Ročno izdelana, naravna krema Chamois

20 julij 2018

Ročno izdelana, naravna krema Chamois

Tour de France se je začel 7. julija in se bo končal 29. julija. Ta 21-etapni Grand Tour sestavlja 176 kolesarjev iz 22 ekip, od tega je 18 UCI World Teams in 4 UCI Professional Continental Teams. Ti izkušeni kolesarji na dolge razdalje razumejo pomen kreme Chamois za zmanjšanje drgnjenja, predvsem na notranjih stegnih kolesarja. Krema Chamois (Gamsova krema) je tako imenovana, ker je bila prvotno uporabljena za mehčanje sedeža iz gamsovega usnja ali »chammy«, ki je sčasoma otrdelo. Napredek v kolesarski tehnologiji je v veliki meri odpravil to težavo.

Danes kolesarji v prvi vrsti uporabljajo kremo Chamois za zmanjšanje drgnjenja, ki se navadno zgodi zaradi trenja med kolesarjevo kožo in kratkimi hlačami. Nekolesarji pa uporabljajo kremo Chamois za mehčanje in vlaženje kože. Kreme Chamois so komercialno na voljo, vendar se veliko ljudi raje odloča, da jo sami naredijo iz naravnih sestavin.

Kratek pregled

Ponavljajoče se trenje, ki se pojavi med kolesarjenjem, zahteva uporabo mazil, da preprečimo odrgnine zaradi sedeža, ki se v hujših primerih lahko razvijejo v abscese. Potrebo po kremi Chamois hitro uvidijo novi kolesarji, ko začnejo kolesariti vsak dan, še posebej pa v vročem vremenu. Nesmiselno je, da bi zaradi odrgnine prenehali kolesariti, zlasti če se to zgodi med tekmovanjem. Zato je nujno, da redno uporabljajo kremo Chamois.

Temeljni namen kreme Chamois je zmanjšanje trenja, zato mora ta biti gosta in spolzka. Običajno se nanaša na golo kožo, zato mora imeti tudi protibakterijske lastnosti za preprečevanje okužb. Poleg tega veliko krem Chamois ​​vsebuje blag lokalni anestetik proti bolečinam. Kolesarji pogosto uporabljajo tudi druge vrste krem za zdravljenje odrgnin po vožnji. Te kreme sicer lahko dobro delujejo kot antiseptik ali anestetik, vendar pa običajno niso namenjene za mazivo. Zato bi bilo od njih le malo koristi, če jih uporabite pred vožnjo.

Nanos kreme Chamois

Večina kolesarjev uporablja kremo Chamois na točkah trenja med sedežem in kožo, običajno na notranjih delih stegen, dimljah ali na zadnjici. Običajno nanašajo večjo količino kreme, saj je preveč kreme veliko boljše, kot da je kreme premalo, zlasti med tekmovanjem. Zaradi velike količine kreme je po vsaki vožnji bistveno, da po vožnji dobro operete svoje kolesarske hlače, da preprečite kopičenje starih nanosov kreme Chamois. Prav tako se morate po vožnji čim prej preobleči v čista in suha oblačila, da koža ne ostaja v stiku z vlažnimi hlačami.

Prav tako je pomembno, da pazite pri nanosu kreme. Kolesarji imajo pogosto na voljo različne kreme, ki služijo različnim namenom, zato lahko hitro po pomoti uporabijo napačno. Še posebej si ne želite, da bi nanesli kremo za ogrevanje nog na občutljivo kožo.

Sestavine

Sestavine za kremo Chamois lahko na splošno razvrstimo v rastlinska in eterična olja. Rastlinska olja služijo kot osnova in prvenstveno zagotavljajo mazljivost, čeprav lahko tudi mehčajo in vlažijo kožo. Eterična olja v kremi Camois zagotavljajo protiseptične in protibakterijske lastnosti ter ob uporabi na koži običajno zagotavljajo občutek hlajenja. Eterična olja lahko kremi Chamois dodate tudi za to, da bo imela prijeten vonj ali ji povečate mazljivost.

