Škodljivci in bolezni, ki prizadanejo sivko

04 april 2011

Škodljivci in bolezni, ki prizadanejo sivko

Sivka je izredno trdoživa rastlina, ki pa je kljub temu dovzetna za nekaj bolezni in vabljiva za nekaj škodljivcev. Tokrat se bomo posvetili nekaterim pogostim boleznim in škodljivcem, ki lahko prizadanejo nasad sivke.

Slinarica (Philaenus spumarius)

To je majhna žuželka, katere ličinka se obda s penasto slino in sesa rastlinske sokove. Izredno pogosto njene ličinke najdemo na sivki, vendar ne povzroča resnejših poškod na sami rastlini. V najslabšem primeru odmre steblo, na katerem je bila ličinka.

Listna uš

Listne uši izredno redko poškodujejo sivko, vendar pa širijo naokrog virus lucerninega mozaika.

Virus lucerninega mozaika

Ta virus, ki ga prenašajo listne uši, je izredno pogosta virusna okužba, ki prizadane sivko. Na rastlinah se to vidi po svetlo rumenih zaplatah, ki nastanejo na listih in poganjkih. Virus rastline ne uniči, pač pa jo samo prizadane. Posledično izredno upade tudi pridelek.

Obolele rastline je potrebno odstraniti in zažgati. S tem preprečimo širitev virusne okužbe. Pazljivi moramo biti tudi na čistost orodja s katerim sivko žanjemo, saj lahko virus prenašamo tudi s tem orodjem.

Glivična okužba korenin (Phytophthora cinnamoni in Armillariella mellea)

Sivka je nagnjena h glivičnim okužbam korenin, ki povzročajo pospešeno gnitje korenin. To je še bolj pogosto takrat, ko zemlja slabo odvaja vodo in ko je v zraku preveč vlage. Korenine so prizadete v vlažnem obdobju, ko pa pride obdobje suše, pa rastlina preko prizadetega koreninskega sistema ne dobi dovolj vlage in se zato posuši. Tako propadejo celotne rastline ali le njihov večji del. Slednje bodo propadle naslednje leto v celoti.

Za preprečevanje takšne okužbe je potrebno predvsem preventivno delovanje. Poskrbeti moramo, da bo na njivi dobra drenažna zemlja ali pa postaviti drenažni sistem. Ko se pojavi bolezen moramo odstraniti prizadete rastline, pogosto je tudi najbolje, da odstranimo tudi sosednje, ki so še zdrave. Pri tem moramo iz zemlje pobrati ves koreninski sistem rastline, saj se tam nahajajo spore, ki se bodo v dobrih pogojih ponovno namnožile. To vsekakor ni zdravilo, pač pa samo nujen ukrep. Na tem mestu nikakor ne sadimo novih sadih sivke, saj bodo tudi te zbolele takoj, ko bodo vremenski pogoji za razrast glivic ugodni.

Glivična okužba listov (Septoria lavandulae)

Na listih se razmnožijo glivice, to obolenje pa je vidno v obliki pik in rumenkastega obarvanja listov. Listi v končni fazi odpadejo. Bolezen se pojavi navadno v rastlinjakih, ko sadike držimo v okolju polnem vlage ali tam, kjer je izredno vlažna klima. Rastline se opomorejo, ko vlage ni več v zraku.

Bakterioza (Pseudomonas syringae)

Bakterijska okužba nastane na rastlini takrat, ko ta raste v vlažnem okolju. Povzroči propad novih poganjkov in občutno zmanjša pridelek, na koncu pa rastlina odmre. Je izredno pogosta v Evropi, redkeje pa se pojavlja na drugih kontinentih.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Eterično olje čajevca v kozmetiki

24 november 2018

Čavejec (Melaleuca alternifolia) prihaja iz Avstralije, kjer postaja izredno pomemben izvozni artikel. Mlada drevesa predelujejo v eterično olje čajevca (Melaleuca aetheroleum), ki ga najdemo v mnogih kozmetičnih izdelkih, tudi takšnih, ki sodijo v razred aromakozmetike in aromaterapije.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat lipe

21 november 2018

Lipa velja za središče družabnega življenja pri vseh Slovanih. V vaseh je bil tako običaj, da so na kamnitih sediščih vaščani obravnavali manjše medsebojne spore, sprejemali odločitve o medsebojni pomoči pri tekočih opravilih, volili, pod lipo pa so se tudi zbirali na praznovanjih, veselicah in plesih. Tako je lipa pomenila središče skupnosti. Tudi v ljudskem zdravilstvu ima bogato zgodovino, saj se lipov čaj kuha v zdravilne namene že vse od 16. stoletja.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat grenke pomaranče

17 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega grenke pomaranče. Sestavljen je iz 20-21% alkoholov. Deluje antiinflamatorno, antiseptično, antispazmodično, astringentno, pomirjevalno, hladilno, digestivno in sedativno.

Nadaljuj z branjem →