Zdravilne zeliščne tinkture

15 junij 2012

Zdravilne zeliščne tinkture

Ljudska medicina je kot ena velika skrinja polna znanja, ki so ga vanjo nametali naši predniki. To znanje so pridobili iz vsakdanjega življenja z naravo, saj je bilo od tega odvisno njihovo preživetje. Pa pokukajmo v svet zdravilnih zeliščnih tinktur in se malo podučimo o njihovi pripravi.

Narava je polna zdravilnih zelišč iz katerih lahko naredimo marsikateri pripravek. Že sam sprehod po prostranih poljih, travnikih in poteh človeka fascinira. Zdravljenje z zdravilnimi zelišči pa vodi do izkušenj, ki človeka preoblikujejo in naredijo močnejšega. Dandanes nam je na voljo skoraj neomejena količina podatkov o ljudski medicini in zeliščarstvu, ki je dnevno na dosegu konic prstov. Sami moramo narediti le prvi korak in pričeti z učenjem, ki navadno traja vse življenje. Požirek zeliščnega čaja ali drobna kapljica tinkture z lahkoto odklene vrata v svet zdravilnih zelišč.

Večina prične s pripravo preprostih zeliščnih pripravkov, vendar pa se hitro zgubi v nomenklaturi, merskih enotah, zdravilnih učinkih, zgodovisnkih raziskavah in ostalih kamenčkih in trnih na poti učenja. Pogosto težava nastane tudi pri tinkturah, saj jih različna literatura različno poimenuje, zakonodaja pa meče v koš s sintetičnimi zdravili in pogosto tudi zakonsko prepoveduje. Naši predniki niso bili veliko manj izobraženi od nas, pa so jih naredili. Niso imeli možnosti izbire sintetičnih različic, pa so jih uporabljali, se z njimi ozdravili in preživeli. Tudi mi lahko. Kljub vsemu pa se moramo zavedati, da obstoječa zakonodaja avtomatično pojmuje tinkture kot zdravila in to moramo vzeti v obzir pri njihovi prodaji. V kolikor jih izdelujemo le za lastno uporabo, pa ne bomo imeli težav z zakonskimi določili in morebitnimi sankcijami, v kolikor jih kršimo.

 

Vse tinkture so izvlečki, vendar niso vsi izvlečki tinkture

Tinktura je zeliščni izvleček, kjer vlogo topila igra alkohol. V kolikor za topilo uporabimo vodo, kis, glicerin ali kako drugo sintetično topilo, je to izvleček in ne tinktura. Seveda so tudi tu izjeme in sicer pri ocetnem kisu, kjer dobimo ocetno tinkturo in glicerinu, kjer dobimo glicerit. Alkohol igra vlogo topila, ki raztaplja in veže nase topljenec. V našem primeru so to aktivne snovi v zdravilnih zeliščih. Tinkture imajo več prednosti, v primerjavi z drugimi zeliščnimi pripravki:

  1. Vse sestavine, pa naj bodo topne v alkoholu ali vodi, se bodo raztopile v izvlečku. Raztopila se ne bo edino celuloza celične stene in tkiva, ki so nanjo pritrjena.
  2. Alkohol je konzervans. Ostali zeliščarski pripravki vsebujejo veliko vode, voda pa je medij, v katerem izredno dobro uspevajo bakterije in plesni. Pripravki z vsaj 30% alkohola (60 proof) imajo daljšo življenjsko dobo.
  3. Sam proces priprave tinktur koncentrira zdravilno delovanje v manjšem volumnu tekočine.

Tinkture moramo pripravljati profesionalno, navadno je to v skladu z lekarniškimi knjigami, ki podajajo natančno jakost alkohola in razmerje med količino alkohola in zdravilnih zelišč . Farmacevtske tinkture so alkoholne raztopine, ki jih pripravimo z raztapljanjem zeliščnega materijala v alkoholu, glicerinu ali kisu. Najpogosteje se uporablja etanol ali mešanica vode in etanola.

UPS (United States Pharmacopeial Convention), znanstvena neprofitna organizacija, ki postavlja standarde za identifikacijo, označevanje, kvaliteto in čistost zdravil, prehranskih sestavin in prehranskih dopolnil, je izdala napotke za nadzorovanje koncentracije tinktur. Količina aktivnih snovi v posamezni tinkturi ni konstantna. Tinkture zdravilnih rastlin morajo vsebovati 10gm. aktivne snovi v 100cc., kar je priporočena UPS nasičenost tinkture z aktivnimi snovmi. V kolikor zelišča vsebujejo več aktivnih snovi, ki bi bolj nasitile sam alkohol, mora proizvajalec to prilagoditi na raven priporočene UPS nasičenosti. To je tudi v skladu z podpisom mednarodnega protokola v Bruslju in z mednarodnimi standardi. Z neupoštevanjem teh standardov lahko najdemo na tržišču tudi tinkture z do 50gm. aktivne snovi na 100cc. tinkture, kar lahko privede do hudih zdravstvenih zapletov. Pri pripravi tinktur tako gledamo na dve spremenljivki in sicer na koncentracijo zelišč in jakostjo alkohola.

Količina zdravilnega zelišča v topilu določa jakost izvlečka ali nasičenost alkohola z aktivnimi snovmi zdravilnih zelišč. Večina tinktur se izdeluje v razmerju 1:4 ali 1:5, v Britanski lekarniški knjigi pa najdemo tudi razmerja 1:3, 1:8 in 1:10. Seveda je to odvisno od vsakega zelišča posebej. Jakost izvlečka lahko podajamo v odstotkih:

  • % w/w - teža na težo (količina aktivne snovi (g) v 100g izdelka),
  • % w/v - teža na volumen (količina aktivne snovi (g) v 100ml izdelka),
  • % v/v - volumen na volumen (volumen aktivne snovi (ml) v 100ml izdelka),
  • % v/w - volumen na težo (volumen aktivne snovi (ml) v 100g izdelka).

