustnice

10 september 2014

Prihaja mraz, pripravimo si mazilo za ustnice

Ustnice morajo prenašati veliko gibov mišic v podkožju, ki se pri prehranjevanju in govorjenju neprestano krčijo in raztezajo. Vidni del ustnic, vermilion, je prekrit s posebno prehodno kožo, ki prekriva mišično in podporno maščobno tkivo in je izredno posebna. Nima dobro razvite poroženele plasti (stratum corneum), kar ji daje tudi drugačen izgled. Poškodba takšne kože privede do razbarvanja karakteristične rdeče barve in posledično do levkokeratoze.

S starostjo se ustnice prično tanjšati in izgubljati njihovo značilno obliko. Do tega pride zaradi izgube podpornega maščobnega tkiva v ustnicah, zob in spremembe kostne strukture dlesni. Mišično tkivo v ustnicah skozi celo življenje ostane nespremenjeno.

Ustnice bomo najbolje negovali tako, da jih bomo ohranili nepoškodovane. To pomeni, da moramo redno uporabljati balzame za ustnice z visoko vsebnostjo voskov in debelo teksturo. Le takšne težje odstranimo s slino. V kolikor smo izpostavljeni ultravijoličnim žarkom, pa moramo uporabljati balzame za ustnice z fizično in/ali kemično zaščito pred soncem.

Z leti žleze lojnice, ki se nahajajo ob robu ustnic, postanejo rumenkaste in prično slabše delovati. Stanje še poslabšuje pogosta obstrukcija nosu, saj dihanje skozi usta kožo ustnic še dodatno izsuši.

Izredno pomembno je tudi, da uporabljamo balzame za ustnice, ki vsebujejo zaščito pred sončnimi žarki. Z njimi lahko preprečimo akutni solarni in aktinični heilitis. Preprečujejo pa tudi nastanek herpesa, saj je znano, da herpes virus aktivira tudi sončna svetloba.

 

Mazila za nego ustnic

Mazila za nego ustnic so, fizikalno gledano, plastični geli. Geli so poltrdi sistemi, ki so sestavljeni vsaj iz dveh faz:

 • trdne, ki tvori trodimenzionalno rešetko, in
 • tekoče, ki se nanjo adsorbira, delno pa je v njej ujeta (zaprta).

Tekoča faza v gelu ni prosto gibljiva, kakor je na primer v suspenziji. Tako zgrajen sistem je potem poltrden, kar je osnovni pogoj za to, da se da razmazati, vendar zadosti kompakten, da ga lahko iz stika nemoteno stisnemo.

Plastični so vsi tisti geli, katerih zunanja oblika in notranja zgradba se po prenehanju delovanja sile ne obnovita več. To pomeni, da se obe, zgradba in oblika, nepovratno spremenita, ko mazilo razmažemo. To novo stanje mazila bo obstajalo do naslednjega novega razmaza. Mazilo se torej obnaša ravno nasprotno kot, na primer, elastika.

Pri mazilih za nego ustnic trodimenzionalno rešetko predstavlja čebelji vosek, tekočo fazo pa navadno neko rastlinsko maslo ali izbrana mešanica rastlinskih olj in masel. Sestavine pa pri tem ne igrajo samo vloge nosilne podlage, pač pa tudi negujejo samo kožo. Vosek je pri tem izredno pomemben, saj na površini ustnic ustvari obstojen in varovalen film, ki ga le s težavo odstranimo. Mešanici voska in olja pa seveda dodamo tudi eterično olje, ki igra vlogo učinkovine. Pri tem se odločamo za eterična olja s prijetnimi okusi.

Pri mazilih je izredno pomemben postopek izdelave, saj vpliva na kakovost in obstojnost samega pripravka. Pri izdelavi je tako pomembna temperatura segrevanja, zaporedje združevanja sestavin, hitrost in dolžina mešanja. V vsakem primeru moramo olja in čebelji vosek segrevati nad vodno paro toliko časa, da se vosek v celoti raztopi. Pomembno je, da segrevamo hitro, da so občutljive nenasičene maščobne kisline krajši čas izpostavljene povišanim temperaturam. Priporočljivo je mazilu dodati tudi rastlinski vitamin E, saj ta poveča prepustnost kože in podaljša življenjsko dobo mazilu.

