Zdravilni zeliščni gliceriti

19 julij 2012

Zdravilni zeliščni gliceriti

Zeliščne tinkture so izredno poznane, medtem ko so gliceriti nekaj novega za marsikaterega zeliščarja in to kljub temu, da so veliko bolj blagi, varni in tudi prijetnega okusa. Vsekakor za začetnike, diabetike in otroke.

Glicerit je zeliščni izvleček, kjer vlogo topila igra rastlinski glicerin. Topilo raztaplja in veže nase aktivne snovi v zdravilnih rastlinah. Tako se raztopijo vse aktivne snovi topne v alkoholu ali vodi. Ne bo se raztopila edino celuloza celične stene in tkiva, ki so nanjo pritrjena. Enako kot pri tinkturah, tudi pri gliceritih ni težav z obstojnostjo, saj rastlinski glicerin deluje tudi kot konzervans, vendar ga mora biti v gliceritu vsaj 70%. Pozorni moramo biti pri nakupu glicerina, saj na tržišču obstaja tudi sintetični glicerin. Zato se moramo vedno prepričati, da kupujemo čisti rastlinski glicerin. Skrbno ga moramo tudi hraniti v zaprti steklenički, saj nase veže vodo.

Zeliščni gliceriti so blage in sladke različice tinktur. Primerni so za ljudi, ki ne tolerirajo alkohola in sladkorja, vendar imajo še vedno radi sladek okus. Med take sodijo tudi otroci.

Ko pripravljamo glicerit, moramo poskrbeti, da je rastlinskega glicerina v mešanici vsaj 70%, da bo življenjska doba izdelka dolga. Zavedati se namreč moramo, da se v vodi izredno hitro razmnožijo plesni in gljive. Priporočljivo je tudi, da mešanici dodamo nekaj kapljic eteričnega olja, ki prav tako deluje kot konzervans.

Za pripravo glicerita tako potrebujemo:

  • 1 del zelišč,
  • 4 dele destilirane vode,
  • 6 delov 100% rastlinskega glicerina.

 

Priprava glicerita po vročem postopku

V vrelo vodo damo zelišča in jih pustimo v vodi tri ure. Vsebino skrbno precedimo in ta zeliščni čaj zmešamo skupaj z rastlinskim glicerinom. To mešanico nato segrevamo na zmernem ognju toliko časa, dokler ne dobi medu podobne gostote. Glicerit nato prelijemo v temne stekleničke, jih označimo ter shranimo na hladnem in temnem.

 

Priprava glicerita na tradicionalen način

Zelišča damo v kozarec in jih prelijemo z mešanico rastlinskega glicerina in vode. Kozarec skrbno zapremo in vsebino maceriramo štiri tedne. Bodimo pozorni, da vsebino vsakodnevno dobro pretresemo. Ko so štirje tedni minili, vsebino skrbno precedimo in glicerit prelijemo v temne stekleničke, jih označimo ter shranimo na hladnem in temnem.

Gliceritu lahko na koncu dodamo tudi eterično olje, saj da gliceritu okus in deluje kot konzervans. Malo težje je dodati primerno eterično olje, da se bo poklopilo z okusom zelišč. Najbolje se obnesejo eterična olja pomaranče, limone, janeža, poprove mete, cimeta in nageljnovih žbic.

 
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Mazilo za srbečico ali ekcem

03 avgust 2017

Beseda ekcem izhaja iz grške besede, ki pomeni peniti se, vzkipeti ali vreti. Ekcem je zelo pogosta kožna motnja in ljudje, ki trpijo za njo vedo, da ni prijetna in da ne izgleda lepo. Na srečo pa lahko v nekaj preprostih korakih naredimo domače, naravno mazilo, ki nam bo pomagalo pri tej kožni nadlogi.

Nadaljuj z branjem →

Zdravilni napitek s cimetom in medom

24 februar 2017

Zvarek s cimetom in medom se uporablja za pospeševanje metabolizma, zniževanje ravni holesterola in zmanjševanje telesne teže. In še ena pomembna zadeva… okus… imeli ga boste radi ali pa ga boste sovražili.

Nadaljuj z branjem →

Sivkino maslo za telo

15 februar 2017

Eterično olje sivke je lahko, čisto in osvežujoče z zeliščno cvetnim vonjem, za pomirjanje uma in kože. V kozmetiki se uporablja dokaj pogosto zaradi izredno širokega spektra delovanja in priljubljenega vonja. Le kdo se nebi želel namazati s prečudovitim maslom za telo z vonjem po sivki?

Nadaljuj z branjem →