Masla

Karitejevo maslo in kakavovo maslo sta najbolj priljubljeni bazi za kremo Chamois.

Karitejevo maslo je narejeno iz oreha drevesa karite, znanstveno poznanega kot Vitellaria paradoxa, ki izvira iz Afrike. To je maščoba, ki je v glavnem sestavljena iz stearinskih in oleinskih kislin. Surovo karitejevo maslo je običajno rumeno, čeprav postane z večjo rafiniranostjo bolj bledo. Komercialno karitejevo maslo je razvrščeno glede na stopnje rafiniranja, ki vključujejo nerafinirano, rafinirano in ultrarafinirano maslo.

Karitejevo maslo se široko uporablja v kozmetiki, predvsem kot vlažilno sredstvo za kožo. Ima gosto, kremasto teksturo, ki ga naredi za odlično mazivo, s tališčem blizu temperature človeškega telesa. Čisto karitejevo maslo se lahko uporablja kot krema Chamois, čeprav mogoče nima tudi vseh drugih lastnosti, ki jih želite. Cena karitejevega masla je znatno odvisna od proizvajalca in rafiniranosti, zaradi njegove priljubljenosti pa je dostopno večini držav.

Kakavovo maslo, znanstveno poznano kot Theobroma oil, se pridobiva iz kakavovih zrn. Običajno se uporablja za izdelavo različnih izdelkov, vključno s kozmetičnimi izdelki, farmacevtskimi izdelki in čokolado. Kot karitejevo maslo ima tudi kakavovo maslo talilno točko tik pod temperaturo človeškega telesa. Prav tako pa ima okus in aromo čokolade.

Razen vonja imata karitejevo in kakavovo maslo zelo podobne lastnosti, če govorimo o njuni uporabi v kremi Chamois. Prav tako imata približno enako ceno, tako da sta v receptih na splošno zamenljiva.

Olja

Olja, ki se poleg številnih eteričnih olj najpogosteje uporabljajo v domačih kremah Chamois, so lešnikovo olje, lanolin, olje čajevca in kokosovo olje.

Nepozebnik, znan kot Hamamelis virginiana, je cvetoča rastlina, ki izvira iz Severne Amerike. Izvlečki njegovega lubja in listov so znani tudi kot »čarovniški oreh« in se v medicini in izdelkih za nego kože običajno uporablja kot sredstvo za hlajenje. Nepozebnik lahko lajša blago draženje kože in ima protibakterijske lastnosti, zaradi česar je priljubljena sestavina v kremi Chamois. Veliko pripravkov iz nepozebnika je komercialno dostopnih, običajno pa ti vsebujejo tudi dodatne sestavine, na primer: večina proizvodov iz nepozebnika vsebuje alkohol, ki ga mogoče ne želite v svoji kremi Chamois.

Lanolin je še ena naravna snov, ki se pogosto dodaja v kremo Chamois. Najdemo ga v ovčji volni in ščiti ovčjo kožo pred dejavniki iz okolja, še posebej pred dežjem. Lanolin je odporen na vodo, kar je zaželena lastnost v kremi Chamois. Cena lanolina se zelo razlikuje glede na namen izdelka in stopnjo predelave, zato je pred nakupom pomembno preveriti cene. Na primer: najdražji lanolinski izdelki se uporabljajo za zdravljenje bolečih bradavic pri doječih materah, vendar pa je nepredelani lanolin poceni in povsem primeren za uporabo v kremi Chamois.

Olje čajevca ali čajevec izhaja iz listov čajevca, znanstveno poznanega kot Melaleuca alternifolia. V čisti obliki se uporablja predvsem kot topikalno protibakterijsko in protiglivično sredstvo, zato je olje čajevca pogosta sestavina kreme Chamois, vendar pa je bistveno dražje od drugih olj, zato ga na splošno ne uporabite več, kot ga potrebujete.