Ko so vse sestavine mazilne podlage raztopljene, vse skupaj odstavimo z vodne pare, rahlo ohladimo, dodamo vitamin E in eterična olja ter vse skupaj vlijemo v ustrezno embalažo. Tokrat bomo potrebovali »Stik za balzam«, saj so mazila bolj trda in primerna za nanašanje v stiku.

 

Olja za nego ustnic

Rastlinska olja in masla sodijo med lipogele ter so dejansko mešani trigliceridi. Njihovo agregatno stanje je odvisno od deleža zaestrenih nenasičenih maščobnih kislin. Trdne maščobe imajo zaestrene samo nasičene maščobne kisline. Tekoče maščobe, imenujemo jih tudi olja, pa vsebujejo nenasičene maščobne kisline. Lipogeli so zmes trdnih in tekočih maščob. Lipogeli so koži prijazni in ne ovirajo fizioloških procesov, ki se odvijajo v njej. Naravne maščobe, še zlasti olja, so podvržene oksidacijskemu kvarjenju. Reakcijo pospešijo zračni kisik, toplota, svetloba in težke kovine (baker, železo). Začne se na dvojnih vezeh in nato poteka verižno, pri čemer nastanejo radikali, aldehidi in ketoni. Da proces preprečimo oziroma upočasnimo, dodajamo maščobam antioksidante, ki vstopajo v radikalske reakcije namesto njih. Nakatere rastlinske maščobe (olivno, šipkovo, ricinusovo olje) že po naravi vsebujejo antioksidante (na primer vitamin E), zato se manj kvarijo. Med predstavnike sodijo:

 • rastlinska olja (oljčno, jojobino, mandljevo ipd.) in
 • rastlinska masla (kokosovo, karitejevo, kakavovo ipd.)

Ko želimo ustvariti optimalno mešanico olj za nego ustnic, moramo imeti vedno v mislih željeno viskoznost olja, saj mora biti mešanica zadosti časa obstojna na površini ustnic in zadosti »redka«, da jo lahko nanašamo z roll-on nanašalnikom. V kolikor želimo pripraviti mazilo za nego ustnic stiku, se pogosteje odločamo za rastlinska masla kot pa za rastlinska olja, saj mora biti gel zadostne trdote. Drugače je pri mazilih za ustnice na roll-on, kjer mora biti rastlinskih masel izredno malo, okrog 1%. to je ravno toliko, da še ustvarimo naravni zaščitni film na površini kože. Priporočljivo je tudi dodati vitamin E, ki podaljša življenjsko dobo rastlinskim oljem in pospeši vpijanje olj v globlje plasti kože.

Osnovno mazilo za ustnice v stiku

 • 10g čebeljega voska
 • 20g rastlinskega masla
 • 3g vitamina E
 • 3kpl eteričnega olja

Osnovno mazilo za ustnice na roll-on

 • 10g rastlinskega olja
 • 1g vitamina E
 • 1kpl eteričnega olja

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Hidrolat bora

20 oktober 2018

Hidrolat bora se prideluje s parno destilacijo iglic in storžkov črnega bora (Pinus nigra), rdečega bora (Pinus sylvestris) in obmorskega bora (Pinus pinaster).

Nadaljuj z branjem →

Z nosnimi inhalatorji nad prehladna obolenja

15 oktober 2018

Zima je tik pred vrati in počasi, vendar vedno pogosteje, se nas lotevajo različna prehladna obolenja. Tokrat smo se zato posvetili aromaterapevtskim inhalacijam z nosnimi inhalacijami za odgranjanje ravno teh »zimskih nevšečnosti«. Upamo, da boste posegli tudi po teh naravnih zdravilih.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat bezga

14 oktober 2018

Črni bezeg je grmovnica, ki zraste do 6m visoko. Do 30cm široko deblo ima globoko brazdasto skorjo. Raste v toplejših delih Evrope in Severne Amerike, z regionalnimi varietetami ali podvrstami, in tudi kot skupina posameznih podobnih vrst.

Nadaljuj z branjem →