Pripravimo povsem domače maslo iz oreščkov

14 januar 2015

Pripravimo povsem domače maslo iz oreščkov

Doma si lahko pripravimo povsem domače maslo iz arašidov, mandljev, brazilskih oreščkov, indijskih oreščkov, hikorije, lanenih semen, lešnikov, makadamije, pistacij, sezama, sončničnih semen, orehov in še bi lahko naštevali. Pripravimo jih lahko iz vseh oreščkov ali semen, ki vsebujejo veliko maščob in jih postrežemo domačim v obliki zdravega namaza.

Oreščki in semena so najbolj popolna hrana, ki jo lahko najdemo v naravi. Polni so beljakovin, koristnih maščobnih kislin, vlaknin, vitaminov in mineralov. Iz njih lahko tako pripravimo maslo, ki ne bo vsebovalo sintetičnih dodatkov ali hidrogenirane maščobe.

Priprava domačega masla ni nobena znanost. Za pripravo potrebujemo mikser (takšnega, ki ga uporabljamo za pripravo zdravih napitkov), 2-4 lončka oreščkov, 1-2 žlici deviškega kokosovega masla in sol ter sladilo (stevia, med…) po želji. Oreščki so lahko surovi ali praženi.

Domače maslo iz oreščkov

Vse sestavine damo v mikser in jih miskamo toliko časa, da se spremenijo v gladko pasto. Navadno to traja 20 minut, vendar je to čas, ki ga boste koristno uporabili. V kolikor je pasta pregosta, lahko dodamo še kakšno žlico deviškega kokosovega masla ali pa po žličkah dodajamo mleko. Maslo hranimo v zaprti posodi v hladilniku. Življenjsko dobo ima do 6 tednov, če ga seveda prej ne zmažejo otroci.

Poleg zgoraj naštetih sestavin lahko dodamo tudi različne začimbe (dobro se obnese cimet), različne vrste sladkorja (trsni, kokosov…), rozine ipd. Naj nam bo meja le naša domišljija.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Mazilo za srbečico ali ekcem

03 avgust 2017

Beseda ekcem izhaja iz grške besede, ki pomeni peniti se, vzkipeti ali vreti. Ekcem je zelo pogosta kožna motnja in ljudje, ki trpijo za njo vedo, da ni prijetna in da ne izgleda lepo. Na srečo pa lahko v nekaj preprostih korakih naredimo domače, naravno mazilo, ki nam bo pomagalo pri tej kožni nadlogi.

Nadaljuj z branjem →

Zdravilni napitek s cimetom in medom

24 februar 2017

Zvarek s cimetom in medom se uporablja za pospeševanje metabolizma, zniževanje ravni holesterola in zmanjševanje telesne teže. In še ena pomembna zadeva… okus… imeli ga boste radi ali pa ga boste sovražili.

Nadaljuj z branjem →

Sivkino maslo za telo

15 februar 2017

Eterično olje sivke je lahko, čisto in osvežujoče z zeliščno cvetnim vonjem, za pomirjanje uma in kože. V kozmetiki se uporablja dokaj pogosto zaradi izredno širokega spektra delovanja in priljubljenega vonja. Le kdo se nebi želel namazati s prečudovitim maslom za telo z vonjem po sivki?

Nadaljuj z branjem →