Pri pripravi tinktur lahko uporabimo etanol v različnih koncentracijah in sicer 45%, 60%, 70% in 90%. 70% etanol pripravimo tako, da med seboj zmešamo 70 delov 96,4% etanola s 30 deli destilirane vode. Tako nam podatek Tinctura calami 1:5-70% BPC pomeni, da smo to tinkturo korenine navadnega kolmeža (Acorus calamus) macerirali v razmerju 1 del korenine (v gramih) in 5 delov 70% etanola (v volumnu). BPC pomeni, da je pripravek narejen po navodilih Britanske lekarniške knjige.

 

Priprava tinkture po ljudskem izročilu

Na drobno sesekljamo ali zmeljemo vse sveže zdravilne dele rastline in z rastlinskim materijalom napolnimo od ⅔ do ¾ steklenega kozarca. V kolikor uporabljamo sveže korenine, napolnemo z njimi le od ¼ do ½ steklenega kozarca. Zeliščni materijal prelijemo z alkoholom tako, da je ves materijal pod gladino. Paziti moramo, da je kozarec poln z rastlinskim materijalom, vendar pa se mora med pretresanjem še vedno premikati.

V kolikor imamo le posušeno rastlino, vse posušene zdravilne dele rastline drobno sesekljamo ali zmeljemo in z rastlinskim materijalom napolnimo od ½ do ¾ steklenega kozarca. V kolikor uporabljamo posušene korenine, napolnemo z njimi le od ¼ do ½ steklenega kozarca. Zeliščni materijal prelijemo z alkoholom tako, da je ves materijal pod gladino. Paziti moramo, da je kozarec poln z rastlinskim materijalom, vendar pa se mora med pretresanjem še vedno premikati. Vedeti moramo namreč, da se korenine napijejo tako, da njihov volumen naraste.

Moč alkohola je odvisna od rastlinskega materijala:

  • 40-50% alkohol - »standardna« jakost alkohola, ki se dobro obnese pri posušenih ali svežih zeliščih, ki niso preveč sončna.
  • 67,5-70% alkohol - primerna koncentracija alkohola za bolj volatilne in aromatične aktivne snovi in sveže sočne rastline, kot so npr. melisa, jagodičje in korenine aromatičnih rastlin.
  • 85-95% alkohol - primeren za smole in aromatične snovi, ki so trdo vezane na rastlinski materijal in se le s težavo raztapljajo. To visoko koncentrirano tinkturo doziramo po kapljicah in redčimo z vodo.

Kozarec shranimo na hladnem, temnem in suhem mestu. Večkrat tedensko ga tudi dobro pretresemo in preverimo nivo alkohola v kozarcu. V kolikor je alkohol izhlapel in so iz gladine pokukali deli rastlinskega materijala, moramo alkohol doliti. Na zraku se na rastlinskem materijalu hitro razvijejo bakterije in plesni. Po šestih do osmih tednih vsebino skrbno precedimo skozi gazo. Ko je v gazi samo še rastlinski materijal, ga skrbno ožamemo, saj se ravno v tem materijalu skriva največ aktivnih snovi. Tinkturo prelijemo v temne stekleničke s kapalko. Iztrošen rastlinski materijal lahko brez skrbi kompostiramo.

Najbolj pomembno je, da na koncu vsako stekleničko posebej skrbno označimo. Tako bomo vedeli kaj se v stekleničkah nahaja in kako bomo ponovili ves postopek naslednjo sezono. Stekleničke s tinkturami hranimo na hladnem in temnem. Rok trajanja imajo več let.

Tinkture lahko uporabljamo na različne načine. Lahko jih uporabljamo nerazredčene, lahko pa jih uporabljamo razredčene v hladni ali topli vodi. V topli vodi bo alkohol izhlapel, ostale pa bodo zgolj aktivne snovi rastline. Nekaj kapljic tinkture lahko dodamo tudi v kopel za celo telo ali zgolj noge, uporabimo v kompresi ali jih zmešamo z oljem in voskom ter tako naredimo mazilo. Pri tem moramo seveda biti pozorni na to, da priprava tinktur na ljudski način ni natančna in postopkov ne moremo kvantitativno ponoviti. Zato se osredotočamo zgolj na bolj blage rastline, kjer doziranje ni tako pomembno.

 

 
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Hidrolat bora

20 oktober 2018

Hidrolat bora se prideluje s parno destilacijo iglic in storžkov črnega bora (Pinus nigra), rdečega bora (Pinus sylvestris) in obmorskega bora (Pinus pinaster).

Nadaljuj z branjem →

Z nosnimi inhalatorji nad prehladna obolenja

15 oktober 2018

Zima je tik pred vrati in počasi, vendar vedno pogosteje, se nas lotevajo različna prehladna obolenja. Tokrat smo se zato posvetili aromaterapevtskim inhalacijam z nosnimi inhalacijami za odgranjanje ravno teh »zimskih nevšečnosti«. Upamo, da boste posegli tudi po teh naravnih zdravilih.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat bezga

14 oktober 2018

Črni bezeg je grmovnica, ki zraste do 6m visoko. Do 30cm široko deblo ima globoko brazdasto skorjo. Raste v toplejših delih Evrope in Severne Amerike, z regionalnimi varietetami ali podvrstami, in tudi kot skupina posameznih podobnih vrst.

Nadaljuj z branjem →