Razkužilo za roke

13 marec 2020

Domače razkužilo za roke

Zaradi trenutne situacije pri nas in v svetu, je v zadnjih dneh razkužilo za roke eden najbolj prodajanih in iskanih izdelkov. In ker ga je marsikje že zelo težko dobiti, smo mi pobrskali po člankih in receptih na našem nekdanjem portalu »Aromaterapija.si« (ki ni več v naši lasti) in izbrali nekaj receptov, ki so bili objavljeni med leti 2013 in 2015. Mogoče pa vam kakšen pride prav.

Recept 1: "Roparjevo olje"

Recept za to olje sega v 15. stoletje, ko je razsajala po Evropi kuga. Vsi so umirali, le skupina roparjev, ki je ropala domove umrlih in umirajočih, je ostala zdrava. Ko so jih le ujeli in postavili pred sodnika, je sodnik v zameno za njihovo življenje zahteval recept in povedali so ga.

  • 4ml eteričnega olja cimeta
  • 4ml eteričnega olja limone
  • 4ml eteričnega olja evkalipta
  • 3 žlice destilirane vode

Predlagamo, da omenjeni mešanici dodate še vsaj 5 žlic 70% alkohola. Vsebino zmešajte v steklenički in mešanico pred vsako uporabo dobro pretresite.

Recept za razkužilo za roke 2

Vsebino dobro zmešajte v steklenički in uporabljajte za razuževanje rok. Alkohol je naravni emulgator in vam zaradi tega ne bo potrebno vsebine pretresti pred uporabo. Eterično olje cimeta lahko draži kožo. V kolikor do tega pride, podvojite količino rastlinskega glicerina Unguentarium® ali zamenjajte to eterično olje z eteričnim oljem čajevca.

Recept 3

Originalni recept sicer ne vsebuje alkohola, ker pa je koronavirus precej trdoživ, predlagamo, da recepturi dodate tudi vsaj 5 žlic 70% alkohola. Vsebino dobro zmešajte v steklenički.

Recept 4

Zmešajte lecitin z eteričnimi olji ter mešanico počasi mešajte s pomočjo paličnega mešalnika. S tem boste naredili naravno in gosto emulzijo, ki je še posebno primerna za razkuževanje rok. Zaradi trdoživosti najnovejšega virusa tudi temu receptu dodajte 100ml 70% alkohola.

Bodite pozorni, da pri receptih, kjer je naveden alkohol, uporabite vsaj 70% alkohol. Ker pa le-ta zelo rad izsuši kožo, ne pozabite dodati ustrezne količine rastlinskega glicerina, ki bo poskrbel, da se vaša koža na rokah ne bo preveč izsušila.

Menda so znansteniki pred kakšnimi 15. ali 20. leti trdili, da se bomo leta 2020 z avtomobili vozili po zraku.... ampak kot sedaj vidimo avtomobili še ne letijo po zraku, se pa ljudje ponovno učijo pravilnega umivanja rok 😂

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Naravne barve za pirhe

28 marec 2020

Tokrat bomo postavili eterična olja, kozmetiko, žganjekuho in sodarstvo ob stran in se posvetili veliki noči, za katero so značilni pirhi. Ponujamo vam naravna barvila za pirhe.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat modrega glavinca

21 marec 2020

Modri glavinec, tudi plavica ali modriš je enoletna zdravilna rastlina s pokončnim robatim steblom in modrimi koški, ki najpogosteje raste med vsemi vrstami žit.

Nadaljuj z branjem →

Kdaj smo odkrili toaletni papir in kaj smo uporabljali pred njegovim odkritjem?

14 marec 2020

Na našem starem portalu »Aromaterapija.si« smo našli še en članek, ki se navezuje na trenutno situacijo na celem svetu. Malo za šalo in malo zares se bomo tokrat posvetili toaletnemu papirju, ki ga menda zaradi paničnega nakupovanja v trgovinah tudi že primanjkuje. Vsi tudi vemo, da z njim onesnažujemo okolje in vsi vemo, da ga porabimo veliko preveč, vendar pa le redki vedo od kje je dejansko prišel in kaj so počeli pred samim odkritjem. No pa poglejmo...

Nadaljuj z branjem →