Zavajanje bralcev ali kako narezati glicerin

10 februar 2014

Zavajanje bralcev ali kako narezati glicerin

V zadnjem času smo opazili, da ljudje na vsakem koraku iščejo glicerin, da bodo iz njega naredili milo. Na začetku se nam je to zdelo smešno in smo to pripisali le nevednosti posameznikov, vendar pa ta »pojav« ni izginil, pač pa ostaja stalnica v našem prostoru. Sodu pa je izbil dno članek na dokaj resnem portalu Planet Siol.net, ki pa prav kliče po naši reakciji. Vse preveč je namreč kvazi strokovnjakov, ki s svojim neznanjem le zavajajo »nevedne bralce«.

Vsi mediji se borijo za prepoznavnost v prostoru, ki je prepogosto merjena s prodanimi izvodi ali kliki na internetu, preporedko pa s kvalitetnimi članki. Tokrat pa smo postali pozorni na dokaj resen portal Planet Siol.net, ki je 25.1.2014 objavil članek z naslovom »Domača mila - dišeča pozornost«. V članku avtorica Katja Nared svojim bralcem svetuje, naj naredijo domače milo iz povsem naravnih sestavin. Za izdelavo mila naj bi bil najpomembnejši glicerin, po avtoričinih besedah snov, iz katere sestoji večina mil, ki jih lahko kupimo v prodajalnah. V opisu priprave takšnega mila tudi svetuje, da moramo glicerin narezati na manjše kose in ga stresti v ognjevarno posodo ter segreti v mikrovalovni pečici tako, da se stopi. Pustimo ob strani, da avtorica svetuje tudi uporabo jedilnih barvil in arom za pripravo naravnih kozmetičnih izdelkov.

Avtorica tako v svojem članku vede ali nevede zavaja svoje bralce s podajanjem nepravilnih in povsem izmišljenih dejstev, ki pa so lahko celo nevarni. Na koncu pa seveda vodijo v polom, saj iz njenega recepta pač ne bomo dobili prečudovitega mila ampak le nekoristno »juhico«, ki pa lahko hudo poškoduje našo kožo.

 

Glicerina ne moremo narezati

Glicerin, glicerol (glycerolum), 1,2,3-propantriol ali propan-1,2,3-triol so vsa imena za kemijsko spojino s formulo HOCH2CH(OH)CH2OH. Glicerin je viskozna tekočina sladkega okusa, ki je brez barve in vonja. Topna je v alkoholu in vodi, nikakor pa ne v oljih. Deluje higroskopsko (nase močno veže vodo) in v kozmetičnih sredstvih služi kot hidratantno oz. vlažilno sredstvo. V kolikor pustite odprto stekleničko glicerina v kuhinji, boste čez nekaj časa našli v steklenički 80% glicerina in 20% vode.

Glicerin nastane med saponifikacijo ali umiljenjem, industrijsko pa ga pridobivamo s hidrolizo palmovega in kokosovega olja pri visokih pritiskih in temperaturah.

Ste razumeli poanto?

Glicerin je dejansko tekočina, ki sicer nastane tudi med umiljenjem, vendar pa sama po sebi ne vsebuje niti molekule mila. Zato je ne moremo narezati na koščke in raztopiti v mikrovalovni pečici ali nad vodno paro. Povedati pa tudi moramo, da ima plamenišče pri 160°C, zato je segrevanje glicerinav mikrovalovni pečici lahko tudi nevarno. V kolikor nismo previdni, lahko pride do vžiga in celo požara!

glicerín -a m (ȋ) gosta brezbarvna tekočina, sestavina maščob: izločiti glicerin iz maščob; razpokane roke si je mazala z glicerinom ♦ kem. glicerol1

gliceról -a m alkohol s tremi hidroksilnimi skupinami, brezbarvna gosta tekočina, sestavina maščob sin. glicerin, glycerolum2

 

