Zakaj je moje karitejevo maslo grudasto, zrnasto oziroma peščeno?

05 april 2020

Grudasto shea maslo

Se je tudi vam že zgodilo, da je vaše karitejevo oziroma shea maslo postalo zrnasto? Ali pa ste morebiti takšnega že dobili? Se je zrnavost pojavila pri vašem domačem mazilu, ki ste ga naredili s pomočjo karitejevega masla? Ne skrbite, z maslom ni popolnoma nič narobe. Mi pa smo tu za vas, da vam poskušamo na čim bolj enostaven način razložiti, kaj se dogaja z vašim maslom.

Naj že takoj na začetku omenimo, da se zrnavost naravnega masla ne pojavlja samo pri kariteju, temveč tudi pri drugih maslih. Je pa res, da je pojav najbolj opazen ravno pri karitejevem maslu ter mango maslu. Hiter odgovor na vaše vprašanje je, da maslo ni pokvarjeno in je z njim popolnoma vse vredu. Gre za popolnoma naraven in normalen proces.

Karitejevo maslo in ostala rastlinska masla, ne glede na to, ali so deviška ali rafinirana, so do določene temperature v trdni obliki. Vsako od masel ima svojo specifično območje tališča, ko se začne iz trdne oblike (maslo) spreminjati oziroma topiti v tekočo obliko (olje). Karitejevo maslo ima tališče pri oziroma med 30-42°C, lahko pa tudi kakšno stopinjo nižje. Karitejevo maslo je sestavljeno iz različnih maščobnih kislin, katere imajo različna tališča. Ravno zaradi tega, je tališče masla navedeno v obliki območja in ne točne temperature, saj se različni deli (maščobne kisline) masla topijo pri različnih temperaturah. V spodnji tabeli si lahko ogledate maščobne kisline, ki se nahajajo v shea maslu ter njihova tališča.

Koda Vrsta Količina v % Tališče v °C
Nasičene maščobne kisline
C16:0 Palmitinska kislina 4-8 62
C18:0 Stearinska kislina 41-50 68-69
C20:0 Arašidova kislina 1-3,5 -48
Enkrat nenasičene maščobne kisline
C18:1 Oleinska kislina 46-62 12-14
Večkrat nenasičene maščobne kisline
C18:2 Linolska kislina 6-10 -5

 

Iz tabele je razvidno, da kar 58 do 90% maščobnih kislin v kariteju predstavljata stearinska in oleinska kislina. Delež teh dveh maščobnik kislin vpliva na konsistenco karitejevega masla. Stearinska kislina mu daje trdno konsistenco, oleinska kislina pa vpliva na to, kako mehko ali trdo je maslo, glede na temperaturo okolice.

Če želimo, da se tekoče olje ponovno strdi in postane trdo, ga je potrebno ohladiti pod njegovo tališče. In ravno tukaj se nahaja odgovor na vaše vprašanje.

Kot smo že ugotovili, imajo različne maščobne kisline, ki sestavljajo maslo, različne točke tališča. In ko se maslo počasi ohlaja, se maščobne kisline z nižjim tališčem strdijo hitreje, kot maščobne kisline z višjim tališčem. Tako počasi nastajajo zrnca, pesek ali kristalčki v karitejevem maslu. Večkrat se postopek taljenja in strjevanja ponovi, več oziroma bolj bo maslo zrnasto. Za nastanek zrnc so dovolj že čisto majhna, dnevna nihanja temperature v prostoru oziroma sobi. Majše količine masla se začnejo topiti hitreje in so bolj dovzetne na spreminjanje temperature v okolici, zato je pri njih tudi veliko večja možnost pojava grudic.

Kaj lahko naredimo z zrnastim / grudastim karitejevim maslom?

Kot smo že omenili, zrnasto oziroma peščeno maslo ni ne slabo, niti pokvarjeno, ampak je posledica naravnih sprememb temperature v okolici masla. Takšno maslo lahko normalo uporabljate naprej. Pred nanosom na kožo, ga je najbolje najprej pogreti in razmazati med dlanmi. Zaradi toplote telesa oziroma dlani, se bo maslo med njimi lepo stopilo, vključno z grudicami. Šele nato ga nanesite na željeni predel telesa in razmažite.

Če pa vas grudice oziroma zrnavost preveč motijo, pa predlagamo, da maslo počasi in previdno stopite nad vodno kopeljo. Bodite pozorni, da se maslo resnično v celoti raztopi in segreje na približno 70°C. Nato maslo prelijete nazaj v kozmetični lonček in poskrbite, da se čim hitreje ohladi. Najbolje bo, da ga za nekaj časa postavite v zamrzovalnik. Tako se bo najhitreje ohladil in se bodo maščobne kisline v maslu enakomerno in hitro strdile. Vendar pazite, da ga ne pozabite v zamrzovalniku, saj kariteja ni priporočljivo zamrzovati. Prav tako pa velja opozoriti, da ta rešitev ni dolgoročna in se bodo grudice prej ali slej spet pojavile. Segrevanje na visoke temperatute pa tudi slabo vpliva na samo kvaliteto masla in njegovo obstojnost.

Po vsem prebranem imate sedaj tudi odgovor, zakaj karitejevo maslo, ki ga poleti hranite v avtu ni grudasto. Vozila se namreč na soncu zelo segrejejo. Ko pa jih prestavimo v senco ali garažo, ali pa v njih uporabljamo klimatsko napravo, se hitro ohladijo. S tem pa se hitro ohladi tudi raztopljeno maslo, ki ga hranite v avtu.

Ne glede na to, kako radi imamo karitejevo maslo, je zrnavost ena od njegovih lastnosti, ki je ne moremo preprečiti, vsaj ne dolgoročno.

Za tiste, ki bi radi razširili uporabo karitejevega masla in bi ga radi uporabili še kako drugače, pa lahko na spodnjih povezavah najdete nekaj receptov:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Hidrolat navadnega brina

18 april 2020

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega olja brina. Sestavljen je iz 74-78% alkoholov in 8-9% ketonov. Deluje analgetično, antikoagulantno, antiinflamatorno, antivirusno, baktericidno, pomirjevalno, dekongestivno, digestivno, ekspektorantno, lipolitično, mukolitično, sedativno, stimulativno.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat muškatne kadulje

16 april 2020

Muškatna kadulja je dvoletna ali enoletna rastlina z velikimi, kosmatimi in zelenimi listi. Cvetovi so majhni, modro-vijolične ali bele barve. Hidrolat se prideluje s parno destilacijo cvetnih vršičkov in listov. Vsebuje 11-49% alkoholov in 3-76% estrov. Deluje analgetično, antiseptično in astringentno. Prav tako uravnava nivo hormonov in živčni sistem.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat modrega glavinca

21 marec 2020

Modri glavinec, tudi plavica ali modriš je enoletna zdravilna rastlina s pokončnim robatim steblom in modrimi koški, ki najpogosteje raste med vsemi vrstami žit.

Nadaljuj z branjem →