Pripravimo povsem domače maslo iz oreščkov

14 januar 2015

Pripravimo povsem domače maslo iz oreščkov

Doma si lahko pripravimo povsem domače maslo iz arašidov, mandljev, brazilskih oreščkov, indijskih oreščkov, hikorije, lanenih semen, lešnikov, makadamije, pistacij, sezama, sončničnih semen, orehov in še bi lahko naštevali. Pripravimo jih lahko iz vseh oreščkov ali semen, ki vsebujejo veliko maščob in jih postrežemo domačim v obliki zdravega namaza.

Oreščki in semena so najbolj popolna hrana, ki jo lahko najdemo v naravi. Polni so beljakovin, koristnih maščobnih kislin, vlaknin, vitaminov in mineralov. Iz njih lahko tako pripravimo maslo, ki ne bo vsebovalo sintetičnih dodatkov ali hidrogenirane maščobe.

Priprava domačega masla ni nobena znanost. Za pripravo potrebujemo mikser (takšnega, ki ga uporabljamo za pripravo zdravih napitkov), 2-4 lončka oreščkov, 1-2 žlici deviškega kokosovega masla in sol ter sladilo (stevia, med…) po želji. Oreščki so lahko surovi ali praženi.

Domače maslo iz oreščkov

Vse sestavine damo v mikser in jih miskamo toliko časa, da se spremenijo v gladko pasto. Navadno to traja 20 minut, vendar je to čas, ki ga boste koristno uporabili. V kolikor je pasta pregosta, lahko dodamo še kakšno žlico deviškega kokosovega masla ali pa po žličkah dodajamo mleko. Maslo hranimo v zaprti posodi v hladilniku. Življenjsko dobo ima do 6 tednov, če ga seveda prej ne zmažejo otroci.

Poleg zgoraj naštetih sestavin lahko dodamo tudi različne začimbe (dobro se obnese cimet), različne vrste sladkorja (trsni, kokosov…), rozine ipd. Naj nam bo meja le naša domišljija.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Eterično olje čajevca v kozmetiki

24 november 2018

Čavejec (Melaleuca alternifolia) prihaja iz Avstralije, kjer postaja izredno pomemben izvozni artikel. Mlada drevesa predelujejo v eterično olje čajevca (Melaleuca aetheroleum), ki ga najdemo v mnogih kozmetičnih izdelkih, tudi takšnih, ki sodijo v razred aromakozmetike in aromaterapije.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat lipe

21 november 2018

Lipa velja za središče družabnega življenja pri vseh Slovanih. V vaseh je bil tako običaj, da so na kamnitih sediščih vaščani obravnavali manjše medsebojne spore, sprejemali odločitve o medsebojni pomoči pri tekočih opravilih, volili, pod lipo pa so se tudi zbirali na praznovanjih, veselicah in plesih. Tako je lipa pomenila središče skupnosti. Tudi v ljudskem zdravilstvu ima bogato zgodovino, saj se lipov čaj kuha v zdravilne namene že vse od 16. stoletja.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat grenke pomaranče

17 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega grenke pomaranče. Sestavljen je iz 20-21% alkoholov. Deluje antiinflamatorno, antiseptično, antispazmodično, astringentno, pomirjevalno, hladilno, digestivno in sedativno.

Nadaljuj z branjem →