Uporaba rastlinskega glicerina

11 julij 2012

Uporaba rastlinskega glicerina Unguentarium Slovenija

Rastlinski glicerin, lahko tudi glicerol, je organska spojina in stranski produkt izdelave mila, množično pa se ga pridobiva tudi s hidrolizo palmovega in kokosovega olja pri visokih pritiskih in temperaturah. Slednji rastlinski glicerin je tudi veliko bolj koncentriran in čistejši. Raztaplja se v vodi in alkoholu, netopen pa je v olju. Je sladkega okusa, prozoren, brez vonja in popolnoma nestrupen. Množično se uporablja kozmetiki, farmaciji in prehrambeni industriji. Izdelki, ki vsebujejo glicerin so še posebno primerni za občutljivo kožo in so povsem varni za otroke, saj glicerin kože ne draži. Nase veže vlago iz okolice in koži vrača prožnost, saj kožo dodatno vlaži in jo čisti. Prav tako preprečuje nastanek gub, saj so gube posledica izsušenosti kože, izsušena koža pa ni več toliko prožna. Koža izgubljeno vlago izredno težko nadomešča.

V kozmetiki najdemo glicerin najbolj pogosto v hidratantnih kremah, kremah za britje, losijonih, milih, deodorantih in ličilih. V farmaciji najdemo glicerin v pripravkih za zdravljenje glivičnih okužb, luskavice, ekcema ipd.

 

Uporaba v kozmetiki

Glicerin iz okolja privlači vlago in jo veže na lase. Kot regenerator se izredno dobro obnese pri kodrastih laseh, ki se izredno hitro izsušijo. Kodri se tudi veliko lepše izoblikujejo.

Pripravek za nego kodrastih las si naredimo v obliki pršila. V steklenički zmešamo en del rastlinskega glicerina z enim delom destilirane vode. Tej mešanici dodamo še eterično olje rožmarina, bora, ciprese in smreke. Ta eterična olja pospešijo prekrvavitev lasišča in ojačajo lasno strukturo. Po tuširanju si lase enostavno napršimo s to mešanico.

Glicerin v majhnih količinah kožo vlaži, mehča in tudi obnavlja. Leta 2003 so bili v Žurnalu raziskovalne dermatologije (The Journal of Investigative Dermatology) objavljeni rezultati raziskave1, ki je pokazala, da glicerin pospešuje dozorevanje kožnih celic. To ne pomeni, da se koža hitreje stara, pač pa da se zdrave in vitalne kožne celice razvijejo hitreje.

Za nego kože si lahko pripravimo obrazno masko iz enega dela glicerina, enega dela medu in dveh delov vode. Vodo lahko nadomestimo tudi z mlekom ali zeliščnimi čaji. Mešanici dodajamo zmlete kosmiče toliko časa, dokler se zmes ne zgosti. Masko enakomerno razporedimo po obrazu in jo pustimo delovati 20 minut. Nato jo speremo z mlačno vodo.

Preprost losijon za nego obraza si lahko pripravimo tudi iz enega dela rastlinskega glicerina, enega dela mandljevega olja in enega dela jojobinega olja. Vse sestavine dobro zmešamo in shranimo v steklenički na pumpico. Losijon uporabimo takoj po čiščenju obraza in sicer tako, da ga nežno vtremo v kožo. V kolikor želimo še ojačati delovanje losijona, mu dodamo še eterično olje geranije, ki uravnava delovanje kože.

 

Uporaba v zdravstvu

Farmacija in medicina uporabljata glicerin v mnogih pripravkih. Z njim lahko znižamo pritisk v očesu zaradi glavkoma ali pa pred očesno operacijo ali pregledom.V obliki intravenoznega pripravka lahko z njim znižamo pritisk v lobanji ali otekline različnih tkiv, saj glicerin nase veže tekočino iz tkiv in jo odvaja v krvni obtok.

Pri analnih svečkah proti zaprtosti deluje kot mehčalo in lubrikant. Iz okolnega tkiva namreč odvaja vodo v črevo in rektum, kjer se posledično blato zmehča. Mehko blato pa potem lažje izločimo.

Glicerin deluje kot mehčalo, topilo, sladilo in vlažilo. Zaradi tega ga najdemo v različnih tinkturah, izvlečkih, mazilih in kremah. Pri slednjih dveh preprečuje tudi izsuševanje in deluje kot konzervans.

 

Uporaba v zeliščarstvu

Glicerit je vrsta tinkture, kjer namesto etanola uporabimo kot topilo rastlinski glicerin. Tako dobimo brezalkoholno tinkturo sladkega okusa, ki je primerna za otroke in diabetike, saj glicerin ne dvigne nivo sladkorja v krvi. Glicerit pripravimo tako, da damo v kozarec 1 del na drobno sesekljanih svežih ali posušenih zelišč in jih prelijemo s 6 deli 100% rastlinskega glicerina in 4 deli destilirane vode. Kozarec zapremo in ga maceriramo pri sobni temperaturi vsaj tri tedne. V tem času ga vsakodnevno dobro pretresemo. Nato vsebino skrbno precedimo skozi gazo in shranimo v temnih stekleničkah na kapalko. Življenjsko dobo ima dve leti, saj glicerin služi kot konzervans.

 

Uporaba 100% rastlinskega glicerina

100% rastlinski glicerin lahko uporabljamo tudi za čiščenje površin, saj uničuje bakterije. Ob stiku z bakterijo iz nje namreč potegne vso vodo, brez vode pa bakterija ne more živeti. V kolikor imamo težave s slabim zadahom, lahko grgramo glicerin, ki bo uničil bakterije v ustih, ki so v večini primerov vzrok za slab zadah. Njegovo moč bomo ojačali tudi z antibakterijskimi eteričnimi olji.

 

Uporaba v prehranski industriji

Glicerin se pogosto uporablja tudi v prehranski industriji, saj mehča glazuro na tortah in jih še dodatno osladi. Dodaja se ga tudi bonbonom, saj prepreči kristalizacijo sladkorja. Uporablja se ga tudi kot sladilo, saj ne dvigne nivo sladkorja v krvi, konzervans in emulgator.

 

Vir:

  1. Is Endogenous Glycerol a Determinant of Stratum Corneum Hydration in Humans?, http://www.nature.com/jid/journal/v125/n2/full/5603481a.html

 
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Hidrolat bora

20 oktober 2018

Hidrolat bora se prideluje s parno destilacijo iglic in storžkov črnega bora (Pinus nigra), rdečega bora (Pinus sylvestris) in obmorskega bora (Pinus pinaster).

Nadaljuj z branjem →

Z nosnimi inhalatorji nad prehladna obolenja

15 oktober 2018

Zima je tik pred vrati in počasi, vendar vedno pogosteje, se nas lotevajo različna prehladna obolenja. Tokrat smo se zato posvetili aromaterapevtskim inhalacijam z nosnimi inhalacijami za odgranjanje ravno teh »zimskih nevšečnosti«. Upamo, da boste posegli tudi po teh naravnih zdravilih.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat bezga

14 oktober 2018

Črni bezeg je grmovnica, ki zraste do 6m visoko. Do 30cm široko deblo ima globoko brazdasto skorjo. Raste v toplejših delih Evrope in Severne Amerike, z regionalnimi varietetami ali podvrstami, in tudi kot skupina posameznih podobnih vrst.

Nadaljuj z branjem →