Zatiranje plevela v nasadu sivke

02 april 2011

Zatiranje plevela v nasadu sivke

Eno od najbolj zahtevnih opravil v nasadu sivke je definitivno zatiranje plevela. Sivka je namreč ena od rastlin, ki slabo tekmuje z agresivnim plevelom, rezultat pa je slabši pridelek. Zato se bomo tokrat posvetili zatiranju plevela v nasadu sivke brez uporabe herbicidov.

Že v prejšnjem članku smo povedali, da moramo pred zasajanjem sadik sivke njivo dobro preorati. Kasneje lahko razrast plevela omejimo ali preprečimo na različne načine. Ročno pletje je delovno izredno naporno, vendar neobhodno, delono pa si lahko pomagamo s površinskim oranjem med samimi vrstami ali pa pred samim zasajanjem sivke njivo prekrijemo s plastično folijo ali kasneje z nasteljo.

Plastična folija

Mnogi gojitelji sivke za zatiranje plevela uporabljajo plastično folijo, ki prepušča zrak in vodo. Folija je dokaj draga in kot taka primerna za manjše nasade sivke. Vsekakor je potrebno preceniti strošek same folije s stroškom ročnega pletja. Prekrijemo lahko celotno njivo ali samo ozek pas ob posameznih vrstah, preostali prostor pa se kasneje preorje.

Pri razprostiranju folije moramo biti pozorni na to, kako samo folijo pritrdimo na podlago. Veter folijo lahko hitro dvigne in jo poškoduje. Prav tako folije ne smemo preveč napeti, saj se na soncu krči. Folijo razprostremo pred samim zasajanjem sadik sivke in vanjo vžgemo 8-12cm široke odprtine s propanskim gorilnikom. Vžiganje odprtin ima veliko prednosti pred vrezovanjem, saj se med samim vžiganjem robovi odprtin stopijo in s tem tudi ojačajo. Kljub foliji pa bo še vedno potrebno pleti znotraj same odprtine, saj se plevel razraste direktno v grmu sivke.

Obstaja pa tudi še ena dodatna prednost folije. Folija je navadno temne barve in kot taka vpija toploto in dodatno ogreva zemljo. V hladnejših predelih to doprinese k boljšemu in bolj zgodnjemu pridelku, v toplejših predelih pa to lahko pomeni dodaten toplotni stres za rastline.

 

Nastelja

Za nasteljo nam lahko služijo različni naravni materijali, ki jih razprotremo ob rastline in s tem preprečimo razrast plevela. Tradicionalno se v nasadih sivke uporablja slama ali materijal, ki nam je ostal od destilacije eteričnega olja. Vsekakor pa moramo biti pri uporabi nastelje pozorni na to, da je ne razprostremo preblizu sami rastlini, še posebno v bolj vlažni klimi. Nastelja namreč lahko pospeši razvoj bolezni. V suhih klimatskih pogojih pa nastelja deluje kot zaščita pred izgubo vlage in tako zmanjša potrebo po dodatnem namakanju. Ob svojem gnitju pa še dodatno hrani zemljo.

Mehanično in ročno zatiranje plevela

Največji delež plevela se v nasadu obdela mehanično s plitvim oranjem, ob samih rastlinah pa moramo pletje opraviti ročno. Najbolj pereč je razvoj plevela znotraj samega sivkinega grma.

Tako, naš nasad sivke smo opleli, naslednjič pa se bomo spopadali z življenjskimi sovražniki te rastline.

 

Sorodni članki:
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Mazilo za srbečico ali ekcem

03 avgust 2017

Beseda ekcem izhaja iz grške besede, ki pomeni peniti se, vzkipeti ali vreti. Ekcem je zelo pogosta kožna motnja in ljudje, ki trpijo za njo vedo, da ni prijetna in da ne izgleda lepo. Na srečo pa lahko v nekaj preprostih korakih naredimo domače, naravno mazilo, ki nam bo pomagalo pri tej kožni nadlogi.

Nadaljuj z branjem →

Zdravilni napitek s cimetom in medom

24 februar 2017

Zvarek s cimetom in medom se uporablja za pospeševanje metabolizma, zniževanje ravni holesterola in zmanjševanje telesne teže. In še ena pomembna zadeva… okus… imeli ga boste radi ali pa ga boste sovražili.

Nadaljuj z branjem →

Sivkino maslo za telo

15 februar 2017

Eterično olje sivke je lahko, čisto in osvežujoče z zeliščno cvetnim vonjem, za pomirjanje uma in kože. V kozmetiki se uporablja dokaj pogosto zaradi izredno širokega spektra delovanja in priljubljenega vonja. Le kdo se nebi želel namazati s prečudovitim maslom za telo z vonjem po sivki?

Nadaljuj z branjem →