Različne vrste sivke

16 marec 2011

Različne vrste sivke

Obstaja kar 30 različnih vrst sivke v rodu Lavandula in nekaj sto različnih križancev. Ker nastopa čas, namenjen sajenju sivke, smo se odločili, da predstavimo nekaj osnovnih vrst sivke in njihove osnovne značilnosti.

Komercialno najbolj pomembne vrste sivke so: prava sivka (Lavandula angustifolia), lavandin (L. x intermedia) in širokolistna sivka (L. latifolia).

Prava sivka (Lavandula angustifolia)

To sivko ponekod imenujejo tudi angleška sivka. Zanjo obstajajo tudi stara botanična imena: Lavandula vera in Lavandula officinalis. Latinsko ime "angustifolia" pomeni ozkolistna, saj ima prava sivka izredno ozke liste. Stebla so brez stranskih vej, veliko nižja od ostalih vrst in zgolj z enim cvetom na steblu. Cvetovi so različnih barv, od belih do vijoličnih. Je izredno trdoživa rastlina in zdrži zimske temperature tja nekje do -15°C. V kolikor rastejo v dobro drenirani zemlji, lahko preživijo tudi nižje temperature.

Nekateri križanci:

 • 'Alba' - beli cvetovi, daljša stebla, atraktivna in izredno dišeča rastlina
 • 'Buena Vista' - izredno veliki temno vijolični cvetovi, lahko cveti dvakrat na leto (junij in september),
 • 'Folgate' - srednje veliki svetlo vijolično-modri cvetovi, grmičasta rastlina,
 • 'Hidcote' - temno vijolični cvetovi, ki ohranijo barvo tudi po sušenju, izredno priljubljena vrsta za sajenje iz semena,
 • 'Irene Davis' - roza cvetovi, srednje velika rastlina,
 • 'Maillette' - veliki svetlo vijolično-modri cvetovi, srednje velika rastlina,
 • 'Mundstead' - srednje veliki cvetovi lila barve, izredno grmičasta rastlina, pogosto vzgojena iz semena,
 • 'Nana Alba' - izredno majhna rastlina z belimi cvetovi,
 • 'Royal Velvet' - temno vijolični cvetovi, srednje velika rastlina,
 • 'Twickel Purple' - veliki, temno vijolični in kompaktni cvetovi, izredno lepo oblikovana rastlina.

 

Širokolistna sivka (Lavandula latifolia)

To sivko ponekod imenujejo tudi 'spike', latinsko ime "latifolia" pa dejansko pomeni širokolistna. Bolje uspeva v toplejših predelih mediterana in cveti kasneje kot prava sivka. V komercialne namene se goji veliko redkeje.

Lavandin (Lavandula x intermedia)

Ta sivka spada med sterilne hibride, vzgojena pa je bila s križanjem prave in širokolistne sivke. Latinsko ime "intermedia" pomeni srednjelistna, kar nakazuje, da ima srednje široke liste. Rastlina cveti kasneje kot prava sivka in pred širokolistno, kvaliteta eteričnega olja pa je prav tako med obema prej omenjenima sivkama. Lavandin ime večje cvetove, od belih do temno vijoličnih barv.

Nekateri križanci:

 • 'Abrialii' - nekoč rastlina, na kateri je slonela produkcija eteričnega olja sivke v Franciji, vendar pa so sedaj gojenje opustili zaradi številnih bolezni; veliki in lepo oblikovani temno vijolično-modri cvetovi,
 • 'Alba' - cvetovi bele barve, velika in grmičasta rastlina, v kolikor se ne reže redno, oleseni,
 • 'Budrovka' - vzgojena pred petdesetimi leti na Hrvaškem, imenovana tudi hrvaška sivka, daje dober doprinos eteričnega olja, slabo prenaša zimske zmrzali,
 • 'Dutch' - srednje veliki modro-vijolični cvetovi, velika rastlina,
 • 'Fred Boutin' - temno-vijolični cvetovi, velika rastlina,
 • 'Grosso' - veliki in atraktivni temno modro-vijolični cvetovi, dobra kvaliteta eteričnega olja, dober doprinos eteričnega olja, srednje velika rastlina, najbolj gojen križanec,
 • 'Hidcote Giant' - kompaktni svetlo-modri cvetovi, velika rastlina, dolga stebla, atraktivna rastlina,
 • 'Old English' - srednje velika rastlina, sivkino-modri cvetovi,
 • 'Seal' - srednje veliki vijolični cvetovi, srednje grmičasta rastlina, izredno dišeča.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Mazilo za srbečico ali ekcem

03 avgust 2017

Beseda ekcem izhaja iz grške besede, ki pomeni peniti se, vzkipeti ali vreti. Ekcem je zelo pogosta kožna motnja in ljudje, ki trpijo za njo vedo, da ni prijetna in da ne izgleda lepo. Na srečo pa lahko v nekaj preprostih korakih naredimo domače, naravno mazilo, ki nam bo pomagalo pri tej kožni nadlogi.

Nadaljuj z branjem →

Zdravilni napitek s cimetom in medom

24 februar 2017

Zvarek s cimetom in medom se uporablja za pospeševanje metabolizma, zniževanje ravni holesterola in zmanjševanje telesne teže. In še ena pomembna zadeva… okus… imeli ga boste radi ali pa ga boste sovražili.

Nadaljuj z branjem →

Sivkino maslo za telo

15 februar 2017

Eterično olje sivke je lahko, čisto in osvežujoče z zeliščno cvetnim vonjem, za pomirjanje uma in kože. V kozmetiki se uporablja dokaj pogosto zaradi izredno širokega spektra delovanja in priljubljenega vonja. Le kdo se nebi želel namazati s prečudovitim maslom za telo z vonjem po sivki?

Nadaljuj z branjem →