Milo ni glicerin, vendar pa je zaželjeno, da ga vsebuje

Milo nastane s saponifikacijo ali umiljenjem, kemijsko reakcijo, ki je sestavljena iz hidrolize in ionizacije. Rastlinska olja so sestavljena iz trigliceridov, ki so sestavljeni iz maščobnih kislin in glicerola ter prostih maščobnih kislin. Pri hidrolizi poteka razpad trigliceridov na maščobne kisline in glicerol, maščobne kisline pa so pri procesu umiljenja izredno pomembne. Ionizacijo, drugi del kemične reakcije, sestavljata dva procesa in sicer reakcija med maščobnimi kislinami in natrijevimi ali kalijevimi ioni, kjer nastane milo, ter reakcija med glicerolom in hidroksidnim ionom, kjer nastane glicerin. Voda igra pri obeh reakcijah izredno pomembno vlogo.

Če povemo povsem preprosto. Ko olje zmešamo z natrijevim hidroksidom, se proste maščobne kisline in trigliceridi spremenijo v soli maščobnih kislin. To so dejansko molekule mila. Stranski produkt je glicerin, ki pa ga ni veliko, vendar pa igra v milu izredno pomembno vlogo. Kot smo omenili že prej, je glicerin higroskopska snov, ki nase veže vlago. V kozmetičnih izdelkih, tudi v milu, deluje kot hidratantna snov, vendar pa ga v njih ne sme biti preveč. V kolikor je primešan kozmetičnemu izdelku v pravi količini, bo na površino kože privlačil vodo. Ko pa ga bo v njem preveč, pa bo zaradi svoje močne žeje pričel vodo srkati iz kože. Zaradi tega bomo dosegli ravno nasproten učinek od željenega in kožo lahko tudi hudo poškodovali!

Smo bili pri naši argumentaciji dejstev dovolj jasni? Upamo, da smo bili in hkrati tudi želimo, da bo takšnih nasvetov vse manj. S svetovanjem pa naj se ukvarjajo le tisti, ki so za to resnično optimalno uposobljeni. Vse preveč je nekih »strokovnjakov«, ki se želijo le okoristiti na račun nevednih ljudi in »avtorjev«, ki na pol prevedejo članek iz tujega medija. Najlažje je pač napisati nekaj o »receptih naših babic« in »receptih iz domače kuhinje« ali pa »iz vaškega zeliščnega vrta« in si hkrati zatisniti oči pred dejstvom, da tudi med pripravo povsem preprostega kozmetičnega izdelka iz 100% naravnih sestavin potekajo kemični procesi. Vsak strokovnjak pa mora pred objavo vsakega recepta poznati celotno kemijo, ki je v ozadju. Le tako lahko zavaruje svojo publiko pred morebitnimi napakami in bog ne daj tudi poškodbami.

 

Viri:

  1. Slovar slovenskega knjižnega jezika - SAZU in ZRC SAZU, Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša in avtorji
  2. Slovenski medicinski slovar - Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta

 
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Kaj je hidrolat ali rožna voda

15 avgust 2018

Hidrolati ali z drugo besedo rožne vode, so vodotopne sestavine eteričnega olja in v aromaterapiji še kako uporabne.

Nadaljuj z branjem →

Ročno izdelana, naravna krema Chamois

20 julij 2018

Kolesarji rutinsko uporabljajo kremo Chamois za zmehčanje sedeža in preprečevanje drgnjenja. Veliko krem Chamois ​​ je ​​sicer komercialno na voljo, lahko pa si jo izdelate tudi sami s pomočjo receptov.

Nadaljuj z branjem →

Vodna kopel ali bain marie

11 julij 2018

Vodna kopel oziroma bain marie je postopek postopnega segrevanja materijalov pri enakomerni temperaturi. Največkrat se uporablja pri segrevanju hrane, kot je naprimer topljenje čokolade ali izdelava jajčne kreme, ki ju morate segrevati pri natančni temperaturi. Vodna kopel pa se uporablja tudi pri izdelavi domače kozmetike.

Nadaljuj z branjem →