Eterično olje čajevca v kozmetiki

24 november 2018

Čavejec (Melaleuca alternifolia) prihaja iz Avstralije, kjer postaja izredno pomemben izvozni artikel. Mlada drevesa predelujejo v eterično olje čajevca (Melaleuca aetheroleum), ki ga najdemo v mnogih kozmetičnih izdelkih, tudi takšnih, ki sodijo v razred aromakozmetike in aromaterapije.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat lipe

21 november 2018

Lipa velja za središče družabnega življenja pri vseh Slovanih. V vaseh je bil tako običaj, da so na kamnitih sediščih vaščani obravnavali manjše medsebojne spore, sprejemali odločitve o medsebojni pomoči pri tekočih opravilih, volili, pod lipo pa so se tudi zbirali na praznovanjih, veselicah in plesih. Tako je lipa pomenila središče skupnosti. Tudi v ljudskem zdravilstvu ima bogato zgodovino, saj se lipov čaj kuha v zdravilne namene že vse od 16. stoletja.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat grenke pomaranče

17 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega grenke pomaranče. Sestavljen je iz 20-21% alkoholov. Deluje antiinflamatorno, antiseptično, antispazmodično, astringentno, pomirjevalno, hladilno, digestivno in sedativno.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat geranije

14 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega olja geranije. Vonj rožne vode geranije je sladko rožen. Sestavljen je iz 30-45% alkoholov in 39-42% ketonov. Deluje analgetično, antikoagulantno, antiinflamatorno, antivirusno, baktericidno, pomirjevalno, dekongestivno, digestivno, ekspektorantno, lipolitično, mukolitično, sedativno, stimulativno.

Nadaljuj z branjem →


Hidrolat divjega korenja

10 november 2018

Divje korenje je enoletna ali dvoletna rastlina z neužitno belo korenino.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat damaščanske vrtnice

07 november 2018

Cvetni listi damaščanske vrtnice imajo na notranji površini majhne žleze, ki oddajajo vonjave. Hidrolat ali rožna voda je stranski produkt vodne destilacije damaščanske vrtnice, v katerem so v vodi topne aromatične snovi rastline.

Nadaljuj z branjem →

Nega ran z aromaterapijo

27 oktober 2018

Koža je v našem telesu organ, ki je najbolj izpostavljen infekcijam, boleznim in poškodbam, celjenje ran pa je nazorni prikaz, kako naše telo učinkovito vzdržuje homeostazo. Pogosto pa moramo tem kompleksnim mehanizmom vzpostavljanja notranjega okolja v območju, ki je optimalno za življenje, tudi pomagati. Zavedati se moramo, da se iz akutnih obolenj hitro razvijejo tudi kronična. Zato se bomo tokrat posvetili učinkovitemu delovanju aromaterapije in naravnih kozmetičnih pripravkov na celjenje ran.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat citronke

23 oktober 2018

Citronka je visok listnat grm s suličastimi in dišečimi listi ter majhnimi, belimi ali rožnatimi cvetovi. Eterično olje se pridobiva s parno destilacijo listov. Domovina citronke je Južna Amerika, od 18. stoletja pa je znana tudi v Evropi kot okrasna in zdravilna rastlina. Iz njenih listov in delov stebla se pripravlja tudi čaj.

Nadaljuj z branjem →