Hidrolat geranije

14 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega olja geranije. Vonj rožne vode geranije je sladko rožen. Sestavljen je iz 30-45% alkoholov in 39-42% ketonov. Deluje analgetično, antikoagulantno, antiinflamatorno, antivirusno, baktericidno, pomirjevalno, dekongestivno, digestivno, ekspektorantno, lipolitično, mukolitično, sedativno, stimulativno.

Nadaljuj z branjem →

Destilacija poprove mete

15 julij 2016 2 komentarjev

Parna destilacija poprove mete Unguentarium 02Destilacija mete je tipična za rastline, ki vsebujejo srednje količine površinskega eteričnega olja, ki se nahaja na rahlo absorptivni podlagi listov. Zato se ne razlikuje med posameznimi vrstami met, temveč je za vse mete enaka.

Nadaljuj z branjem →

Destilator Al-Ambiq® v "akciji"

18 julij 2013

Pred nekaj dnevi nam je lastnik 5l alambika z vratom podjetja Al-Ambiq® poslal sliko destilacije sivke s pripisom: »22ml olja pri vsaki destilaciji, 30 odstotkov cvetov odprtih.«

Nadaljuj z branjem →

Sušenje sivke na enostaven način

13 junij 2012

Čez dober mesec se bo na najbolj sončnih nasadih pričela žetev sivke. Njene cvetove lahko podestiliramo in tako spremenimo v prečudovito eterično olje ali pa cvetove posušimo za kasnejšo uporabo v čajih, repelentnih blazinicah ipd. Tokrat smo za vas pripravili čudovito idejo, kako na enostaven način posušiti majhno količino sivke.

Nadaljuj z branjem →


Gojenje in razmnoževanje citronke

06 april 2012

Človek se v citronko dobesedno zaljubi in je ne more prenehati vohati. Vzgojiti je ni težko, vendar pa pri nas na žalost ne prezimi zunaj. Iz njenih listov se lahko pripravi prečudovit čaj, eterično olje ali pa z njenimi listi pripravimo aromatične vrečke, s katerimi odišavimo dom.

Nadaljuj z branjem →

Destilacija z dijaki Gimnazije Piran

03 april 2012

Destilacija z dijaki Gimnazije Piran 02Letos so dijaki slovenskih gimnazij za obvezno domače branje imeli tudi knjigo Parfum, zgodba o morilcu avtorja Patricka Süskinda. Zato smo jim danes skupaj s profesorico kemije in slovenščine popeljali v obdobje začetkov parfumerije in z njimi destilirali. Oglejte si zanimive fotografije destilacije rožmarina..

Nadaljuj z branjem →

Pridobivanje eteričnega olja rastlin iz rodu kadulj

15 september 2011

Rod kadulj (Salvia) je izredno bogat z aromatičnim rastlinjem, ki imajo bogato zgodovino uporabe v zeliščarstvu, ljudski medicini, aromaterapiji in aromakozmetiki. Največ teh rastlin raste na področju Mediterana, kjer jih tudi s pridom izkoriščajo za pridelavo eteričnega olja in čaja.«

Nadaljuj z branjem →

Vzgoja in gojenje aromatičnih rastlin iz rodu kadulj

14 september 2011 1 komentar

Rastline iz rodu kadulj so ljudje že od davnine gojili zaradi njihovih zdravilnih lastnosti. Čaje, ki so jih pripravili iz svežih ali posušenih listov, so uživali za pomiritev razdraženega želodca in prebavil, blaženje kašlja, zdravljenje vnetega grla, požiralnika in želodca, zobobolov, diabetesa, povišanega krvega tlaka, revmatizma in kožnih obolenj.«

Nadaljuj z branjem →