Rastlinski glicerin

23 november 2009 2 komentarjev

Rastlinski glicerin

Glicerol, glicerin, 1,2,3-propantriol ali propan-1,2,3-triol so vsa imena za kemijsko spojino s formulo HOCH2CH(OH)CH2OH. Je pogosta sestavina kozmetičnih sredstev, tudi v organski kozmetiki, vendar pa moramo biti previdni pri doziranju. V prevelikih količinah izsušuje kožo.

Glicerin je viskozna tekočina sladkega okusa, ki je brez barve in vonja. Topna je v alkoholu in vodi, nikakor pa ne v oljih. Nase močno veže vodo in v kozmetičnih sredstvih služi kot hidratantno oz. vlažilno sredstvo. V kolikor pustite odprto stekleničko glicerina v kuhinji, boste čez nekaj časa našli v steklenički 80% glicerina in 20% vode. Enako deluje tudi v kozmetičnih sredstvih.

V naravi je glicerin predvsem zaestren, kot sestavljen del rastlinskih in živalskih maščob. Rastlinski glicerin nastane kot stranski produkt pri reakciji saponifikacije oz. umiljenja ali s hidrolizo navadno palminega in kokosovega olja.

Vse do leta 1889 niso vedeli, kako priti do rastlinskega glicerina, ki nastane med umiljenjem. Takrat so ga potrebovali za izdelavo nitroglicerina, iz katerega so izdelovali dinamit. Posledično je izdelovanje mila postalo izredno dobičkonosno. Milo nastane tako, da zmešamo med seboj maščobo in močno bazo. Ko poteka reakcija med maščobo in bazo, nastaja poleg mila, kot stranski produkt, tudi glicerin. Izdelovalci naravnih mil vse skupaj vlijejo v kalup, kjer se mešanica strdi in dozori v milo. Takšno milo je izredno vlažilno, saj vsebuje veliko glicerina. Industrijski izdelovalci mil pa se na tej točki ne ustavijo, pač pa mešanici dodajo morsko sol, ki povzroči, da sol priplava na površino, spodaj pa ostane tekočina, bogata z glicerinom. Na žalost je tako, da se naprej proda tudi milo, ki kožo izsušuje. Na srečo pa se glicerin proda kozmetičnim podjetjem, ki ga zamešajo v vlažilne kreme, ki jih stranke z izsušenimi rokami pokupijo.

Dandanes se glicerin pridobiva s hidrolizo palminega in kokosovega olja pri visokih pritiskih in temperaturah. Tak rastlinski glicerin je tudi veliko bolj koncentriran in čistejši. Uporablja se v kozmetične namene, kot sestavina zdravil, hrane, maziv ter v industriji.

 

 




2 Odgovorov

Unguentarium Slovenija
Unguentarium Slovenija

19 september 2016

Pozdravljeni Brane;
Verjetno imate v mislih izdelavo rastlinskih gliceritov: https://www.unguentarium.si/blogs/blog/zdravilni-zeliscni-gliceriti .
Rastlinski glicerin Unguentarium je jedilne kvalitete in je kot tak primeren za izdelavo gliceritov. Še posebej ker ni mešan in je 100% (99,4% do 99,7% po analizi).

Lp;
Unguentarium Slovenija

Brane
Brane

19 september 2016

Rastlinski glicerin

zanima me, ali se lahko z uporabo vašega rastlinskega glicerina pripravljajo izvlečki iz zdravilnih rastlin, podobno kot tinkture na osnovi alkohola?

Lep pozdrav
Brane

Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Eterično olje čajevca v kozmetiki

24 november 2018

Čavejec (Melaleuca alternifolia) prihaja iz Avstralije, kjer postaja izredno pomemben izvozni artikel. Mlada drevesa predelujejo v eterično olje čajevca (Melaleuca aetheroleum), ki ga najdemo v mnogih kozmetičnih izdelkih, tudi takšnih, ki sodijo v razred aromakozmetike in aromaterapije.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat lipe

21 november 2018

Lipa velja za središče družabnega življenja pri vseh Slovanih. V vaseh je bil tako običaj, da so na kamnitih sediščih vaščani obravnavali manjše medsebojne spore, sprejemali odločitve o medsebojni pomoči pri tekočih opravilih, volili, pod lipo pa so se tudi zbirali na praznovanjih, veselicah in plesih. Tako je lipa pomenila središče skupnosti. Tudi v ljudskem zdravilstvu ima bogato zgodovino, saj se lipov čaj kuha v zdravilne namene že vse od 16. stoletja.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat grenke pomaranče

17 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega grenke pomaranče. Sestavljen je iz 20-21% alkoholov. Deluje antiinflamatorno, antiseptično, antispazmodično, astringentno, pomirjevalno, hladilno, digestivno in sedativno.

Nadaljuj z branjem →