Pripravimo povsem domače maslo iz oreščkov

14 januar 2015

Pripravimo povsem domače maslo iz oreščkov

Doma si lahko pripravimo povsem domače maslo iz arašidov, mandljev, brazilskih oreščkov, indijskih oreščkov, hikorije, lanenih semen, lešnikov, makadamije, pistacij, sezama, sončničnih semen, orehov in še bi lahko naštevali. Pripravimo jih lahko iz vseh oreščkov ali semen, ki vsebujejo veliko maščob in jih postrežemo domačim v obliki zdravega namaza.

Oreščki in semena so najbolj popolna hrana, ki jo lahko najdemo v naravi. Polni so beljakovin, koristnih maščobnih kislin, vlaknin, vitaminov in mineralov. Iz njih lahko tako pripravimo maslo, ki ne bo vsebovalo sintetičnih dodatkov ali hidrogenirane maščobe.

Priprava domačega masla ni nobena znanost. Za pripravo potrebujemo mikser (takšnega, ki ga uporabljamo za pripravo zdravih napitkov), 2-4 lončka oreščkov, 1-2 žlici deviškega kokosovega masla in sol ter sladilo (stevia, med…) po želji. Oreščki so lahko surovi ali praženi.

Domače maslo iz oreščkov

Vse sestavine damo v mikser in jih miskamo toliko časa, da se spremenijo v gladko pasto. Navadno to traja 20 minut, vendar je to čas, ki ga boste koristno uporabili. V kolikor je pasta pregosta, lahko dodamo še kakšno žlico deviškega kokosovega masla ali pa po žličkah dodajamo mleko. Maslo hranimo v zaprti posodi v hladilniku. Življenjsko dobo ima do 6 tednov, če ga seveda prej ne zmažejo otroci.

Poleg zgoraj naštetih sestavin lahko dodamo tudi različne začimbe (dobro se obnese cimet), različne vrste sladkorja (trsni, kokosov…), rozine ipd. Naj nam bo meja le naša domišljija.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Naravne barve za pirhe

28 marec 2020

Tokrat bomo postavili eterična olja, kozmetiko, žganjekuho in sodarstvo ob stran in se posvetili veliki noči, za katero so značilni pirhi. Ponujamo vam naravna barvila za pirhe.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat modrega glavinca

21 marec 2020

Modri glavinec, tudi plavica ali modriš je enoletna zdravilna rastlina s pokončnim robatim steblom in modrimi koški, ki najpogosteje raste med vsemi vrstami žit.

Nadaljuj z branjem →

Kdaj smo odkrili toaletni papir in kaj smo uporabljali pred njegovim odkritjem?

14 marec 2020

Na našem starem portalu »Aromaterapija.si« smo našli še en članek, ki se navezuje na trenutno situacijo na celem svetu. Malo za šalo in malo zares se bomo tokrat posvetili toaletnemu papirju, ki ga menda zaradi paničnega nakupovanja v trgovinah tudi že primanjkuje. Vsi tudi vemo, da z njim onesnažujemo okolje in vsi vemo, da ga porabimo veliko preveč, vendar pa le redki vedo od kje je dejansko prišel in kaj so počeli pred samim odkritjem. No pa poglejmo...

Nadaljuj z branjem →