Hidrolat navadnega brina

18 april 2020

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega olja brina. Sestavljen je iz 74-78% alkoholov in 8-9% ketonov. Deluje analgetično, antikoagulantno, antiinflamatorno, antivirusno, baktericidno, pomirjevalno, dekongestivno, digestivno, ekspektorantno, lipolitično, mukolitično, sedativno, stimulativno.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat muškatne kadulje

16 april 2020

Muškatna kadulja je dvoletna ali enoletna rastlina z velikimi, kosmatimi in zelenimi listi. Cvetovi so majhni, modro-vijolične ali bele barve. Hidrolat se prideluje s parno destilacijo cvetnih vršičkov in listov. Vsebuje 11-49% alkoholov in 3-76% estrov. Deluje analgetično, antiseptično in astringentno. Prav tako uravnava nivo hormonov in živčni sistem.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat modrega glavinca

21 marec 2020

Modri glavinec, tudi plavica ali modriš je enoletna zdravilna rastlina s pokončnim robatim steblom in modrimi koški, ki najpogosteje raste med vsemi vrstami žit.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat melise

12 marec 2020

Melisa je zdravilna rastlina in začimba, ki uspeva v Sredozemlju. Njeno ime je grškega izvora in sicer melissa pomeni čebela. To ime je dobila zaradi bogatih cvetov, na katerih se čebele rade pasejo. Druga ljudska imena za to rastlino so: aselnica, čebeloperka, črnica, maternjak, matičnik, medeni list, medenka, medovka, oselnica, osenika, rojevnica, srčno zelje, citronska melisa, limonasta meta... Je do 80cm visoka trajnica s širokorobnimi, pecljatimi in nazobčanimi listi. Ima majhne, bele, včasih nekoliko rožnate ali rumenkaste cvetove. Dišijo po limoni. Korenine so razrasle in lasaste. Raste na suhih tleh na sončni legi na posekah in ob zidovih, kjer je zavarovana pred vetrom."

Nadaljuj z branjem →


Hidrolat lipe

21 november 2018

Lipa velja za središče družabnega življenja pri vseh Slovanih. V vaseh je bil tako običaj, da so na kamnitih sediščih vaščani obravnavali manjše medsebojne spore, sprejemali odločitve o medsebojni pomoči pri tekočih opravilih, volili, pod lipo pa so se tudi zbirali na praznovanjih, veselicah in plesih. Tako je lipa pomenila središče skupnosti. Tudi v ljudskem zdravilstvu ima bogato zgodovino, saj se lipov čaj kuha v zdravilne namene že vse od 16. stoletja.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat geranije

14 november 2018

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega olja geranije. Vonj rožne vode geranije je sladko rožen. Sestavljen je iz 30-45% alkoholov in 39-42% ketonov. Deluje analgetično, antikoagulantno, antiinflamatorno, antivirusno, baktericidno, pomirjevalno, dekongestivno, digestivno, ekspektorantno, lipolitično, mukolitično, sedativno, stimulativno.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat divjega korenja

10 november 2018

Divje korenje je enoletna ali dvoletna rastlina z neužitno belo korenino.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat damaščanske vrtnice

07 november 2018

Cvetni listi damaščanske vrtnice imajo na notranji površini majhne žleze, ki oddajajo vonjave. Hidrolat ali rožna voda je stranski produkt vodne destilacije damaščanske vrtnice, v katerem so v vodi topne aromatične snovi rastline.

Nadaljuj z branjem →