Prvo čiščenje alembika

11 avgust 2011

Tokrat smo se odločili, da vam pokažemo prvo čiščenje alembika oz. bakrenega destilatorja po tradicionalnem postopku. Mi smo na »sprehod« peljali naš hišni alembik z dvignjenim vratom volumna 10l, ki je primeren tako za kuhanje alkoholnih pijač, kot tudi za destiliranje aromatičnih rastlin.

Klasični alembik z dvignjenim vratom je sestavljen iz kotlička, vratu, glave, na katero je pritrjen termometer, spojne cevi, podaljška in hladilnika (Slika 1). Hladilnik ima na sodčku tudi dve odprtini za lažjo menjavo vode. Spojne cevi imajo medeninaste navoje za lažje sestavljanje destilatorja. V celoti je narejen iz bakra, ki ne vsebuje nobenih težkih kovin. Uporablja se ga lahko za vodno (destilacija drozge) ali parno destilacijo (destilacija aromatičnih rastlin), saj se lahko vrat alembika po želji odstrani (Slika 2).

Pred prvo uporabo alembika morate le-tega najprej očistiti po tradicionalnem postopku. To naredimo tako, da kotliček do ⅔ napolnemo z vodo in vanj nasujemo 5% ržene moke (Slika 3). Nanj poveznemo vrat (Slika 4), na vrat damo glavo (Slika 5), glavo pa povežemo s spojnimi cevmi s hladilnikom (Slika 6). Pred tem se moramo prepričati, da so vse cevi prehodne. Pri zategovanju navojev spojnih cevi moramo biti nežni, saj se pri višjih temperaturah baker razteza in bi lahko tako uničili navoje! Nato s hladno vodo napolnimo tudi sodček hladilnika (Slika 7).

Ko smo sestavili celoten alembik, moramo zamašiti še stike med deli alembika, ki nimajo navojev. To je stik med kotličkom in vratom ter vratom in glavo alembika. To lahko naredite s silikonskim trakom, ki je odporen na visoke temperature ali pa na tradicionalen način. Mi smo se odločili, da bomo stike mašili tradicionalno, z mešanico vode in ržene moke. V posodico stresemo nekaj moke (Slika 8) in dolijemo vodo ter vse skupaj mešamo toliko časa, da se naredi gosta zmes (Slika 9). S to zmesjo nato zamašimo stike (Slika 10).

Nato prižgemo gorilnik in pustimo, da voda v kotličku zavre. Ko temperatura v glavi naraste, jo moramo vzdrževati v temperaturnem območju okrog 110°C. Kmalu prične teči iz destilatorja mlečna tekočina, ki je dejansko destilat ržene moke (Slika 11). S čistilno destilacijo prenehamo takrat, ko se nateče približno 20% volumna kotlička. V našem primeru je bilo to 2l. Po koncu čistilne destilacije skrbno očistimo destilator s tekočo vodo (Slika 12) ali neabrazivnimi čistilnimi sredstvi. Po tem je alembik pripravljen na destilacijo. Mi smo to dejansko delali kar v potoku, ki je tekel zraven. Edina težava je bila zgolj v tem, da nas je zeblo v roke, saj je imela voda 13°C.

Čistilno destilacijo moramo opraviti pred prvo uporabo po nakupu ali pa pred prvo uporabo po daljšem obdobju. Čiščenje odstrani žvepleno kislino in ostale snovi, ki nastanejo med samo destilacijo.

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Kaj je hidrolat ali rožna voda

15 avgust 2018

Hidrolati ali z drugo besedo rožne vode, so vodotopne sestavine eteričnega olja in v aromaterapiji še kako uporabne.

Nadaljuj z branjem →

Ročno izdelana, naravna krema Chamois

20 julij 2018

Kolesarji rutinsko uporabljajo kremo Chamois za zmehčanje sedeža in preprečevanje drgnjenja. Veliko krem Chamois ​​ je ​​sicer komercialno na voljo, lahko pa si jo izdelate tudi sami s pomočjo receptov.

Nadaljuj z branjem →

Vodna kopel ali bain marie

11 julij 2018

Vodna kopel oziroma bain marie je postopek postopnega segrevanja materijalov pri enakomerni temperaturi. Največkrat se uporablja pri segrevanju hrane, kot je naprimer topljenje čokolade ali izdelava jajčne kreme, ki ju morate segrevati pri natančni temperaturi. Vodna kopel pa se uporablja tudi pri izdelavi domače kozmetike.

Nadaljuj z branjem →