Kokosovo olje je še eno olje, ki se pogosto doda v kremo Chamois. Dobro se meša s karitejevim in kakavovim maslom, zato je koristno za doseganje posebne konsistence. Kokosovo olje je dobro za kožo in je cenejše kot druga olja s podobno viskoznostjo, kot so olje iz konopljinega semena, jojobino olje in sončnično olje.

V kremo Chamois lahko dodamo različna eterična olja za prijeten vonj ali občutek hlajenja. Olje poprove mete je še posebej priljubljena izbira, saj vsebuje mentol, ki pri nanosu ustvari hladilni občutek mentola. Evkaliptusovo olje se uporablja zaradi istega razloga, še posebej pri kolesarjih, ki so nagnjeni k odrgninam od sedeža.

Recepti za izdelavo Chamois kreme

Celoten čas priprave za te recepte je načeloma krajši od ene ure, vendar pa bo čas izdelave odvisen od vaših kuharskih sposobnosti.

Osnovna krema Chamois

Osnovni recept za kremo Chamois, ki vam bo prihranil stroške nakupa veliko različnih sestavin. Potrebovali boste naslednje sestavine:

Dodajte karitejevo maslo in kokosovo olje v vodno kopel in ju segrevajte, dokler se ne stopita. Zmešajte skupaj. Lahko uporabite tudi lonec na gorilniku na zelo nizki temperaturi, če nimate možnosti za vodno kopel, vendar boste morali biti zelo previdni.

Mešanico odstranite iz vira toplote in pustite, da se ohladi. Vmešajte v lanolin.

Zmes postavite v zamrzovalnik za približno 20 minut, dokler se delno ne strdi. Stepajte zmes, dokler ne dosežete maslene konsistence. Kremo Chamois vlijte v lonček za shranjevanje.

Mentolova krema Chamois

Ta recept uporablja eterična, kar daje kremi občutek mentola. Potrebovali boste naslednje sestavine:

Segrejte karitejevo maslo in kokosovo olje ter ju segrevajte na zelo nizki vročini, dokler se ne stopita. Zmešajte.

Mešanico odstranite iz vira toplote in pustite, da se ohladi. Vmešajte lanolin.

Povzetek

Unguentarium ponuja sestavine in znanje svojim strankam, ki si želijo ustvariti lastne izdelke za aromaterapijo in kozmetične izdelke. Nudimo le naravne sestavine, ki vam pomagajo pri vzpostavljanju celotnega potenciala svoje telesne in psihološke blaginje. Kontaktirajte nas, če želite izvedeti več o tem, kako vam lahko pomagamo pri vašem naslednjem projektu.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Eterično olje čajevca v kozmetiki

24 november 2018

Čavejec (Melaleuca alternifolia) prihaja iz Avstralije, kjer postaja izredno pomemben izvozni artikel. Mlada drevesa predelujejo v eterično olje čajevca (Melaleuca aetheroleum), ki ga najdemo v mnogih kozmetičnih izdelkih, tudi takšnih, ki sodijo v razred aromakozmetike in aromaterapije.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat lipe

21 november 2018

Lipa velja za središče družabnega življenja pri vseh Slovanih. V vaseh je bil tako običaj, da so na kamnitih sediščih vaščani obravnavali manjše medsebojne spore, sprejemali odločitve o medsebojni pomoči pri tekočih opravilih, volili, pod lipo pa so se tudi zbirali na praznovanjih, veselicah in plesih. Tako je lipa pomenila središče skupnosti. Tudi v ljudskem zdravilstvu ima bogato zgodovino, saj se lipov čaj kuha v zdravilne namene že vse od 16. stoletja.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat grenke pomaranče

17 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega grenke pomaranče. Sestavljen je iz 20-21% alkoholov. Deluje antiinflamatorno, antiseptično, antispazmodično, astringentno, pomirjevalno, hladilno, digestivno in sedativno.

Nadaljuj z branjem →