Zdravilni zeliščni gliceriti

19 julij 2012

Zdravilni zeliščni gliceriti

Zeliščne tinkture so izredno poznane, medtem ko so gliceriti nekaj novega za marsikaterega zeliščarja in to kljub temu, da so veliko bolj blagi, varni in tudi prijetnega okusa. Vsekakor za začetnike, diabetike in otroke.

Glicerit je zeliščni izvleček, kjer vlogo topila igra rastlinski glicerin. Topilo raztaplja in veže nase aktivne snovi v zdravilnih rastlinah. Tako se raztopijo vse aktivne snovi topne v alkoholu ali vodi. Ne bo se raztopila edino celuloza celične stene in tkiva, ki so nanjo pritrjena. Enako kot pri tinkturah, tudi pri gliceritih ni težav z obstojnostjo, saj rastlinski glicerin deluje tudi kot konzervans, vendar ga mora biti v gliceritu vsaj 70%. Pozorni moramo biti pri nakupu glicerina, saj na tržišču obstaja tudi sintetični glicerin. Zato se moramo vedno prepričati, da kupujemo čisti rastlinski glicerin. Skrbno ga moramo tudi hraniti v zaprti steklenički, saj nase veže vodo.

Zeliščni gliceriti so blage in sladke različice tinktur. Primerni so za ljudi, ki ne tolerirajo alkohola in sladkorja, vendar imajo še vedno radi sladek okus. Med take sodijo tudi otroci.

Ko pripravljamo glicerit, moramo poskrbeti, da je rastlinskega glicerina v mešanici vsaj 70%, da bo življenjska doba izdelka dolga. Zavedati se namreč moramo, da se v vodi izredno hitro razmnožijo plesni in gljive. Priporočljivo je tudi, da mešanici dodamo nekaj kapljic eteričnega olja, ki prav tako deluje kot konzervans.

Za pripravo glicerita tako potrebujemo:

  • 1 del zelišč,
  • 4 dele destilirane vode,
  • 6 delov 100% rastlinskega glicerina.

 

Priprava glicerita po vročem postopku

V vrelo vodo damo zelišča in jih pustimo v vodi tri ure. Vsebino skrbno precedimo in ta zeliščni čaj zmešamo skupaj z rastlinskim glicerinom. To mešanico nato segrevamo na zmernem ognju toliko časa, dokler ne dobi medu podobne gostote. Glicerit nato prelijemo v temne stekleničke, jih označimo ter shranimo na hladnem in temnem.

 

Priprava glicerita na tradicionalen način

Zelišča damo v kozarec in jih prelijemo z mešanico rastlinskega glicerina in vode. Kozarec skrbno zapremo in vsebino maceriramo štiri tedne. Bodimo pozorni, da vsebino vsakodnevno dobro pretresemo. Ko so štirje tedni minili, vsebino skrbno precedimo in glicerit prelijemo v temne stekleničke, jih označimo ter shranimo na hladnem in temnem.

Gliceritu lahko na koncu dodamo tudi eterično olje, saj da gliceritu okus in deluje kot konzervans. Malo težje je dodati primerno eterično olje, da se bo poklopilo z okusom zelišč. Najbolje se obnesejo eterična olja pomaranče, limone, janeža, poprove mete, cimeta in nageljnovih žbic.

 
Komentiraj

Komentarje pred objavo pregleda uredništvo.


Članki, ki vas utegnejo zanimati...

Hidrolat bora

20 oktober 2018

Hidrolat bora se prideluje s parno destilacijo iglic in storžkov črnega bora (Pinus nigra), rdečega bora (Pinus sylvestris) in obmorskega bora (Pinus pinaster).

Nadaljuj z branjem →

Z nosnimi inhalatorji nad prehladna obolenja

15 oktober 2018

Zima je tik pred vrati in počasi, vendar vedno pogosteje, se nas lotevajo različna prehladna obolenja. Tokrat smo se zato posvetili aromaterapevtskim inhalacijam z nosnimi inhalacijami za odgranjanje ravno teh »zimskih nevšečnosti«. Upamo, da boste posegli tudi po teh naravnih zdravilih.

Nadaljuj z branjem →

Hidrolat bezga

14 oktober 2018

Črni bezeg je grmovnica, ki zraste do 6m visoko. Do 30cm široko deblo ima globoko brazdasto skorjo. Raste v toplejših delih Evrope in Severne Amerike, z regionalnimi varietetami ali podvrstami, in tudi kot skupina posameznih podobnih vrst.

Nadaljuj z branjem →